Veran Matić : Mladi ranjeni u majskim masakrima i njihove porodice bez sistemske podrške već sedam meseci (VIDEO)

4. December 2023.
Postoji nekoliko ideja u vezi sa memorijalnim centrom u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", da škola bude srušena i se da na njenom mestu izgradi centar, da se deo škole u kojem su se dogodila ubistva pretvori u centar ili da on bude napravljen na nekom drugom mestu, izjavio je FoNetu direktor Fonda B92 Veran Matić.
1636462558-veran-matic-n1-1200x800
Veran Matić. Foto: N1

Izvor: FoNet

On je ukazao da bi da bi multidisciplinarno telo trebalo da pruži smernice kako bi memorijalni centar trebalo da bude izgrađen, posle čega bi usledili međunarodni konkurs za arhitektonske studije koje se bave memorijalizacijom i procena stručnog žirija.

 

Matić je rekao da bi masovna ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u Duboni i Malom Orašju trebalo memorijalizovati na isti način.

Kako je naglasio, u okviru mesta pijeteta, mesta za tugovanje, na kojima se dogodio zločin, trebalo bi predvideti prostor u kojem će se mladi edukovati u borbi protiv nasilja, a za tolerantno društvo.

 

 

Prema njegovoj oceni, odnos javnosti prema masovnim ubistvima u u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u Duboni i Malom Orašju vrlo brzo je počeo da “maši suštinu”, jer su kroz taj odnos počele da se “realizuju i neke druge agende”.

On je ukazao da je u izveštavanju medija zastupljena “apsolutna dominacija izveštavanja o ubicama koje su u letnjim mesecima postale zvezde medija, što su nažalost i dalje”.

 

Ne samo tabloidi, već su i drugi mediji kršili novinarski kodeks i vodili se senzacionalizmom, ne vodeći računa o žrtvama, predočio je Matić.

Ocenio je da je izgledalo kao da je postojala želja da se zločin iskoristi bez neophodnog fokusa na žrtve, njihove porodice, ranjene i decu koja su svedočila ubistvima.

Matić smatra da postoji “apsolutno zamračenje Dubone i Orašja, kao da je to hiljadu kilometara od Beograda”.

 

Podsetio je da je tamo šestoro ranjenih, čija nega zahteva ozbiljan napor koji je prebačen samo na roditelje.

Veliki deo zdravstvenih potrepština se kupuje, što su dodatni troškovi roditelja o kojima niko nije vodio računa, ukazao je Matić.

Upitan da li je bilo političkih zloupotreba tragedije, on je odgovorio da je bilo pokušaja koji nisu izazvali veću štetu i naglasio da je mnogo više bilo ignorisanja.

Matić je rekao da su pokušaji zloupotrebe sprečeni na vreme i naglasio da su roditelji dece ubijene u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” osvešćeni, snažni i oprezni.

On misli da je najbolniji nedostatak ozbiljne rešenosti države da se spreče moguće zloupotrebe i dalja polarizacija i povređivanje roditelja u vezi jednostavne odluke o izgradnji memorijalnog centra.

 

Kako je objasnio, ostavljen je prostor da Savet roditelja, kroz svoja saopštenja, proizvodi novu bol roditeljima ubijene dece, svaljujući na njih odgovornost da će u školi biti izgrađen memorijalni centar.

Izgradnja memorijalnog centra je odluka države koja bi morala da bude pretočena u pisanu odluku Vlade, zaključio je Matić.

Click