Biljana Srbljanović – “Maloletnički brakovi – spas od siromaštva?

3. August 2021.
U našem društvu i dalje vlada čvrsto uverenje da su brakovi koje sklapaju maloletnici romska tradicija. Naša sagovornica ističe da je to uverenje važno razbiti, naglasivši da na maloletničke brakove različito gledaju Romi iz drugačijih krajeva zemlje.
229244155_4771025199588707_4890764983847841743_n

Piše: Biljana Srbljanović, Facebook

– Brak i porodica kao deo tradicije vrlo su važni za Rome, ali se često dešava da, nažalost, roditelji podržavaju rane udaje svojih ćerki misleći da će ih tako spasiti siromaštva. Ono što sam ja primetila je da su kod Roma muslimanske veroispovesti češći maloletnički brakovi, a da dosta ugovorenih ima u Banatu. U nekim krajevima su maloletnički brakovi davna prošlost među romskom zajednicom – ističe naša sagovornica naglašavajuči važnu činjenicu da se sa ovim problemom susretala i većinska populacija pre samo nekoliko decenija, ali da ovaj društveni fenomen nije izazvao jaku društvenu reakciju iz razloga drugačijeg konteksta i okolnosti u kojima su se ti maloletnički brakovi praktikovali.”

Uz hiljade prodatih primeraka knjige sudije Miodraga Majića, u kojoj pravda svoj orijentalistički pogled prepun rasnih sterotipa u odnosu na čitavu jednu veoma raznoliku etničku zajednicu o kojoj on sam zapravo ne zna ništa, treba deliti i ovaj intervju, da verna publika ipak pročita i nešto pametno i tačno.

Ceo intervju Marine Simeunović imate ovde: Marinu profesor pitao što nije udata jer je Romkinja: Uspehom srušila predrasude, danas je pravnica – Telegraf.

Click