Prikupljeno preko 2,5 miliona dinara za pomoć Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici

10. July 2020.
Za samo devet dana od početka akcije prikupljanja pomoći za zdravstvene ustanove u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici koju su pokrenuli Fond B92 i Srpski filantropski forum, putem platforme donacije.rs je i direktnim uplatama na račun Fonda B92 prikupljeno je ukupno 2.506.490,00 dinara, čime je ciljana suma premašena za 6.490,00 dinara.
Foto 1

Akciji se priključilo 453 donatora pojedinaca, kompanija i organizacija, Noveška ambasada i Grupa 484 su donirali 235.000 dinara, a kompanija Midmeding Nova donirala je dezinfekciona sredstva u vrednosti od skoro 300.000,00 dinara i ustupila kombi za prevoz pomoći do Novog Pazara, Tutina i Sjenice. U prostorijama Ne davimo Beograd, prikupljane su veće količine pomoći u obliku zaštitnih i dezinfikacionih sredstava, posteljine, jastuka, prekrivača, vitamina itd. koja je distribuirana bolnicama zajedno sa medicinskom opremom koja je nabavljena od sredstava prikupljenih putem ove akcije.

Oprema u vrednosti od skoro 1,7 miliona dinara je tokom prve nedelje trajanja akcije isporučena bolnicama u ovim gradovima, a danas iz Beograda kreće nova pomoć sa dodatnim količinama zaštitne i medicinske opreme.

Pored organizacija Ne davimo Beograd i POTENT koje su učestvovale u prikupljanju i distribuciji pomoći, akciji su se priključile i Trag fondacija, Građanske inicijative, Catalyst Balkans i Fondacija Ana i Vlade Divac.
Uporedo sa prikupljanjem pomoći za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu, prikupljana su sredstva i za pomoć bolnicama i stanovništvu u Priboju i Prijepolju, pošto informacije o broju zaraženih i nedostatku medicinske opreme koje poslednjih nekoliko dana pristižu pokazuju da je situacija i u tim gradovima zabrinjavajuća. Slične informacije stižu i iz Vranja, Užica, Kraljeva…

Zbog sve većeg broja zaraženih i loše opremljenosti medicinskom i zaštitnom opremom zdravstvenih ustanova u gradovima koji su proglašeni novim žarištima, Fond B92 i Srpski filantropski forum su putem platforme donacije.rs
(donacije.rs/korona-virus-pomoc/) pokrenuli novu humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za ove gradove.

Predsednik UO Fonda B92 i direktor Srpskog filantropskog foruma Veran Matić istakao je ovom prilikom: „Očigledno je da u sve većem broju gradova imamo potrebe za zaštitnom medicinskom opremom i uređajima koji pomažu lekarima da budu efikasniji. Pozivamo lokalne organizacije da se uključe jer će bitka dugo trajati i realno je očekivati da će u dužem vremenskom periodu biti potrebe za permanentnim humanitarnim akcijama i solidarnošću. Zbog toga je važno da objedinimo snage od lokalnom do nacionalnog nivoa kako bi pomogli gde god je moguće u najvećem mogućem obimu dugotrajno“.
Sredstva se mogu donirati putem platforme donacije.rs  ili preko uplate na račune Fonda B92 koji služe za ovu akciju.

Instrukcije za dinarsku uplatu preko računa

Primalac donacije: Fond B92
Broj računa Fonda B92: kod Raiffeisen banke AD, br. 265-1110310001799-34 Šifra plaćanja: 287 Za dodatne informacije obratite se na mila.ivanovic@fondb92.org ili 
+381 60 40 50 492.

Click