Objavljeni dobitnici 16. VIRTUS nagrade za filantropiju

30. March 2023.
Trag fondacija šesnaestu godinu zaredom dodelila je VIRTUS nagrade za filantropiju kompanijama, preduzećima i pojedincima, koji su tokom prethodne godine činili dobra dela, pokretali i podržavali filantropske inicijative i tako doprinosili razvoju zajednica u kojima žive i posluju.
337510478_569351581834715_5035412819313939089_n

Dobitnicima su nagrade uručili Tod Endruz, v.d. direktora misije USAID-a u Srbiji, Nj.E. Šan Meklaud, ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji i Gordana Delić, direktorka Balkanskog fonda za demokratiju.

Nagrada za korporativnu filantropiju pripala je kompaniji Vega IT d.o.o. Novi Sad; za program “Programeri za građane” kojim je kompanija pomogla razvoj 15 softverskih rešenja, neophodnih za rad neprofitnih organizacija – učesnica programa. Kroz radne sate svojih zaposlenih, kompanija je uložila značajna sredstva da razvije aplikacije i internet sajtove koji će biti od koristi za rad organizacija koje se bave pružanjem podrške deci i odraslima sa zdravstvenim problemima, podrškom obrazovanju, ljudskim pravima, zaštitom životinja i životne sredine, doniranjem hrane, borbom protiv zlostavljanja na internetu i borbom protiv siromaštva. Ove aplikacije i internet sajtovi pomoći će organizacijama da neposrednije komuniciraju sa svojim korisnicima, pružaju savete i usluge, reaguju na iskazane potrebe iz svog okruženja i prikupljaju sredstva za svoj rad. Pored toga što će unaprediti rad organizacija, ova softverska rešenja će značajno poboljšati i olakšati živote članova lokalnih zajednica širom Srbije.

Generali Osiguranje Srbija a.d.o je dobitnik Nagrade za dugoročno partnerstvo između poslovnog i civilnog sektora, dok je Nagrada za malo i srednje preduzeće dodeljena preduzeću Bosis d.o.o. Valjevo.

Generali Osiguranje već četiri godine sa Fondacijom Novak Đoković, u sklopu inicijative “The Human Safety Net”, realizuje program „Podrška, ne perfekcija“, namenjen pomoći roditeljima, starateljima i hraniteljima dece uzrasta do šest godina u rešavanju svakodnevnih izazova u vaspitanju i odgajanju dece u gradovima širom Srbije. U okviru programa je održano više od 600 radionica za preko 2.300 roditelja, dok je tokom prethodne dve godine otvoreno 15 centara za roditelje u gradovima širom Srbije. Pored finansijske podrške, u filantropske aktivnosti kompanije aktivno se uključuju njeni zaposleni, donirajući svoje vreme i sredstva. Samo tokom protekle godine, u „Globalnom izazovu za prikupljanje sredstava“ učestvovalo je 370 volontera koji su osvojili 14 različitih vrhova i očistili 5 zelenih površina kako bi podržali program namenjen porodicama i inspirisali druge na doniranje. Svake godine, zaposleni se prijavljuju za The Human Safety Net Ambasadore, te posvete čitavu godinu širenju ove inicijative kako među svojim kolegama, tako i među klijentima, svojim prijateljima i porodicom.

Bosis je sproveo akciju “Slatkiš za drugara” tokom koje su deca zaposlenih podelila novogodišnje paketiće deci sa razvojnim teškoćama i deci koja potiču iz marginalizovanih porodica, te provela vreme zajedno u kreativnoj radionici Iskra, tokom koje su se igrali i radovali slatkišima. Tradicionalno, preduzeće je podržalo održavanje brojnih kulturnih gradskih manifestacija, a u sve svoje aktivnosti je tokom prošle godine uložilo preko 1.500.000 dinara.

Nagrada za individualnu filantropiju uručena je Mikici Petronijeviću, glumcu i samostalnom umetniku iz Beograd, koji je svoje nasledstvo u vidu seoskog domaćinstva i imanja poklonio udruženju Svici u mraku. Tamo je organizovao prvi Letnji inkluzivni kamp za decu i omladinu koja se nalaze na spektru autizma, kao i za decu sa invaliditetom. U okviru kampa organizovane su radionice uz prateći umetnički sadržaj, dok je stručni tim psihologa i defektologa sve vreme trajanja kampa stajao na raspolaganju učesnicima. Kamp je okupio više od 600 dece i obezbedio im prostor za druženje, učenje, radno-okupacionu terapiju i ponudio niz aktivnosti u defektološkom parku. Nakon uspešno organizovanog prvog, u planu je i realizacija drugog kampa tokom proleća 2023. godine. Mikica nastavlja da prikuplja sredstva i podiže svest o autizmu i značaju inkluzije, a trenutno je angažovan na adaptaciji seoskog domaćinstva i osnivanju dnevnog boravka za decu i mlade koji se nalaze na spektru autizma.

Nagrada za mlade filantrope dodeljena je Đorđu Tomiću, izviđaču i bejzbol reprezentativcu iz Veternika, koji od malih nogu u svojoj zajednici čini velika dela. On tokom cele godine svoje komšije odvozi na lekarske preglede, dostavlja im hranu, koordinira prikupljanje odeće, organizuje akcije krečenja i drži dodatne časove matematike i istorije onima kojima su potrebni.

Dobitnici specijalnih nagrada su Slobodan Vasić, za individualni doprinos lokalnoj zajednici; Sandra Tomić, za individualni doprinos smanjenju siromaštva, Magdalena Stanković, za podsticanje vršnjačke filantropije i Nikola Stojković, za individualni doprinos zaštiti životinja.

Slobodan je radijski novinar iz Požarevca, koji organizuje humanitarne akcije i na taj način pomaže svojim sugrađanima da prebrode teške životne trenutke, dobiju neophodno lečenje ili materijal za renoviranje svog doma. Protekle godine, Slobodan je organizovao humanitarne fudbalske turnire, tokom kojih je prikupljeno čak 31.500 evra za lečenje sugrađanina Jasmina Milanovića. Sandra, ekonomska tehničarka iz Veternika, već 15 godina nastoji da ublaži posledice siromaštva kojim su pogođene njene komšije i sugrađani. Sandrine filantropske aktivnosti usmerene su na rad udruženja koje okuplja osobe sa invaliditetom i ulepšava njihovo slobodno vreme, kao i vreme njihovih porodica. Magdalena iz Žitorađe i grupa mladih, koji su za malo više od mesec dana uspeli da prikupe novac za lečenje svoje sugrađanke, Marije Stanković, koju su poznavali iz škole ili iz kraja, i tako joj pokazali da nije sama i da će uvek imati na koga da se osloni. Nikola brine o napuštenim i zanemarenim životinjama na teritoriji opštine Srbobran. Tokom protekle godine, zahvaljujući Nikolinom angažovanju, spaseno je preko 80 pasa lutalica koji su smešteni u njegovo dvorište, a preko 40 njih je pronašlo svoj novi dom i nove vlasnike.

VIRTUS nagrada za 2022. godinu se realizuje uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Fonda braće Rokfeler.

Fotografije: Jakov Simović i Dragan Mujan/Trag fondacija

Click