Prihod od igranja predstave “Neodustajanje” 26. oktobra 2023. namenjen je pomoći Ognjenu Bojkoviću

26. October 2023.
Ove sezone, odlukom glumice Marije Medenice, predstava se izvodi u humanitarne svrhe, za pomoć obolele dece.
Ognjen

Izvor: Savez dramskih umetnika Vojvodine

Tim povodom Savez je potpisao ugovor o saradnji sa Fondacijom “Budi human”.

Sredstva od prodatih karata će biti uplaćivana sa računa Saveza na račun Fondacije za lečenje bolesne dece i odraslih.

Prihod od igranja predstave “Neodustajanje” 26. oktobra 2023. na Kamernoj sceni SNP u 20:30 časova je namenjen pomoći Ognjenu Bojkoviću, desetogodišnjem dečaku leptiru.

“Ognjen je dečak koji je već u prvom danu života primljen na odeljenje neonatologije UDK usled kožnih promena po tipu bulozne epidermolize (Q81.9 Epidermolysis bulossa, non specificata), u javnosti poznatog kao bolest „dece leptira“.

Ognjen je rođen bez kože na nogama, njegov imuni sistem je oslabljen uprkos suplementaciji, jer ne unosi čvrstu hranu i sklon je infekcijama zbog otvorenih rana. Usled oštećenja sluzokože, tri puta je imao diletaciju jednjaka i usled bolova u nogama otežano se kreće i brzo umara. Da bi imao adekvatnu negu, tretiranje rana, skidanje viška kože i previjanje zavojima koje mora neprekidno da nosi traje i po četiri sata ujutru i uveče nakon kupanja.

Od početka ove godine za sve roditelje dece obolele od ove nemilosrdne bolesti, pojavio se tračak nade. Američka kompanija „Krystal Biotech“ proizvela je lek „Vyuvek“ koji sprečava infekcije rana, zatvara ih i odlaže njihovo širenje, poboljšava imuni sistem i produžava život deci oboleloj od bulozne epidermolize.

Za Ognjenovo lečenje u inostranstvu gde je ovaj lek dostupan, potrebna su velika finansijska sredstva za čije prikupljanje mole članovi porodice.

Zbog prirode bolesti Ognjenovi roditelji su se suočili sa veoma skupim troškovima lečenja koje zahteva svakodnevnu veoma komplikovanu negu (specijalne zavoje, kreme, odeću, ishranu).

Sredstva su mu potrebna za terapiju lekom Vyuvek u inostranstvu, dodatne medicinske usluge, putne troškove kao i troškove smeštaja u toku bolničkog lečenja.

Za Ognjenovo bolje sutra! Budimo humani!

Pomozimo Ognjenu!”

Click