“U službi siromašnih i bolesnih” Ambasada Suverenog Malteškog reda

20. October 2020.
Povodom Nacionalnog dana davanja, Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo, odlikovali su Ambasadu Suverenog Malteškog reda poveljom za poseban doprinos akciji Srbija bez barijera. Ova ambasada donirala je 34.000 evra kako bi Klinika za naurohirurgiju nabavila neophodan uređaj (16 kanalni Intra Operativni monitoring) uz pomoć kojeg bi se radila intervencija – operacija selektivna dorzalna rizotomija pacijentima sa cerebralnom paralizom.
malteski red foto 3

Piše: Veran Matić

Ovom intervencijom omogućava se veća pokretljivost osobama sa cerebralnom paralizom. Do sada se ova operacija radi na inostranim klinikama, najviše na Ačibadem u Istanbulu, i svaka se plaća oko 18.000 evra. Do sada je iz fondova za lečenje potrošeno više od million evra samo za operacije dece. Uz pomoć ovog uređaja i obuku lekara na dečjoj klinici u Bonu, uz nadzor svetski priznatog stručnjaka, ove operacije će se uskoro obavljati i na Klinici za neurohirurgiju. Ovim će se smanjiti komplikacije i dodatna opterećenja vezana za transport, boravak u stranim zdravstvenim ustanovama, često sa neophodnim pratiocem. I naravno, uštedeće se sredstva koja se mogu upotrebiti za unapređenje lečenja obolelih od cerebralne paralize.

Priznanje je, u ime Ambasade, primio dramski pisac i profesor na Fakultetu za primenjenju umetnost Nenad Prokić koji koordinira humanitarni rad Ambasade, a nagradu mu je uručio ministar Zoran Đorđević, kao izaslanik predsednice Vlade Republike Srbije.

Ministar Zoran Đorđević uručuje priznje Nenadu Prokiću predstavniku ambasade

Ambasada Suverenog Malteškog reda u Republici Srbiji od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve države, neprestano obavlja humanitarnu misiju u hiljadugodišnjoj tradiciji Reda čiji je moto: „U službi siromašnih i bolesnih“.

Prva donacija Srbiji se dogodila jos 1885. godine, kada je Malteški red donirao Srbiji sanitetski voz od deset kola tokom rata s Kneževinom Bugarskom. Danas, kroz najveći projekat „Poželi želju Malteškom redu“, koji se organizuje svake godine, kao i kroz manje projekte, ambasada redovno pomaže institucije i pojedince na teritoriji Republike Srbije.

Od važnijih projekata, na dugačkoj listi su: pomoć Kliničkom centru u projektu „Doktorova kula“ iz 2012. godine, zatim Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku i pomoć gradu Aleksincu 2013, kao i saradnja sa Nurdorom, Institutom za onkologiju pedijatrijske klinike u Beogradu 2014, višegodišnja pomoć Ustanovi za decu i mlade u Sremčici, kao i pomoć ugroženima od katastrofalnih poplava, 2014. godine. Iste godine je ambasada pomogla i KBC Zvezdara sa ambulantnim kolima i medicinskom opremom, a započela je i svoj novi projekat „Topli obrok za hladne zimske dane“ u jednom od prvih skloništa za izbeglice u Šapcu. Taj projekat je proširen i na ostale delove Srbije sledećih godina. Iste godine je isporučena pomoć deci sa dijabetesom u Kragujevcu, uspostavljena je saradnja sa gradovima Ljigom, Šidom i Ubom, kroz nabavku ambulantnih vozila i raznovrsne opreme. Iste godine, isporučena je i hitna humanitarna pomoć za izbeglice na srpsko-mađarskoj granici.

Početkom 2016. godine, ponovljena je pomoć za izbeglice na teritoriji Srbije, posebno ugroženima u Vranju. U 2016. godini, ambasada je započela saradnju sa Domom „Sv. Petka Izvorska“ za decu i mlade ometene u razvoju, u Izvoru kod Paraćina. Saradnja s tim uzornim Domom, koji vode monahinje iz obližnjeg manastira u zajednici sa državom, nastavila se do danas i predstavlja jednu od najuspešnijih saradnji koje je ambasada uspostavila. Tokom godina je isporučena značajna pomoć, od ambulantnih kola do medicinske opreme, odeće, bolničkih aparata, profesionalnih štednjaka i mašina za pranja i sušenje veša. Te godine je nastavljena i saradnja sa „Prihvatilištem za decu“ u Beogradu, koja neprestano traje godinama. Takođe je produžena saradnja i sa institucijom u Sremčici kroz isporuku kombija za prevoz dece i amabulantnog vozila.

Naredne 2017. godine je započeta saradnja s Dečijom bolnicom „Tiršova“, a ambasada je započela i sa finansiranjem hitnih operacija za pojedince sa bolnicom „Sv. Sava“ u Nišu. U 2018. godini, nastavljena je saradnja sa ustanovom u Sremčici isporukom hrane, kupovinom automobila „Sv. Petki Izvorskoj“, kao i hirurškim intervencijama, uglavnom kod dece, a upućena je i pomoć Savezu slepih Srbije. Bolnici u Sremskoj Mitrovici ambasada je donirala bolničke električne krevete, krevete za novorođenčad, invalidska kolica, bolničku posteljinu, sanitetski materijal i odeću za decu i odrasle. U 2018. godini je ostvarena i humanitarna misija za Svetski dan siromaštva u „Prihvatilištvu za odrasla i stara lica“. Centru SOS Dečije selo u Kraljevu je ambasada 2019. godine donirala izgradnju bunara za vodu, čime je pomogla samoodrživost Centra. Ambasada je nastavila sa finansiranjem brojnih operacija za pojedince, koji su se, iz različitih razloga, obratili za pomoć.

Godine 2020., ambasada je nastavila sa donacijama svim institucijama sa kojima sarađuje godinama, ostvarena je i donacija Kardiovaskularnoj klinici Kliničkog centra u Nišu. Donirana je i veća količina hrane, proizvoda za ličnu higijenu i higijenu prostora, posteljine i pidžame Gerontološkom centru u Mladenovcu. Tokom pandemije COVID-19, distribuirana je pomoć starim osobama u hrani i sredstvima za higijenu, a distribuirana je i velika količina zaštitnih maski institucijama i pojedincima u Republici Srbiji.

Kao i kod drugih donatora, veoma česta prepreka obimnijim donacijama čini zakonska regulativa, kada je reč o PDV-u na hranu, i na drugu doniranu robu, kada je nabavljaju u zemlji.


Nacionalni dan davanja 9. oktobar, ove godine obeležen je po treći put u organizaciji Srpskog filantropskog foruma. Koalicija za dobročinstvo koju čine Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje, Katalist Balkans i Privredna komora Srbije, realizuju Projekat za unapređenje okvira za davanje koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID.

Click