Srpski filantropski forum obeležava Međunarodnu nedelju filantropije

14. December 2022.
Međunarodna Fondacija za podršku dobrotvornim organizacijama (Charities Aid Foundation – CAF) u periodu od 12. do 19. decembra 2022. godine, obeležava Nedelju filantropije. Tokom ove posebne nedelje, slave se i afirmišu dobročinstvo, međunarodna solidarnosti i prekogranična davanja.
2022_ndd_3500px_nk_140
Sa obeležavanja petog Nacionalni dana davanja. Foto: Srpski filantropski forum/Nemanja Knežević

Ove godine Srbija se našla u centru pažnje Nedelje filantropije, zbog pozitivnog iskoraka na Svetskom indeksu davanja. Za samo dve godine, prema podacima CAF-a, Srbija je ostvarila najveći skok na međunarodnom indeksu davanja za skoro čitavih 100 mesta – sa 125. mesta 2018. na 27. mesto 2021. godine.

Prema analizama Catalyst Balkans, organizacije koja prikuplja i analizira podatke koji se tiču filantropije, u Srbiji su građani i kompanije donirali više od 51 milion evra tokom 2020. godine, skoro tri puta više nego u 2019. Podaci sugerišu da je pandemija pokrenula filantropiju u Srbiji na duži rok, sa evidentiranim donacijama u 2021. godini u iznosu višem od 42,5 miliona evra.

Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma, organizacije koja okuplja filantropsku zajednicu u Srbiji, objasnio je ovaj skok težnjom ljudi da pomažu jedni drugima u kriznim situacijama. Pandemija Covid-19, vidno je ojačala solidarnost i saosećanje. Ogromno učešće građana u donacijama putem SMS poruka za lečenje dece, samo je potvrdilo ovaj trend. Istovremeno, formirana je Koalicija za dobročinstvo, neformalna mreža fondacija i filantropskih infrastrukturnih organizacija koje su proteklih nekoliko godina intenzivno radile na unapređenju kulture davanja u Srbiji.

Zbog svega toga, u CAF-ovoj globalnoj mreži partnera, primer Srbije i Srpskog filantropskog foruma istaknut i promovisan, kako bi se pozvali donatori iz svih delova sveta da pomažu dobrotvorne organizacije u našoj zemlji.

Srpski filantropski forum ponosan je na svoje članice korporacije, fondacije, organizacije civilnog društva, mala i srednja preduzeća – najaktivnije delove dobročiniteljske zajednice u Srbiji. Posebno smo ponosni na uspešne projekte koje je inicirao i realizovao Srpski filantropski forum.

Nacionalni prevodilački centar za znakovni jezik otvoren je u septembru 2021. godine, povodom obeležavanja Međunarodnog dana znakovnih jezika i Međunarodne nedelje gluvih. Zahvaljujući donatorima, u prvom redu JTI, nabavljena je oprema, a kompanija je uložila sredstva i za stalno angažovanje 15 tumača. Vrednost donacije je ukupno 18 miliona dinara.

Od nedavno je dostupna i digitalna aplikacija SOS za gluve koja će olakšati svakodnevicu više od 180.000 gluvih i nagluvih, te osoba koje imaju problema sa sluhom u Srbiji. Uz pomoć aplikacije na mobilnom telefonu ili na računarima, putem besplatnih poziva, gluvi i nagluvi sada mogu posredstvom onlajn tumača da komuniciraju, što olakšava samostalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

U poslednje dve godine, Nacionalni dan davanja posvetili smo donacijama hrane i ukazivanju na važnost ukidanja PDV-a na donacije hrane, kako bi se one povećale i time, bar delimično, zadovoljile potrebe blizu 450.000 gladnih u Srbiji. U akciji Spasimo hranu, spasimo humanost tokom 2021. i 2022. godine, uz pomoć kompanija, donatora i građana prikupljeno je ukupno 140 tona hrane.

U saradnji sa ambasadom Ukrajine, uz pomoć donatora i društveno odgovornih kompanija, kao pomoć ugroženima u ratom zahvaćenim područijima, nabavljena je konzervirana hrana i druge namirnice u vrednosti od 150.000 evra, isporučeno 7 tona mešovite robe, 9 paleta vode od po 0,5l, tona keksa, hrana, pelene i druga oprema za bebe, kao i velika količina sredstava za higijenu.

U narednoj godini Srpski filantropski forum želi da omasovi organizaciju, umreži sve koji se bave dobročinstvom i filantropijom, pomaganju ugroženima, siromašnima, kao i sve koji doniraju u razvoj obrazovanja i kulture i razvoj civilnog društva.

Verujemo da ujedinjeni, kroz volonterski, ekspertski i humanitarni rad, najbolje možemo da pomažemo onima kojima je pomoć neohodna, ali i da negujemo i razvijamo kulturu davanja i promociju filantropije kao vrednosti koja osnažuje organizacije, zajednice i društvo, kako bismo ubrzali napredak Srbije i regiona ka pravednoj i održivoj budućnosti za sve.

Click