Bura zbog Rodnih studija: Pogledajte kakve ludosti o njima pišu desničari, jedan predlaže – egzorcizam!

8. July 2024.
Vlada, od koje bi se to najmanje moglo očekivati, mogla bi blagosloviti po njima najradikalniji (lijevi) studij
mercedes-mehling-SKLSceAHpR0-unsplash
Foto: Unsplash/ Mercedes Mehling

Autorka: Slavenka Drakulić, Izvor: Jutarnji list

Jedna je vijest prošlog tjedna zatekla javnost. Na redovitoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu 11. lipnja 2024., naime, donesena je Odluka o ustroju i izvedbi novoga sveučilišnoga diplomskoga studijskoga programa Rodni studiji.

Na studiju će se, glasi vijest, proučavati sve: od znanosti o književnosti, kulturalnih studija, mediologije i muzeologije, preko filozofije, antropologije, povijesti, psihologije, pedagogije i sociologije, do queer lingvistike i psihoanalize. Tri obvezna kolegija bit će Feministička teorija, Rodna povijest i Feministička metodologija. Kako pišu mediji, nadaju se da će studiji početi u akademskoj godini 2025./2026.

Za one koji se pitaju zašto ovakav studij, autori(ce) programa s Filozofskog fakulteta kratko objašnjavaju: “Imajući u vidu prisutnu rodnu neravnopravnost, kako ekonomsku, tako i socijalnu te političku, zatim historijsko zaobilaženje ili prešućivanje autorica i teoretičarki u postojećim obrazovnim kurikulima, normalizaciju seksizma u učionicama i u literaturi, kao i stalne prijetnje za ukidanje izborenih ženskih prava, rodni studiji postaju vrlo važni u prepoznavanju, analiziranju, istraživanju i korigiranju rodne nejednakosti”.

Ovaj, ali i niz drugih programa pokreću se u sklopu obilježavanja 150. godišnjice Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Uključivanje rodnih studija u akademiju, već desetljećima prisutno na stranim sveučilištima, važan je korak za naše. Pogotovo jer su se teme roda i spola prije mogle izučavati samo u okviru pojedinih kolegija, kao na primjer u okviru Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci ili, pak, nezavisnih organizacija kao što je zagrebački Centar za ženske studije. No bilo je to samo zapravo pitanje vremena jer su teme roda, identitetske politike, LGBT i slično postojale kod nas i ranije u javnosti i medijima, ali nisu bile institucionalizirane na razini sveučilišta kao cjeloviti studijski program.

 

Egzorcizam kao rješenje

Kao feministkinja starog kova, odmah sam primijetila da je studij rodni, a ne ženski ili feministički. Slično je to, ali ne isto; rodni studij uključuje oba aspekta, ali je težište više na psihosocijalnim aspektima, a manje na borbi za jednaka prava i ekonomsku ravnopravnost muškaraca i žena. Zanima me koliko će studij biti utemeljen na stranim programima, a koliko prilagođen našem povijesnom iskustvu života u socijalizmu kao i našoj feminističkoj tradiciji. No o tome je teško suditi, a u ovom je času svakako važnija sama činjenica da je uspostavljen studij na kojem će se teme spola i roda proučavati na akademskoj razini.

Stiže li ova vijest u zao politički čas? Nedavni su izbori gurnuli Hrvatsku s desnog centra u desno. Bolje rečeno, ta se desnica sada smjestila i etablirala sa svojim pripadajućim svjetonazorom i vrijednostima koje postaju legitimne. I do sada su nam njihovi stavovi bili dobro poznati, samo su sada postali više službeni: od proklamiranog protivljenja upravo “rodnoj ideologiji”, feminizmu, pravima LGBT zajednice, pravu na pobačaj, ravnopravnosti žena, manjina ili rasa i njihovu proučavanju na bilo kojoj razini.

Jedan “hrabri” građanin na socijalnim mrežama ponudio je, po njemu, najjednostavnije rješenje, egzorcizam: očito je da filozofski fakultet treba zapaliti što prije. Egzorcizam, makar možda ne paljevinom, već zabranama i ograničenjima, to jest cenzurom, nekima iz nove vlade sigurno bi bio blizak. Za njih je ova vijest jednaka pojavi nečastivog na filozofskom fakultetu, kako je svoju dramu naslovio genijalni Ivo Brešan.

