Branko M. Žujović – “Davač” pedale gasa u ambis javnog preduzeća

27. November 2023.
Ni subotički prevoznik, ni gradonačelnik, nisu odgovorili na novinarska pitanja o drastičnim razlikama u cenama kupljenih autobuskih delova
dejan-ljubisavljevic
Dejan Ljubisavljević, direktor Subotica-transa. Foto: Branko M. Žujović

Autor: Branko M. Žujović

Javno preduzeće “Subotica-trans” ventilatore hladnjaka motora, koje je do nedavno plaćalo 5.950 dinara, sada plaća 79.119 dinara (šifra u magacinu: 02010308), sve bez uračunatog PDV-a.

Da stvar bude još zanimljivija, elise ventilatora od 24. septembra do 5. decembra prošle godine Subotica-trans je plaćao 7.500, a zaključno sa 5. decembrom ove godine plaća ih po ceni od 59.339 dinara (šifra u magacinu: 02010308), takođe bez uračunatog PDV-a.

Slična situacija je sa “davačem” pedale gasa. Ovaj deo Subotica-trans plaćao je 40.680, a sada ga plaća 94.818 dinara (šifra u magacinu: 03010183), bez uračunagog poreza.

 

Misterija cene telnosti “AdBlue”

Sudeći prema dokumentaciji iz Subotica-transa, preduzeću “Vlaniks” litar aditiva “AdBlue” subotički prevoznik plaćao je najpre 25, a potom 26 dinara (bez PDV-a). Nedugo nakon dolaska Ljubisavljevića za direktora, Subotica-trans dobija novog dobavljača pomenute tečnosti. To je firma “MD komerc”. Toj novosadskoj firmi pomenuti aditiv Subotica-trans sada plaća od 145 do 155 dinara (bez PDV-a).

 

Foto: Branko M. Žujović

Sudeći prema podacima koji su dostupni na internetu, litar ove tečnosti na tržištu krajem leta ove godine mogao je da se kupi za 38 dolarskih centi, dakle za oko 41 dinar. U maloprodaji, deset litara tog aditiva košta 1.108 dinara, dakle 110,08 dinara po litru, sa uračunatim porezom.

Fakture do kojih sam došao pokazuju da je Subotica-trans od kraja prošsle do sredine ove godine u najmanje u četiri navrata od “MD komerca” kupovao tečnost “AdBlue” po cenama od 155 i 145 dinara (bez uračunatog PDV-a).

Bilo je to 4. oktobra 2022. godine (faktura 1107/2022, 4.000 “komada”, ukupno 744.000 dinara sa uračunatim porezom), 14. marta 2023. (faktura 0133/2023, 4.000 “komada”, ukupno 696.000 dinara sa uračunatim PDV-om), 7. aprila 2023. (faktura 0229/2023, 4.000 “komada”, ukupno 696.000 dinara sa uračunatim PDV-om) i 11. jula 2023. (faktura 0540/2023, 2.000 “komada”, ukupno 348.000 dinara, sa uračunatim PDV-om).

Kada su mi izvori iz Subotica-transa prosledili dokumentaciju, koja potkrepljuje ove činjenice, zatražio sam ponovo razgovor sa direktorom Dejanom Ljubisavljevićem koji se tada, krajem leta, još uvek “pušio” od afere “Starter”.

Podsetimo, posredi je afera u kojoj je uređaj za pokretanje autobusa višestruko preplaćen, što sam dokazao dokumentacijom i informacijama dobijenim od maloprodajnih lanaca i samog proizvođača.

Gradonačelnik Stevan Bakić i Ljubisavljević pokušali su da ospore moje tvrdnje, saopštivši na jednoj teatralno organizovanoj konferenciji za medije da se radi o vrednom “multifunkcionalnom” uređaju koji je, kako su naglasili, bio kupljen donacijom Dunav osiguranja.

 

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i direktor Subotica-transa Dejan Ljubisavljević. Foto: Press centra Grada Subotice

Kada je Dunav osiguranje demantovalo informaciju o donaciji novca za “starter”, a pomenuti uređaj na kraju vraćen neimenovanom isporučiocu (posao je bio sklopljen preko posrednika), uz povrat novca na račun Subotica-transa, Bakić i Ljubisavljević nisu se udostojili da upute izvinjenje Subotičanima.

