Anja Šimpraga i Milorad Pupovac prisustvovaće skupu sjećanja za žrtve olujnog zločina u Gruborima

24. August 2022.
Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko - kninske županije i Srpsko narodno vijeće (SNV) organiziraju komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tokom i nakon VRA Oluja u selu Plavnom i njegovom zaseoku Grubori, pored Knina, koja će se održati sutra, u četvrtak 25. kolovoza/augusta 2022.
KONFERENCIJA ZA NOVINARE SRPSKOG NARODNOG VECA
Milorad Pupovac. Foto: BETAPHOTO/HINA/Daniel KASAP

Skup sjećanja počinje u 11 sati u Plavnom, pored krsta postavljenog za sve žrtve Plavnog, a nastavit će se u zaseoku Grubori kod krsta postavljenog za tamošnje žrtve.

Tokom komemoracije, obiteljima žrtava, mještanima i povratnicima obratit će se Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH i Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a.

RATNI ZLOČIN U GRUBORIMA, ZLOČIN O KOJEM JOŠ UVIJEK POSTOJI “VRLO ČVRST ZAVJET ŠUTRNJE”:

Prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Zagrebu utvrđeno je da su zločin u Gruborima nedvojbeno počinili pripadnici ATJ Lučko, ali su svi optuženi oslobođeni. Ponovljeno suđenje 2016. završilo je istim ishodom, uz napomenu suda da je na djelu „vrlo čvrst zavjet šutnje“. Tijekom postupka i iz priloženih dokaza Sud nije sa sigurnošću uspio utvrditi da su upravo optuženici krivi za usmrćenje civila u Gruborima.

Zločin u Gruborima obuhvaćen je i pravomoćnom presudom protiv Gotovine i dr., pred MKSJ-om. Haško sudsko vijeće je izvan razumne sumnje utvrdilo da su Jovo Grubor, Miloš Grubor, Marija Grubor, Milka Grubor, Đuro Karanović žrtve ubojstva počinjenih u okviru kaznenih djela zločina protiv čovječnosti te kršenja zakona i običaja ratovanja, propisanih čl. 5. i čl. 3. Statuta MKSJ-a, no nije utvrdilo kaznenu odgovornost optuženih.

“Umjesto učinkovitog otkrivanja odgovornih za ubojstva civila…., samo zato što su bili Srbi, i paljenje kuća u zaseoku Grubori, samo zato što u njima žive Srbi, na djelu je bila sramotna konstrukcija o izmišljenom četničkom napadu i bešćutna ignorancija ratnog zločina protiv civilnog stanovništva“, stoji u odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je u rujnu 2019. potvrđena oslobađajuća prvostupanjska presuda donesena u ponovljenom postupku protiv optuženih Frane Drlje i Bože Krajine.

Eugen Jakovčić, glasnogovornik Srpskog narodnog vijeća

www.snv.hr

Banija je naša kuća

Click