Do sada je Hrvatska zakazala prema Gruborima u svemu u čemu je mogla

25. August 2021.
Važno je da mržnja prestane i ne prenosi se na nove generacije jer samo tako možemo graditi bolju Hrvatsku, izjavio je u srijedu potpredsjednik Vlade Boris Milošević tijekom komemoracije za civilne žrtve vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. u Plavnom i Gruborima.
image1
Grubori. Foto: Eugen Jakovčić

”Nažalost, svi koji znaju što se dogodilo u Gruborima prije dvadeset i šest godina odabrali su šutnju, odabrali su štititi one koji su počinili zločin. Oni koji su odabrali šutnju i oni koji su počinili zločin, kao i svi mi ovdje, trebamo biti svjesni vrijednosti ljudskoga života, pa i u ratu kada se gine. Nema tog opravdanja i nema tog višeg cilja koji može opravdati ubijanje starih i nemoćnih civila”, rekao je Milošević na komemoraciji u koju su organizirali Srpsko narodno vijeće (SNV) i Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko – kninske županije.

Ne treba dijeliti žrtve niti zločine jednih opravdavati zločinima drugih

Poručivši kako ne treba dijeliti žrtve niti zločine jednih opravdavati zločinima drugih, Milošević je naglasio da sam oprost nije legitimacija zločina niti znači zaborav, već znači “da smo se odlučili za budućnost i nadu”.

”Oni koji su nekažnjeno počinili strašan zločin nisu računali na to da će se žive duše koje su odavde prognane vratiti”, kazala je potpredsjednica SNV-a i saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga.

Grubori. Foto: Eugen Jakovčić

Istaknula je kako je država napokon započela s obnovom Grubora i kako su već učinjeni prvi koraci u tom pravcu.

Veran Matić, izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ustvrdio je kako je Hrvatska do sada “zakazala prema Gruborima u svemu u čemu je mogla”.

”Do sada je država u odnosu prema Gruborima zakazala u svemu u čemu je mogla – sprečavanju masakra i paljenja sela, kažnjavanju onih koji su zločin počinili, nije omogućila povratka, ometala je pravdu, na kraju je i sud priznavo da se zločin dogodio ali da on ne raspolaže dokazima na osnovih kojih bi mogao kazniti odgovorne i počinioce. Sa obnovom Grubora pokazala bi da u konačnici nije u svemu zakazala.”, poručio je Matić dodajući da povratak nekadašnjih mještana ne može biti nikome prijetnja ni ugroza.

Click