Svaki pojedinačni čin solidarnosti se računa

4. June 2020.
Povodom otvorenog konkursa za najbolje foto priče o solidarnosti: FOKUS Filantropija, 1. juna je u jutarnjem programu Radio Beograda gostovala Jelena Bratić, koordinatorka u Srpskom filantropskom forumu.
FOKUS Filantropija_FB post

U uključenju u jutarnji program, podsetila je slušaoce da Srpski filnatropski forum ove godine po prvi put učestvuje u godišnjem konkursu Evropske mreže fondacija i donatora za najbolju foto priču pod nazivom „Fokus filantropija“. “Na konkursu, učestvuju filantropi iz cele Evrope, od Portugala do Rusije, od Norveške do Turske, a Srpski filantropski forum ima baš tu čast da zajedno sa čitavom filantroposkom zajednicom Srbije, pokaže u slici i reči zašto je Srbija zemlja sa jednom od najbogatijih filantropskih tradicija na ovim prostorima. Više informacija o konkursu kao i prijavni formular nalaze se ovde.” naglasila je Jelena Bratić i pozvala fondacije, udruženja, pojedince i sve filantrope da do ponedeljka 15. juna pošalju svoje foto priče putem imejl adrese office@filantropskiforum.com

“Važno je da naglasim, od naizgled simbolične pojedinačne pomoći, komšijske solidarnosti, pa sve do velikih humanitarnih akcija, svaki pojedinačni čin solidarnosti se računa. To je i slogan ovogodišnjeg konkursa, jer naše priče su jače zajedno.”, istakla je Jelena Bratić

Koordinatorka u Srpskom filantropskom forumu je podsetila da se ovaj konkurs sprovodi u saradnji sa Evropskom mrežom fondacija i donatora čiji je Forum član i da će se najbolje foto priče iz Srbije naći u konkurenciji sa pričama iz cele Evrope gde će pobedničke biti proglašene 1. oktobra, na Evropski dan fondacija i donatora.

Pored priče o aktuelnom konkursu, Jelena Bratić se osvrnula i na redovne aktivnosti Foruma, Nacionalni dan davanja, ali i na važnost promocije filantropije kroz medije i u svakodnevnom životu.

Nacionalni dan davanja smo uspostavili zajedno sa Koalicijom za dobročinstvo u okviru „Projekta za unapređenje okvira za davanje“ koji finansira USAID, kao jedan veliki praznik filantropije. 9. oktobar, to je dan rođenja Mihajla Pupina velikog inovatora i filantropa i iz tog razloga smo se odlučili da to bude dan kada ćemo slaviti filantropiju i kada ćemo zapravo pokazati koliko je dobročinstvo važno, ali i koliko je važno da mi svakoga dana budemo jedni prema drugima dobri. Ove godine, po treći put Nacionalni dan davanja obeležavamo velikom akcijom podrške osobama sa invaliditetom. Prethodne dve godine smo se bavili obrazovanjem. Prve godine pomagali smo Petnici, druge godine smo opremili preko 60 škola u Srbiji robotima za decu sa posebnim potrebama i drugim inovativnim nastavnim sredstvima, a ove godine smo poželeli da ukažemo na problem nepristupačnosti sa kojim se susreću osobe sa invaliditetom i koji zapravo postoji svuda oko nas, a koji svakodnevno previđamo.

“Na kraju, važno je da sve priče o filantropiji i dobročinstvu proširimo i putem medija, da nam postanu bliske, jasnije i deo svakodnevnog života”, istakla je Jelena Bratić, koordinatorka u Srpskom filantropskom forumu.

Click