Uručena vredna donacija medicinske opreme za građane Ukrajine

22. November 2022.
 Ambasador Ukrajine Volodymyr Tolkač danas je od Srpskog filantropskog foruma primio vrednu donaciju u obliku medicinske opreme za građane ratom zahvaćene Ukrajine.
Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić

Izvor: FOND B92

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić je u ime donatora predao ambasadoru Tolkaču četiri komada prenosnog defibrilatora, četiri komada portabilnog aspiratora i dva komada prenosnog EKG aparata. Ova oprema, vrednosti oko 2,3 miliona dinara, donirana je u svrhu pružanja prve pomoći u sanitetskim vozilima u Ukrajini. Sredstva su prikupljena u okviru humanitarne akcije koju sprovode Srpski filantropski forum, Privredna komora Srbije i Fond B92.

„Od početka oružane agresije na Ukrajinu, Ambasada je zahvaljujući neravnodušnim srpskim građanima, preduzetnicima i dobrotvornim organizacijama poslala više od 100 tona humanitarne pomoći u Ukrajinu.
Najveći deo donacija realizovan je zajedno sa Srpskim filantropskim forumom i Fondom B92, koji su odmah nakon početka rata započeli veliku akciju prikupljanja humanitarne pomoći. Pomoć iz Srbije primilo je stanovništvo Kijevske, Černigovske, Harkovske, Mikolajivske i Zaporoške oblasti u najkritičnijim trenucima koje je doživelo civilno stanovništvo Ukrajine. Vašim naporima je bilo moguće spasiti ili bar učiniti boljim život velikom broju dece, žena, starijih osobe. Mnogo smo zahvalni na vašoj podršci, pomoći i saosećanju sa našim narodom u ovim teškim trenucima!

Ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač i izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić

Nažalost, rat u Ukrajini se ne završava. Poslednjih meseci došlo je do značajnih oštećenja na objektima energetske infrastrukture, pa je danas mnogo ljudi ostalo ne samo bez hrane, sredstava za higijenu i odeće, već i bez struje tople vode i grejanja. Zbog toga smo prinuđeni da i dalje tražimo pomoć za stanovništvo Ukrajine…“ izjavio je Ambasador Ukrajine Volodymyr Tolkač.

Do sada je, u saradnji sa ambasadom Ukrajine, realizovan veliki broj donacija. Uz pomoć donatora, društveno odgovornih kompanija, nabavljene su konzervirana hrana i druge namirnice u vrednosti od
150.000 evra, isporučeno je 7 tona mešovite robe, 9 paleta vode od po 0,5l, jedna tona keksa, zatim hrana, pelene i druga oprema za bebe, kao i velika količina sredstava za higijenu.

„Od početka agresije na Ukrajinu, nastojali smo da animiramo kompanije i pojedince za neophodnu pomoć, uz saradnju sa Ambasadom Ukrajine u Beogradu, kao i sa udruženjem Krokodil. Na žalost, sa dolaskom zime potrebe rastu. Nastavićemo i dalje da koordiniramo identifikovanje potreba i prikupljanje pomoći, kako bi bar malo pomogli onima kojima je pomoć najpotrebnija, ali i kao vid solidarnosti sa građanima Ukrajine“ izjavio je Veran Matić.

SFF i Fond B92 apeluju na sve građane, organizacije i kompanije u Srbiji koje su u mogućnosti da se priključe akciji prikupljanja humanitarne pomoći namenjene ugroženim građanima ratom zahvaćene Ukrajine.

I dalje je najpotrebnija konzervirana hrana, gotova jela, testenine, sve ono što može da bude bezbedno transportovano, sva roba vezana za decu, od hrane za bebe, pelena i higijenskih sredstava za sve.

Sve informacije o akciji i kako se u nju možete uključiti mogu se dobiti putem mejl adresa office@filantropskiforum.com i fond@fondb92.org, putem telefona 064/1993114, kao i na sajtu Potrebe.rs.

Click