Za bolji život u Srbiji više od 2,2 miliona dolara od Fondacije Ana i Vlade Divac u 2023. godini

11. January 2024.
Fondacija Ana i Vlade Divac je, zajedno sa partnerima, donatorima i pojedincima podržala više od 50,000 građana u Srbiji u 2023. godini, sredstvima u vrednosti 2,2 miliona dolara.
unnamed (11)
Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Izvor: Saopštenje za javnost

Različitim humanitarnim i razvojnim projektima, podržali smo učenike, porodice i poljoprvredna gazdinstava, organizacije civilnog društva, sa fokusom na osnaživanje mladih i žena, obrazovne i zdravstvene ustanove, azile za životinje.

Kroz naše programe podrške poljoprivredi i Divac poljoprivredne fondove, 95 poljoprivrednih gazdinstava započelo je ili razvilo sopstveni posao i poljoprivrednu proizvodnju, od čega je 36 mladih poljoprivrednika dodatno podržano i kroz edukacije i mentorstvo. U saradnji sa 13 lokalnih samouprava, pomoć je obezbeđena u vidu domaćih životinja, sadnica, poljoprivredne mehanizacije ili građevinskog materijala, kao i kroz donacije plastenika.

 

Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

U različitim akcijama koje smo realizovali širom Srbije, doprineli smo očuvanju životne sredine i ispunjenu Zelene agende. Kroz akciju organizovanog prikupljanja iskorišćene ambalaže pesticida u kojoj je učestvovalo više od 100 malih poljoprivrednika i prikupljeno preko 300kg otpada, a udruženim snagama sa korporativnim sektorom, poboljšali smo i kvalitet vazduha sadnjom 2000 drveća u Zrenjaninu.

Pored ovoga, zahvaljujući našim partnerima iz korporativnog sektora, grantove za razvoj samozapošljavanja i mentorstvo dobilo je 16 preduzetnica.

 

Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Rekonstrukcijom i opremanjem privatnih i javnih objekata širom Srbije, obezbedili smo  uslove za kvalitetniji život građana. Zahvaljujući našim individualnim donatorima, rekonstruisali smo i opremili domove za 4 porodice,  a uz dodatnu podršku i naših partnera iz biznis sekotra, 4 obrazovne ustanove dobile su nov nameštaj. Meštanima opštine Vlasotince u 2023. godini donirali smo crpnu stanicu za JKP Vodovod i na taj način obezbedili vodosnabdevanje žiteljima okolnih sela.

Više od 35.000 dolara uloženo je u unapređenje zdravstvenog sistema. Inovativne zahvate i operacije, podržali smo donacijom nove medicinske opreme za Kliniku za maksiofacijalnu hirurgiju, Stomatološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a našim najstarijim sugrađanima poboljšali smo boravak u beogradskom Gerontološkom centru izgradnjom zajedničkog prostora u dvorištu. 

Fondacija tradicionalno podržava najugroženije porodice doniranjem osnovnih životnih namirnica i potrepština, paketa hrane, obuće, odeće, mehanizacije za vodovod i ogrev. Tokom 2023. godine pomogli smo 41 porodicu, od čega su delom podržane i porodice sa Kosova, a dodatno smo pomogli i 500 korisnika iz Kuršumlije.

 

Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Nastavili smo i našu mesečnu podršku Crkvenoj kuhinji Verskog dobrotvornog starateljstva SPC za podelu 2,000 obroka dnevno, uz donaciju sredstava za proizvodnju hrane.

U saradnji sa grupom donatora iz SAD-a, petu godinu zaredom nastavljen je program IT Bootcamp – neprofitna škola za prekvalifikaciju u IT sektor, koju je besplatno završila petnaesta generacija, ukupno 290 polaznika i polaznica, a njih 32 odsto našlo je posao ili praksu u tom sektoru.

U nastojanju da što više podržimo mlade i vredne đake i ove godine smo podelili stipendije  izvarednim učenicima iz materijalno urgoženih porodica. U toku 2023. godine čak 250 Divac stipendista i stipendistkinja redovno je dobijalo mesečnu stipendiju, od čega je 106 dodeljeno u toku ove godine za učenike srednjih škola i studente. Iz godine u godinu raste broj donatora i partnera koji podržavaju ove vredne, mlade ljude, a nadamo se da će u narednim godinama taj broj biti još veći.

Nastavili smo i borbu za rodnu ravnopravnost, podršku mladima da se aktivnije uključe u socijalni, ekonomski i politički život zemlje i regiona i promovisali ciljeve održivog razvoja i jednakost za sve.

 

Foto: Fondacija Ana i Vlade Divac

Kroz grantove, podizanje kapaciteta i mentorstvo, pomogli smo i 88 organizacija civilnog društva i neformalnih omladinskih grupa.

Našu podršku osnaživanja ugroženih grupa nastavili smo i u 2023. godini, podizanjem svesti javnosti o temi ekonomskog osnaživanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom, kao i kroz saradnju sa košarkašima u kolicima KK Crvena Zvezda – Singidunum.

I ove godine, posebno ćemo podvući zahvalnost na neizmernoj podršci našim medijskim partnerima, bez kojih se naš glas, apeli i rezultati  ne bi čuli ovoliko koliko smo postigli sa 1700 objava u 2023. godini. Još jednom smo pokazali da zajedničkim snagama možemo promeniti svet na bolje.

Fondacija Ana i Vlade Divac zahvaljuje se svim partnerima u zemlji i dijaspori, medijima i donatorima na poverenju i podršci u protekloj godini. Hvala vam što ste i u 2023. godini bili deo Divac tima. Nadamo se da ćemo ovu divnu saradnju nastaviti i unaprediti i u narednoj godini.

Click