Branko Radujko „Krivi su roditelji!“

15. May 2024.
Sreda 29. novembar protest roditelja iz OOŠ "Vladislav Ribnikar". Foto: Veran Matić
"Vadislav Ribnikar". Foto: Veran Matić

Autor: Branko Radujko

Uz dozvolu Branka Radujka, prenosimo tekst koji je 4. maja objavio na svom instagram profilu: 

„Pre tačno godinu dana, naš sin Aleksa uboden je nožem s leđa, dok je školskim hodnikom koračao prema učionici. Četvrtog maja 2023. godine, dan posle monstruoznog masakra u Ribnikaru, a nekoliko sati pre monstruoznog masakra u Malom Orašju i Duboni.

Sud je u međuvremenu osudio devojčicu koja je to uradila. Ubistvo u pokušaju.

Suđenje je pokazalo da je devojčica imala utvrđenu medicinsku dijagnozu, koju su roditelji skrivali od škole, odnosno propisanu terapiju, koju joj roditelji nisu davali. 

Hvala Gospodu, nije uspela u nameri da izvrši napad na više školskih drugara, završilo se na Aleksi i na razrednoj. Razrednu je isekla po ruci, a njega nije uspela da ubode u vrat, kako je nameravala, nego u leđa jer je bio u pokretu, čime su izbegnute teške posledice. 

Dužni smo, zbog istine, zbog same te devojčice na koju se prevalila sva krivica u ovom slučaju, zbog suza koje ovih dana na tužnu godišnjicu teku širom naše Srbije, a iznad svega zbog unesrećenih majki, očeva, sestara i braće, čija su nedužna deca, braća i sestre monstruozno streljana, zbog njihove potrebe za pravdom, da kažemo jasno i glasno – krivi su roditelji! 

Onaj koji svom detetu ne daje neophodnu i propisanu terapiju, onaj koji svoje dete zapostavlja, onaj koji skriva probleme i beži od njih, onaj koji svoje dete uči da puca umesto da se njime bavi, onaj ko svoje dete ostavlja bez neophodnog nadzora i podrške, svestan zdravstvenog stanja i svih rizika, onaj koji je svojim odnosom i svojim vaspitanjem od svog deteta stvorio monstruoznog masovnog ubicu iz Ribnikara i Dubone i Malog Orašja, ili ubicu u pokušaju kao u našem slučaju, taj je kriv i nije pravedno da svu krivicu svali na sopstveno dete. 

Na tu krivicu mora da se ukazuje i da se ista utvrdi, kako više nikada ne bi stradala nevina deca, kako više nijedan roditelj ne bi zanemario zdravstvene probleme i poremećaje u ponašanju kod svoje dece i pravio tako od njih potencijalne ubice. 

Nevina žrtva svih ovih anđela nas obavezuje da preko ove vrste odgovornosti ne prelazimo tek tako.“

Click