Pomoć “Fondacije Ana i Vlade Divac” za najugroženije romske porodice

27. Jul 2020.
"Fondacija Ana i Vlade Divac" u saradnji s "Grupom 484" i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji, pomaže više od 50.000 najugroženijih građana u 12 gradova Srbije. Romskim udruženjima biće podeljeno preko 700 paketa. Vrednost pomoći je 200.000 evra.
donacija
Fotografija preuzeta sa portala RTS

U organizaciji “Fondacije Ana i Vlade Divac” i lokalnih partnera obezbeđeni su paketi pomoći za najugroženije pripadnike romske populacije u beogradskim naseljima.

Kroz projekat “Pomoć najugroženijim sugrađanima u borbi s Kovidom 19”, obezbeđeno je 10.000 porodičnih paketa s osnovnim namirnicama i higijenskim sredstvima, koji će biti podeljeni porodicama s jednim roditeljem, korisnicima narodnih kuhinja, višečlanim porodicama, stanovnicima nehigijenskih naselja, porodicama koje brinu o deci ili odraslima s invaliditetom, kao i pojedincima koji žive i rade na ulici.

Projekat realizuje “Fondacija Ana i Vlade Divac” u saradnji s “Grupom 484” i uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u Srbiji.

Vrednost projekta je 200.000 evra, a obezbedila ih je Ambasada Kraljevine Norveške.

U toku je drugi krug podele paketa najugroženijim sugrađanima i to u Šapcu, Užicu, Priboju, Vranju, Beogradu i Ćupriji.

Tokom juna prvi paketi su podeljeni u Somboru, Leskovcu, Beogradu, Subotici, Čačku, Nišu, Leskovcu i Prokuplju.

“Ovom prilikom želimo da se zahvalimo našim partnerima na projektu – “Grupi 484″ i Ambasadi Kraljevine Norveške u Srbiji”, rekla je Ana Košel, direktorka “Fondacije Ana i Vlade Divac”.

Romskim udruženjima u Beogradu biće podeljeno 700 paketa namenjenih višestruko ugroženim građanima koji žive ispod linije siromaštva uglavnom u podstandardnim naseljima u Sremčici, Železniku, Rakovici, Starom Sajmištu, Boleču, Ritopeku, Vinča, Umčarim, Velikoj Ivanči, Ropočevu, na Bežaniji, Ledinama i u naseljima Mali Leskovac i Malo brdo.

Zbog trenutne situacije s epidemijom kovid 19 volonteri “Udruženja humanitarni centar Rom Obrenovac” isporučiće deo paketa korisnicima na kućne adrese i s minimalnim brojem dolazaka u udruženja kako bi se rizik izlaganja najugroženijih grupa virusu sveo na minimum.

“Tokom krize izazvanom pandemijom Romi su se našli na rubu egzistencije jer većina njih u Srbiji živi od sezonskih poslova, sakupljanja sekundarnih sirovina i na taj način izdržavaju svoje porodice. Smanjena im je mogućnost da zarađuju i sada su im uslovi za život još teži”, izjavio je Tomislav Jovanović iz Humanitarnog centra u Obrenovcu.

Ocenio je da je u ovom trenutku ova pomoć od velikog značaja romskim i neromskim porodicama.

Tekst je prenet sa portala RTS.