Održana šesnaesta dodela VIRTUS nagrada za filantropiju

26. March 2023.
Trag fondacija šesnaestu godinu zaredom dodelila je VIRTUS nagrade za filantropiju kompanijama, preduzećima i pojedincima, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali i podržavali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica u kojima žive i posluju.
Dobitnici 16. VIRTUS nagrade za filantropiju - Trag fondacija
Dobitnici 16. VIRTUS nagrade za filantropiju. Foto: Trag fondacija

Dobitnicima su nagrade uručili Tod Endruz, v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji, Nj.E. Šan Meklaud, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji i Gordana Delić, direktorka Balkanskog fonda za demokratiju.

Dobitnica nagrade za korporativnu filantropiju je kompanija Vega IT d.o.o. Novi Sad. Nagrada za malo i srednje preduzeće uručena je firmi Bosis d.o.o. Valjevo, dok je nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora pripala kompaniji Generali Osiguranje Srbija a.d.o. Nagrada za individualnu filantropiju dodeljena je Mikici Petronijeviću iz Beograda, dok je dobitnik nagrade za mlade filantrope Đorđe Tomić iz Veternika.

Dobitnici specijalnih nagrada su: Slobodan Vasić za individualni doprinos lokalnoj zajednici, Sandra Tomić za individualni doprinos smanjenju siromaštva, Magdalena Stanković i grupa prijatelja za podsticanje vršnjačke filantropije, dok je Nikoli Stojkoviću pripala nagrada za individualni doprinos zaštiti životinja.

Kroz VIRTUS nagradu, ustanovljenu 2007. godine, Trag fondacija već 16 godina nagrađuje pojedince i kompanije koje su na odgovoran način doprinele razvoju zajednica u kojima posluju i predstavlja ih javnosti kako bi njihova dobročinstva bila inspiracija drugima da se u slične inicijative uključe. Da je došlo do pomaka u samom razumevanju ideje filantropije, ukazuje i činjenica da su filantropska davanja u Srbiji u stalnom porastu, kao i da je Srbija u prethodne dve godine zabeležila skok sa dna liste Svetskog indeksa davanja na zavidno 27. mesto.

VIRTUS nagrada za 2022. godinu se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Fonda braće Rokfeler.

Dobitnici VIRTUS nagrade za filantropiju za 2022. godinu

Nagrada za korporativnu filantropiju

Vega IT d.o.o. za program “Programeri za građane” kojim je kompanija pomogla razvoj 15 softverskih rešenja, neophodnih za rad neprofitnih organizacija – učesnica programa. Kroz radne sate svojih zaposlenih, kompanija je uložila značajna sredstva da razvije aplikacije i internet sajtove koji će biti od koristi za rad organizacija koje se bave pružanjem podrške deci i odraslima sa zdravstvenim problemima, podrškom obrazovanju, ljudskim pravima, zaštitom životinja i životne sredine, doniranjem hrane, borbom protiv zlostavljanja na internetu i borbom protiv siromaštva. Ove aplikacije i internet sajtovi pomoći će organizacijama da neposrednije komuniciraju sa svojim korisnicima, pružaju savete i usluge, reaguju na iskazane potrebe iz svog okruženja i prikupljaju sredstva za svoj rad. Pored toga što će unaprediti rad organizacija, ova softverska rešenja će značajno poboljšati i olakšati živote članova lokalnih zajednica širom Srbije.

 

