Beogradska tvrđava medju 14 ugroženih lokaliteta kulturnog nasledja Evrope

10. December 2019.
Beogradska tvrđava je medju 14 odabranih ugroženih lokaliteta kulturnog nasledja Evrope, a sprovodjenje štetnog projekta izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće drastično bi ugrozilo integritet i autentičnost tog lokaliteta koji nije samo simbol Beograda, već spomenik od izuzetnog značaja za Srbiju, saopštio je danas stručni panel organizacije Evropa Nostra i Instituta Evropske investicione banke.
nikola-knezevic-Q3JcLtECTtE
Photo: Nikola Knezevic / Unsplash

Istaknuto je da je “Beogradska tvrđava sa okruženjem dragulj kulturnog nasledja čitave Evrope, jer svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale prostore Balkana od Neolitskog perioda do danas, i čuva svedočanstva o Keltima, Rimskom carstvu, Vizantijskom carstvu, kao i Ugarskoj, Bugarskoj i Srpskoj srednjovekovnoj državi, te Osmanskom carstvu i Austrougarskoj monarhiji”.

Odabranih 14 ugroženih lokaliteta kulturnog nasledja biće u užem izboru za Program “7 najugroženijih” 2020. koji spovode Evropa Nostra i Institut Evropske investicione banke.

Poverenje i poštenje,
Zašto država krši svoje zakone?
Vreme,  11. April 2019.

Ti najugroženiji spomenici kulture su odabrani na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i urgentnosti njihove ugroženosti.

Evropa Nostra se više od 50 godina bori za očuvanje kulturne baštine u Evropi, pre svega kroz program ​”7 najugorženijih”, a delegacija stručnjaka te organizacije boravila je u Beogradu u maju ove godine kako bi analizirala projekat gradnje žičare i opasnost projekta po Beogradsku tvrdjavu.

Institut Evropske investicione banke daje podršku društvenim, kulturnim i akademskim inicijativama širom Evrope.

Click