Dekarbonizacija u proizvodnji đubriva i fosforne kiseline (FOTO)

26. December 2023.
Na koji način se đubrivo i fosforna kiselina mogu proizvoditi uz brigu o životnoj sredini, predstavila je danas Eliksir Grupa na primeru dobrih praksi iz svog poslovanja i daljih koraka koje će sprovesti da unaprede proizvodni proces, što će doprineti efikasnijem korišćenju prirodnih resursa, smanjenju zagađenja, ali i većoj konkurentnosti privrede Srbije.
Predstavljanje Mape puta dekarbonizacije 22.12.2023.
Predstavljanje Mape puta dekarbonizacije

Izvor: Saopštenje za javnost

„Iako jedinstven put dekarbonizacije ne postoji, jer je svaki poslovni sistem i proizvodni proces specifičan, svi moramo imati istu osnovu, a to je analiza postojećeg stanja, na osnovu koje se identifikuju ciljevi i strategije, iz kojih proizilaze i korektivne mere. Naša ‘mapa puta’ će koristiti svim kompanijama koje žele da unaprede ukupne ekološke performanse svojih proizvoda i usluga, naročito onima koje izvoze u Evropsku uniju i podležu Mehanizmu regulisanja prekograničnih emisija ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism – CBAM), kojima će pomoći da smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte i zadrže konkurentne cene na tržištu EU“, rekao je Alija Salkunić, supervizor za primenjenu cirkularnu ekonomiju i analizu proizvodnje Eliksir Zorke.

 

Alija Salkunić, Elixir Group

Na događaju je predstavljen Eliksirov vodič za dekarbonizaciju, koji opisuje postupak kako kompanije mogu da posluju ekološki održivije i smanje negativan uticaj na životnu sredinu, uključujući emisije gasova sa efektom staklene bašte. On sadrži i opis metodologije procene uticaja četiri odabrana Eliksirova proizvoda na životnu sredinu kroz ceo životni ciklus: od pribavljanja i ekstrakcije sirovina, preko proizvodnje, upotrebe proizvoda, do njihovog konačnog odlaganja ili ponovne upotrebe, kao i precizno izračunavanje ugljeničnog otiska ovih proizvoda. Podaci za ovu analizu prikupljeni su pomoću najsavremenije opreme za monitoring i sofvera za procenu i kvantifikaciju uticaja na životnu sredinu. Ceo proces osmišljen je i realizovan u okviru projekta „Mapa puta dekarbonizacije na primeru fabrika za proizvodnju mineralnih đubriva i fosforne kiseline u Srbiji”, koji je, kao jedno od najinovativnijih rešenja za ubrzanje zelene tranzicije srpske privrede u okviru inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, finansijski podržala Evropska unija. 

„Ova inovativno rešenje omogućava, ne samo da jedna fabrika krene put zelene tranzicije, nego daje i smernice koje mogu da primenjuju druge kompanije kako bi smanjile svoje emisije ugljen-dioksida, a time i negativan uticaj na životnu sredinu. Pozivam sve koji imaju inovativne ideje za zelenu transformaciju srpske privrede da se prijave na naš Izazov za inovativna rešenja koji je otvoren do kraja 2026. godine”, rekao je Miroslav Tadić, programski analitičar za životnu sredinu i klimatske promene Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

 

Miroslav Tadić, programski analitičar za životnu sredinu i klimatske promene Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP)

Kako je istakla šefica Odseka za cirkularnu ekonomiju i održivi razvoj Ministarstva zaštite životne sredine Aleksandra Vučinić, Mapa puta dekarbonizacije je prvi dokument te vrste u Srbiji što kompaniju Eliksir čini predvodnikom u zelenoj tranformaciji privrede.  

 

Aleksandra Vučinić, Ministarstvo zaštite životne sredine

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ koji, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

Click