Peti Nacionalni dan davanja u znaku donacija hrane i zahvalnosti filantropima

9. October 2022.
Srpski filantropski forum i Koalicija za dobročinstvo obeležili su peti po redu Nacionalni dan davanja, odajući priznanja kompanijama, organizacijama civilnog društva i medijskim kućama koji su dali najveći doprinos kampanji „Spasimo hranu, spasimo humanost“, ali i donatorima, kompanijama i pojedincima koji su se istakli na polju negovanja i promocije filantropskih vrednosti i svoju odgovornost dokazali priključujući se humanim akcijama koje je u protekloj godini pokrenuo Srpski filantropski forum.
NDD-2
Dobitnici priznanja. Foto: Srpski filantropski forum

Kompanije koje su danas dobile priznanja su podržale Nacionalni dan davanja i kampanju novčanim donacijama ili donacijama u hrani koje će biti podeljene u vidu paketa osnovnih namirnica najugroženijim građanima u Srbiji. Mnoge od ovih organizacija i kompanija su takođe podržale kampanju uključivanjem svojih zaposlenih u volonterske akcije i akcije doniranja hrane, kao i ustupajući svoj medijski prostor kako bi pomogle širenje poruka i podizanje svesti građana o problemu bacanja hrane, ali i o važnosti kontinuiranog doniranja hrane i uključivanja u akcije za pomoć najugroženijim građanima. I dok se očekuje da će u okviru ove kampanje biti sakupljeno dovoljno hrane da zadovolji osnovne potrebe hiljada građana u narednih nekoliko meseci, glavni cilj je osigurati da u budućnosti donacije hrane postanu pouzdan izvor osnovnih namirnica onima kojima su neophodne.

U okviru kampanje prikupljeno je više od 20.000 kg hrane, a kampanja se nastavlja do kraja novembra. Sve zainteresovane kompanije, mediji i organizacije koje žele da se uključe i doprinesu mogu to učiniti na mnogobrojne načine dostupne na spasimohranu.rs. Građanima je dostupan i SMS broj 4540 putem kojeg mogu da doniraju novac za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane.

Dok u Srbiji, 446.000 ljudi živi na granici apsolutnog siromaštva, prema procenama u našoj zemlji se baca dva miliona kilograma hrane dnevno. Uprkos tome što se hrana sve više donira, a proizvođači hrane i trgovci žele da doniraju viškove hrane narodnim kuhinjama, bankama hrane i dobrotvornim organizacijama, količina hrane koja se donira i dalje čini samo mali deo u ukupnom višku jestive hrane dostupne u Srbiji. Prema analizi koju je sprovela Koalicija za dobročinstvo, donacije hrane u Srbiji bi mogle da budu uvećane na godišnjem nivou za vrednost od blizu 160 miliona dinara (na ukupno 700 miliona dinara), ukoliko bi bio ukinut PDV na donacije hrane.

„Iako je u poslednje dve godine zabeležen veliki skok Srbije na Svetskom indeksu davanja čak na 27. mesto, potreban je mnogo veći napor svih, od vlade koja treba da omogući zakonske okvire koji su stimulativni za razvoj dobročinstva pa preko kompanija kroz društveno odgovorno poslovanje, organizacija civilnog društva sa povećanjem broj akcija, jer raste broj onih kojima je potrebna pomoć i solidarnost na različitim nivoima“ –  rekao je Veran Matić, izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma.

Nacionalni dan davanja ustanovljen je pre pet godina na inicijativu Srpskog filantropskog foruma i Koalicije za dobročinstvo, uz podršku USAID-a, i prvi put je obeležen 2018. godine, 9. oktobra, na dan rođenja Mihajla Pupina, velikog srpskog inovatora i filantropa, a pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Republike Srbije.

Obeležavanjem Nacionalnog dana davanja obnavljamo kulturu davanja i oživljavamo bogatu filantropsku tradiciju našeg društva. Svakim novim Nacionalnim danom davanja skrećemo pažnju javnosti na neki problem u društvu i prikupljamo sredstva za sistemsku podršku u datoj oblasti.

Koaliciju za dobročinstvo, pored Srpskog filantropskog foruma čine i Fondacija Ana i Vlade Divac, Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Priznanja novinarima

Srpski filantropski forum je, obeležavajući Nacionalni dan davanja, pored priznanja donatorima, dodelio i priznanja novinarki Jovani Gligorijević i Zoranu Kesiću i ekipi producije Njuz net, za doprinos dobročinstvu i filantropiji:

Jovana Gligorijević je, uz pomoć zanimljivih sagovornika tokom prethodnih godinu dana, realizovala 23 emisije koje već svojim naslovima ukazuju na značaj tabu tema o kojim se i “danas nedovoljno glasno i nedovoljno jasno govori u našem društvu. Ilustrativni prilozi pojašnjavaju problem i odnos društva prema konkretnoj temi, a stručni gosti dodatno pomažu u razumevanju pojmova, načina i uzroka zataškavanja bitnog i pokazuju put kojim probleme o kojima se ne govori ni onoliko često, ni onako iskreno i istinito, kako bi ih trebalo rešavati.”

Do sada obrađene teme u emisiji Tabu: Mobing, Seksualno uznemiravanje, Sindrom sagorevanja na poslu, Teža strana majčinstva, Granični poremećaji ličnosti, Kultura otkazivanja, putovanje, Prevencija suicida, Palijativna nega, Psihičko nasilje, Seksualni predatori, Život roditelja  dece sa teškoćama, Žrtve tabloida, Nasilje u javnom prostoru, Depresija  kod mladih, Surogat majčinstvo, Domovi za stare, Nasilje prema LGBT osobama, Poremećaji ishrane, Resocijalizacija bivših osuđenika, Ženski alkoholizam, Praznična depresija i Ima li šta elitno u elitnoj prostituciji.

Dodatnu vrednost svih ovih sadržaja je činjenica da su, po prvi put, dostupni svim korisnicima kablovske televizije putem nove televizije Insajder koja pokazuje kako bi trebalo da izgleda medij koji štiti i promoviše javni interes. Novinarstvo sa svrhom postoji među profesionalnim novinarima od kada postoji i samo novinarstvo. A danas doživljava novu aktuelnost i važnost. Jovana na različite načine predstavalja model za novinarke i novinare bez kojih je nezamisliva budućnost sveta: pored profesionalnog pristupa, pridržavanja postulata novinarstva i kodeksa, sa izuzenim znanjem o temama, nastoji da svaka emisija ima svoj epilog, da bude shvaćena kao novo znanje, preporuka, nova akcija. Insajder TV ima niz emisija koje nastoje da pretvore čitav kanal u kanal sa svrhom, koji definiše javni interes, interes svakog građanina, a ne profit na jeftinim sadržajima. Jovanine inicijative i liderstsvo u grupi Novinarke protiv nasilja, stvorili su snažniji ženski odogovor, ali i odgovor svih na nasilje nad ženama, na nasilje prema novinarkama. Nasilje je vidljivije, a odgovori sve raznovrsniji. Jovana Gligorijević nastoji da pitanje bezbednosti novinarki i novinara bude premanentno važno.

Veran Matić
Jelisaveta Miletić, Viktor Marković (Njuz.net) i Veran Matić
Jovana Gligorijević i Veran Matić

Click