138. Kritična masa – Iza kapije, staza se krije

26. April 2023.
U subotu 29.04.2023 od 16:30 h, beogradski biciklisti se tradicionalno okupljaju na Trgu Nikole Pašića, odakle kreću u vožnju po centru Beograda. Ovaj put, vožnja će se završiti ispod Kalemegdana, kod arheološkog nalazišta na trasi Linijskog parka, odnosno kod Vodene kapije.
page cover (17)

U januaru 2022 je počela izgradnja prve faze projekta Linijskog parka,  koja je došla do arheološkog nalazišta odnosno Vodene kapije podno tvrđave, i tu su radovi naprasno stali, dok se nalazište “ne konzervira”. I evo već ulazimo polako u drugu sezonu od kako je kapija otkopana, ali radovi nisu konzervirani, a biciklistička staza je prekinuta na tom delu.

I dok se JKP Gradsko zelenilo, Sek. za investicije i Republički zavod za zaštitu spomenika igraju “ping ponga” oko toga ko je nadležan za rekonstrukciju Vodene kapije koja je 80 godina ležala zatrpana ispod železničkih koloseka, biciklisti i pešaci, a pre svega roditelji sa malom decom ispaštaju, jer je biciklistička ali i pešačka staza neupotrebljiva, odnosno presečena ovim arheološkim nalazištem.

I pored više naših urgencija u prethodnih godinu dana, arheološko nalazište nije obezbeđeno, a biciklisti se rezignirano vraćaju kućama, ukoliko nisu spremni da se sa malom decom voze po prometnom Bulevaru Vojvode Bojovića ili da preskaču rovove i šančeve, jer je staza prekinuta rovom dubokim nekoliko metara.

Zbog toga, zovemo građane i građanke na akciju i na blokadu upozorenja! Nakon Kritične mase, blokiraćemo Bul Vojvode Bojovića na 15 minuta, tačno kod arheološkog nalazišta, i ovom prilikom pozivamo sve medijske kuće da obaveste javnost o nesposobnosti i javašluku gradskih službi, kojima po ko zna koji put biciklsti nisu na “radaru”, dok se ne pobune.

Ruta, FB event

Click