Kada su informacije o zloupotrebama prilikom nabavke “startera” postale notorne, osoba zadužena za javne nabavke u Subotica-transu dala je otkaz i otišla u inostranstvo.

Kada sam letos Ljubisavljevića suočio sa novim informacijama, o neobičnim povećanjima cena kupljenih autobuskih delova, pozvao me je u svoju kancelariju. Od avgusta do kraja septembra imali smo nekoliko sastanaka, isključivo tim povodom.

Na tim sastancima, Ljubisavljević je reprizorao svoj zahtev, isporučen prvobitno u vreme afere “Starter”: da se o konkretnom problemu govori, ali u kontekstu ukupnih problema Subotica-transa.

I kriminalna nabavka “startera” i pomenute razlike u ceni, po njemu, bile su samo “nevažne” kapi u moru problema subotičkog prevoznika koje on “mora sada da rešava”, nakon što su se godinama ti problemi gomilali.

Kao u vreme raskrinkavanja afere “Starter”, kada sam napravio opširan intervju sa njim, tokom kog je pokušao da se nagodi sa mnom, pristao sam da ponovo napravimo opširan intervju koji bi obuhvatio sumnjivo sečenje autobusa i prodaju isečenih delova, studiju Saobraćajnog fakulteta koja je načinjena u međuvremenu, zatim ideju o javno-privatnom partnerstvu, nabavku i upotrebu minibuseva i još dosta toga.

Ljubisavljeviću sam pitanja prosledio 11. septembra. Ostavio sam mu mogućnost da sam ukaže na neke od tema koje su, po njemu, značajne za funkcionisanje Subotica-transa.

Odgovori nikada nisu stigli, a Ljubisavljević mi je početkom oktobra saopštio da mu je gradonačelnik Bakić naložio da mi ne odgovori na prosleđena pitanja i da pitanja o funkcionisanju Subotica-transa treba da prosledim gradskim vlastima, odnosno gradonačelniku i subotičkoj gradskoj upravi, što sam i učinio 1. novembra, odmah po povratku sa višenedeljnog oktobarskog odsustva.

Odgovor gradske uprave stigao mi je 22. novembra. U odgovoru je navedeno da je nakon konsultacija sa Marijom Ušumović Davčik, načelnicom gradske uprave, konstatovano da Grad Subotica nije u mogućnosti da odgovori na ova pitanja, već da je to u isključivoj nadležnosti Subotica-transa.

Gradonačelnik se ovim povodom nikada nije oglasio.

Jedini odgovor na deo ovih pitanja, koji mi je Ljubisavljević usmeno saopštio, jeste da je drastično povećanje ugovorenih cena tečnosti “AdBlue” posledica poremećaja na tržištima zbog rata u Ukrajini, a da preduzeće, kojim rukovodi, ventilatore hladnjaka motora plaćene 5.950 dinara ugrađuje u gradske, a one plaćene 79.119 dinara u međugradske autobuse.

Ljubisavljević nikada nije odgovorio na moje naknadno postavljeno pitanje o toj navodnoj praksi u Subotica-transu.

Zahtevao sam, naime, da mi on ili gradonačelnik, odnosno gradska uprava, dakle bilo ko od njih, dostavi konkretan podatak o ventilatorima hladnjaka motora koji su proteklih deset godina ugrađivani u autobuse Subotica-transa koji su saobraćali ili još uvek saobraćaju na gradskim, prigradskim i međugradskim linijama, kako bih ustanovio da li su i ranije jeftini delovi ugrađivani u gradske, a oni skupi u međugradske autobuse.

Takođe sam tražio da mi dostave podatke o broju jeftinih i skupih ventilatora hladnjaka motora koji su kupljeni.

Kako stvari stoje, zbog upornog ćutanja Subotica-transa, gradonačelnika i gradske uprave, ove odgovore moraću da potražim od poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, kako bi subotička javnost saznala stvarne razloge drastičnog poskupljenja rezervnih delova plaćenih njihovim novcem.

Click