Započet dijalog sa bankama oko ukidanje provizija banaka na davanja za opšte dobro

12. February 2020.
Na sednici Saveta za društveno odgovorno poslovanje započet je dijalog sa bankama oko mogućnosti ukidanja provizije za davanja za opšte dobro.
84612977_189562535466654_6632707081700900864_n_800x482
Foto: pks.rs

Fondacija Ana i Vlade Divac  predstavila je projekat kojim promoviše temu rodne ravnopravnosti u Srbiji, a Trag fondacija je podsetila da je konkurs za nagradu za dobročinstvo – Virtus otvoren do 20. februara. Na sastanku su predstavljena i dva projekta koji podržavaju razvoj socijalnih preduzeća- Finance4SocialChange koji realizuje Privredna komora Srbije i Smart Ipak Fond- koji realizuje Smart Kolektiv.

Projekat Smart Impakt Fond – Fond za održive zajednice, je program koji je Smart kolektiv pokrenuo kao novi i inovativni model u regionu za finansiranje socijalnih preduzeća, a koji sadrži i obuku i mentorsku podršku. Programom su u ovoj godini obezbeđena finansijska sredstva u vidu dodele beskamatnog kredita od 50.000 evra (za do 2 najbolja preduzeća) i mentorska podrška koja će trajati 50 dana (u periodu od 3-5 godina). Smart Impakt Fond ima i drugu komponentu –  podrške koja traje 5 meseci, a  koja će omogućiti da pet najboljih ideja dobiju grant u iznosu od 2.500 evra, kao i četvorosemečnu mentorsku podršku.

Projekat Finansiranje socijalnih promena (FInance For Social Change) sprovodi Privredna komora Srbije zajedno sa partnerima iz 12 zemalja. Program podrške se sastoji iz nekoliko komponenti, a jedna je oflajn edukacija iz oblasti merenja socijalnog uticaja, finansija, menadžmenta, strategije i komunikacije socijalnih preduzeća. Sledeća faza projekta je takmičenje za najbolju poslovnu ideju, koje će se održati u zemljama: Nemačkoj, Slovačkoj, Moldaviji i Srbiji, a najbolje očekuju i vredne novčane nagrade. Najavljen je i naredni sastanak projektnih partnera u periodu 9 – 10. marta t.g., koji će se održati u Privrednoj komori Srbije.

Ana i Vlade Divac Fondacija, u partnerstvu sa Fondom Centar za demokratiju sprovodi projekat – Unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji, koji finansiraju Balkanski fond za demokratiju i Ambasada Kraljevine Norveške. Komponente projekta podrazumevaju, podršku opštinama za usklađivanje lokalnih akcionih planova za zapošljavanje i rodnu ravnopravnost (tehničku podršku, organizaciju okruglih stolova i izveštaja sa preporukama za unapređenje),edukaciju civilnog sektora, lokalnih donosicoa odluka kao i medija; podizanje svesti poslodavaca i građana.

Sednice Saveta za društveno odgovorno poslovanje se realizuju u okviru Projekta za unapređenje okvira za davanje, koji realizuju Fondacija Ana i Vlade Divac, Srspki filantropski forum, Smart kolektiv, Trag fondacija, Katalist i Privredna komora Srbije, a uz podršku USAID-a.

Članak je prenet sa portala pks.rs.

Click