Björk vs. industrija lososa

27. November 2023.
Šok je vidjeti industrijska uzgajališta u kojima ribama daju lijekove koji potiču rast, 60 posto lososa je unakaženo, otpada im koža, a oko 20 posto umre još u kavezu. Ti proizvodi se u trgovinama prodaju kao "divlji sjevernoatlantski losos"
Bjork
Björk na koncertu 2018. Foto: Raph_PH, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Piše: Ivana Perić

Industrijski uzgojeni lososi prije nekoliko su mjeseci masovno pobjegli iz ograđenih uzgajališta u zapadnim fjordovima Islanda i ušli u rijeke. Takav losos može zagaditi prirodna staništa pesticidima i organskim otpadom, što dodatno ugrožava prirodnu populaciju lososa, ionako desetkovanu klimatskim promjenama i parazitima. Islandsko područje je od 1970. izgubilo tri četvrtine populacije divljeg lososa.

O lososima u Islandu vjerojatno ne biste u nas čitali da ovih dana zajednički singl “Oral” nisu objavile poznata islandska muzičarka Björk i njezina španjolska kolegica Rosalía. Björk je odlučila krenuti u akciju kontra, kako ih je nazvala, “frankenštajnovskih riba”, a osim snimanja muzike o tome piše i kolumne za norveške novine Dagbladet. Sav prihod od “Orala” bit će uplaćen za pomoć Islanđanima koji žive blizu grada Seyðisfjörðura na istočnoj obali otoka, u njihovoj borbi protiv otvaranja novog velikog uzgajališta lososa.

Björk je već dugo aktivna po pitanju zaštite okoliša, bilo da se radi o protestima protiv hidroelektrana ili snimanju albuma kao što je “Biophilia”. A svi se još sjećaju i kako je 2001. u haljini u obliku labuda na crvenom tepihu Oscara simbolički-ezoterično snijela jedno jaje. U kampanji za “Oral” Björk je konkretnija, javnost podsjeća na poljoprivredu koja je stoljećima (o)bilježila život na Islandu, gdje su se ljudi “bavili slobodnim, organskim uzgojem davno prije nego su te riječi izmišljene”.

Šok joj je, kaže, vidjeti industrijska uzgajališta u kojima ribama daju lijekove koji potiču rast, 60 posto lososa je unakaženo, otpada im koža, a oko 20 posto umre još u kavezu. Tako izgleda proces nastanka proizvoda koji se kasnije u trgovinama prodaje kao “divlji sjevernoatlantski losos”.

Björk je imenovala krivce, optužila je norveške tvrtke Mowi i SalMar da su oštetili “velika područja fjordova, morski život, životinje i biljke”. Mowi je matična tvrtka Arctic Fisha, jedne od najvećih islandskih kompanija za uzgoj lososa, trenutno pod policijskom istragom nakon masovnog bijega lososa iz kaveza. SalMar posjeduje islandsku tvrtku Arnarlax, koja s Arctic Fishom ima uzgajališta koja je pogodila epidemija morskih ušiju u novembru.

Tvrtke za uzgoj lososa opisala je kao “nekoliko obijesnih likova koji žele brzo zaraditi i žrtvovati prirodu”. Svi materijali kampanje za “Oral” objavljeni su i na španjolskom, a Rosalía je istaknula da je industrijski uzgoj ribe u Argentini i Čileu podjednako katastrofalan. Možda se koji kavez uzdrma i s južne strane oceana.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click