Nagrada za malo i srednje preduzeće

Bosis d.o.o. Valjevo za svoju posvećenost podršci ekonomski ugroženim porodicama i deci sa razvojnim teškoćama Kolubarskog okruga. Preduzeće je tokom protekle godine kroz akciju “Kutija dobrote”, a u saradnji sa Crvenim krstom Valjevo i uz pomoć velikog broja svojih zaposlenih koji su se odazvali pozivu za učešće u akciji, obezbedilo i doniralo pakete pomoći u vidu odeće, hrane i sredstava za higijenu ekonomski ugroženim porodicama ovog kraja. Akcija se proširila i postala redovna aktivnost koju preduzeće organizuje dvaput godišnje, nastojeći da svaki put obuhvati veći broj porodica. Bosis je sproveo i akciju “Slatkiš za drugara” tokom koje su deca zaposlenih podelila novogodišnje paketiće deci sa razvojnim teškoćama i deci koja potiču iz marginalizovanih porodica, te provela vreme zajedno u kreativnoj radionici Iskra, tokom koje su se igrali i radovali slatkišima. Tradicionalno, preduzeće je podržalo održavanje brojnih kulturnih gradskih manifestacija, a u sve svoje aktivnosti je tokom prošle godine uložilo preko 1.500.000 dinara.

 

Nagrada za dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora

Kompanija Generali Osiguranje Srbija a.d.o, već četiri godine sa Fondacijom Novak Đoković, u sklopu inicijative “The Human Safety Net”, realizuje program „Podrška, ne perfekcija“, namenjen pomoći roditeljima, starateljima i hraniteljima dece uzrasta do šest godina u rešavanju svakodnevnih izazova u vaspitanju i odgajanju dece u gradovima širom Srbije. U okviru programa je održano više od 600 radionica za preko 2.300 roditelja, dok je tokom prethodne dve godine otvoreno 15 centara za roditelje u gradovima širom Srbije. Pored finansijske podrške, u filantropske aktivnosti kompanije aktivno se uključuju njeni zaposleni, donirajući svoje vreme i sredstva. Samo tokom protekle godine, u „Globalnom izazovu za prikupljanje sredstava“ učestvovalo je 370 volontera koji su osvojili 14 različitih vrhova i očistili 5 zelenih površina kako bi podržali program namenjen porodicama i inspirisali druge na doniranje. Svake godine, zaposleni se prijavljuju za The Human Safety Net Ambasadore, te posvete čitavu godinu širenju ove inicijative kako među svojim kolegama, tako i među klijentima, svojim prijateljima i porodicom.

 

Nagrada za individualnu filantropiju

Mikica Petronijević, glumac i samostalni umetnik iz Beograda, koji je svoje nasledstvo u vidu seoskog domaćinstva i imanja poklonio udruženju Svici u mraku, i na njemu organizovao prvi Letnji inkluzivni kamp za decu i omladinu koja se nalaze na spektru autizma, kao i za decu sa invaliditetom. U okviru kampa organizovane su radionice uz prateći umetnički sadržaj, dok je stručni tim psihologa i defektologa sve vreme trajanja kampa stajao na raspolaganju učesnicima. Kamp je okupio više od 600 dece i obezbedio im prostor za druženje, učenje, radno-okupacionu terapiju i ponudio niz aktivnosti u defektološkom parku. Nakon uspešno organizovanog prvog, u planu je i realizacija drugog kampa u proleće 2023. godine. Mikica nastavlja da prikuplja sredstva i podiže svest o autizmu i značaju inkluzije, a trenutno je angažovan na adaptaciji seoskog domaćinstva i osnivanju dnevnog boravka za decu i mlade koji se nalaze na spektru autizma.

 

Nagrada za mlade filantrope

Đorđe Tomić, izviđač i bejzbol reprezentativac iz Veternika, koji od malih nogu u svojoj zajednici čini velika dela. Đorđe tokom cele godine svoje komšije odvozi na lekarske preglede, dostavlja im hranu, koordinira prikupljanje odeće, organizuje akcije krečenja i drži dodatne časove matematike i istorije onima kojima su potrebni. Kao iskusni izviđač, Đorđe organizuje kampove i sa najmlađima deli znanja o ekologiji i snalaženju u prirodi. Tokom protekle godine, Đorđe je pomagao radu udruženja osoba sa invaliditetom Iz drugog ugla organizujući kreativne radionice, večeri društvenih igara i partije stonog tenisa i pikada. Volontira najmanje osam sati dnevno, a u svoj filantropski rad ulaže sopstvene resurse – novac, znanje i dobru volju. Đorđe se neprestano usavršava i uči novim zanatima, kako bi članovima svoje zajednice pomogao još više.