Reakcije na ovu vijest ustvari su predvidljive i očekivane. Kao i uvijek, socijalne su mreže indikativne i u pravilu nude radikalne stavove koji se svode na ovo: štetočine, poremećeni paraziti, woke degenerici, nema dosta pedera i lezbijki sad ih još treba školovati. Studij za mentalne bolesti i devijacije pripada medicinskom fakultetu.

“Hrvatska danas” s Facebooka prenosi status, kako pišu, uglednog psihijatra dr. Hermana Vukušića: “Filozofski fakultet u Zagrebu pokreće predmet rodnih studija, pseudoznanstveni kolegij utemeljen na rodnoj ideologiji koji je obavezni dio CV-a svakog woke fanatika u svijetu”.

Narod.hr u podnaslovu sažima po njima suštinu projekta: “LGBT-feministički lobi dobit će svoje mjesto i na Sveučilištu u Zagrebu”. Ipak, Narod.hr najviše zanima tko će voditi rodne studije? Vodit će ih Ankica Čakardić, izvanredna profesorica i predstojnica Katedre za socijalnu filozofiju na Odsjeku za filozofiju. To, međutim, nije dovoljno pa Narod.hr za svoje čitatelje dodaje da je Čakardić “…članica Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Predmeti njenog interesa su marksizam, feminizam i filozofija roda. Članica je međunarodnog uredništva izdanja ‘The Collective Works of Rosa Luxemburg‘ pri izdavačkoj kući Verso kao i feminističkog kolektiva fAKTIV koji svake godine organizira Noćni marš povodom Dana žena. Predavačica je u Centru za ženske studije kao i Centru za mirovne studije.”

 

Gorak zalogaj

Čitateljima portala Narod.hr ovi bi podaci trebali upaliti alarmnu lampicu – Srpkinja?! Feministkinja! Marksistkinja! – da shvate o kakvim se tu osobama i poslovima radi. Drugim riječima, dovoljno je da je voditeljica opisana kao nečastivi, da bi i studij bio obilježen kao u najmanju ruku sumnjiv. Oglasio se i Stjepo Bartulica koji kaže kako je upozoravao na ovakvu opasnost, a u koalicijskom dogovoru s HDZ-om inzistirao je na tome da se rodna ideologija ne nameće hrvatskim institucijama pa zato sada poručuje: “Učinit ću sve da tako i bude”.

Druge komentatore, osim ideologije, muči i pitanje financiranja, odnosno zašto to mora financirati država. One socijalno osjetljive više pak zanima zapošljavanje tih 20-ak diplomanata. Doduše, isto bi se pitanje moglo postaviti i za niz drugih predmeta koji se studiraju na Filozofskom fakultetu, od književnosti do antropologije ili arheologije nadalje. Hrvatska nije jedina, problem njihova zapošljavanja daleko je širi jer se u cijelom svijetu raspravlja o budućnosti humanističkih studija budući da su ti studiji svugdje neprofitabilni. Na potezu je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih koje treba odobriti odluku Sveučilišta. Ovaj novi program predstavlja sitan, ali gorak zalogaj Vladi koja se hoće prikazati kao europska pa će valjda odobriti studij, ali je dio istovremeno protueuropski pa će to učiniti s figom u džepu i u praksi će ga onemogućavati na svakom koraku. Upravo kao i tzv. Istanbulsku konvenciju o nasilju koja je potpisana, a njezine su posljedice u praksi premalo vidljive, čak i nakon zakonskih promjena.

Svjedočimo zanimljivom paradoksu da bi vlada, od koje bi se to najmanje moglo očekivati, mogla blagosloviti po njima najradikalniji (lijevi) studij.

Važne su i okolnosti u kojima će studij početi. Nakon europskih izbora, a sada i izbora u Francuskoj, uzimajući u obzir situaciju u drugim europskim zemljama i šanse da Donald Trump postane predsjednik SAD-a, stvarnost nam se pred očima ubrzano mijenja. Kad desnica počne prevladavati na političkom spektru, ne treba puno mašte da se zamisli što to znači za žene, za feminizam pa i za rodne studije.

U SAD-u je situacija takva da su rodne studije okrenute posve drugim temama, dok se žene za svoja temeljna prava, kao što je izgubljeno pravo na pobačaj, moraju ponovno izboriti. To nas vraća osnovnim postavkama feminizma, ravnopravnosti i slobodi izbora. Nadajmo se da će na predavanjima novog kolegija na Filozofskom fakultetu mjesto naći i činjenica da ženska prava nikada do kraja nisu izborena i da uvijek postoji opasnost da budu uskraćena.

 

Tekst je prenet sa portala Jutarnji list.

Click