 

Specijalna nagrada za individualni doprinos lokalnoj zajednici

Slobodan Vasić, radijski novinar iz Požarevca, koji organizuje humanitarne akcije i na taj način pomaže svojim sugrađanima da prebrode teške životne trenutke, dobiju neophodno lečenje ili materijal za renoviranje svog doma. Protekle godine, Slobodan je organizovao humanitarne fudbalske turnire, tokom kojih je prikupljeno čak 31.500 evra za lečenje sugrađanina Jasmina Milanovića. Već sedam godina uspešno organizuje akciju „Za nov početak pod starim krovom“, u okviru koje obezbeđuje materijal za renoviranje kuća socijalno ugroženim porodicama. Koristeći svoje lične i profesionalne kontakte, Slobodan povezuje zajednicu, podstiče je na solidarnost i pomaže joj da uvidi svoju pravu snagu. On nije oslonac samo u teškim, već i lepim trenucima, te tako svake godine organizuje akciju prikupljanja paketića za mališane koje sistem retko prepoznaje. U akciju pravljenja paketića uključen je ceo grad, od najstarijih do najmlađih, koji tako imaju priliku da nauče koliko filantropija oplemenjuje život.

 

Specijalna nagrada za individualni doprinos smanjenju siromaštva

Sandra Tomić, ekonomska tehničarka iz Veternika, koja već 15 godina nastoji da ublaži posledice siromaštva kojim su pogođene njene komšije i sugrađani. Sandrine filantropske aktivnosti usmerene su na rad udruženja koje okuplja osobe sa invaliditetom i ulepšava njihovo slobodno vreme, kao i vreme njihovih porodica. Sandra organizuje akcije prikupljanja odeće i obuće, osnovnih životnih namirnica, ali i redistribuciju toplih, kuvanih obroka za socijalno ugrožene porodice. Samohrane majke iz Veternika znaju da uvek mogu da računaju na Sandrinu podršku, jer ona organizuje i akcije prikupljanja pelena i hrane za bebe, a svaka školska godina započinje velikom akcijom prikupljanja školskog pribora kojom Sandra takođe koordinira.

 

Specijalna nagrada za podsticanje vršnjačke filantropije

Magdalena Stanković iz Žitorađe i grupa mladih, koji su za malo više od mesec dana uspeli da prikupe novac za lečenje svoje sugrađanke, Marije Stanković, koju su poznavali iz škole ili iz kraja, i tako joj pokazali da nije sama i da će uvek imati na koga da se osloni. Grupa mladih filantropa spontano se okupila sa željom da Mariji spase život – organizovali su koncert i šest žurki na kojima se prikupljao novac za lečenje, prodavali su majice sa Marijinim likom, distribuirali kutije za donacije po Žitorađi i okolnim mestima i posećivali sve značajne i posećenije manifestacije svog okruga kako bi što brže sakupili novac. U svoju akciju uključili su celu zajednicu, građane i preduzetnike, studentski parlament Univerziteta u Nišu, đake Marijine osnovne i srednje škole, ali i lokalnu samoupravu. Kada je novac za lečenje prikupljen u rekordnom roku, Magdalena i njen tim ispratili su Mariju na put u Istanbul pesmom, sa željom da im se što pre vrati, zdrava i srećna.

 

Specijalna nagrada za individualni doprinos zaštiti životinja

Nikola Stojković za brigu o napuštenim i zanemarenim životinjama na teritoriji opštine Srbobran. Tokom protekle godine, zahvaljujući Nikolinom angažovanju, spaseno je preko 80 pasa lutalica koji su smešteni u njegovo dvorište, a preko 40 njih je pronašlo svoj novi dom i nove vlasnike. Nikola je u svoje akcije spasavanja napuštenih životinja uključio i veterinare iz Srbobrana, ali i ljude izvan svoje zajednice. Njegovu akciju spasavanja i udomljavanja životinja su zaslugom poznatog beogradskog frizera Alekse Rabrenovića podržale i mnoge poznate ličnosti – glumice, pevačice i voditeljke.

Click