Nastavak podrške zdravstvenom sistemu Srbije

25. April 2020.
Od početka borbe sa pandemijom virusa korona, mnoge društveno odgovorne kompanije i pojedinci odazvali su pozivima Fonda B92 i Srpskog filantropskog foruma u cilju podrške zdravstvenom sistemu Srbije i osetljivim kategorijama stanovništva. Samo u proteklih nedelju dana, uz koordinaciju i inicijativu ove dve organizacije, dogovorene su nove i realizovane ranije prikupljene donacije u vrednosti preko 9,5 miliona dinara.
KBC-Zvezdara_isporuka-pumpi

Ambasada Savezne Republike Nemačke donira 2.242.812 dinara za nabavku 13 infuzionih pumpi za KBC „Dr Dragiša Mišović“ – Dedinje, a donacija će biti isporučena početkom sledeće nedelje.

Komercijalna banka izdvojila je 2.427.600 dinara za kupovinu jednog stacionarnog inkubatora za potrebe Bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC „Dr Dragiša Mišović“, gde je poslednjih dana zabeleženo više od 30 porođaja majki zaraženih virusom Covid-19. Od iznosa koji donira Komercijalna banka biće nabavljeno i 100 maski za neinvazivnu ventilaciju koje mogu da se sterilišu i koriste po nekoliko puta.  Ova količina maski biće distribuirana kovid bolnicama – KBC „Dr Dragiša Mišović“, Infektivnoj i Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, kao i KBC „Zemun“.

Zahvaljujući anonimnom donatoru obezbeđeno je 1.815.000 dinara za nabavku 10.000 filtera i 20 inhaleta za KC Srbije. Filteri se stavljaju na crevo koje povezuje pacijenta na respirator i na taj način se sprečava da pacijent inficira okolinu, odnosno da se pacijent zarazi od strane kontaminiranog okruženja. Inhalete se koriste za inhalaciju i imaju isti efekat kao kiseonička terapija, primenjuje se kod svih pacijenata kojima je loše, a ne treba im respirator još uvek.

KBC Zvezdara isporučeno je 11 infuzionih pumpi, u vrednosti 1.815.000 dinara, a to je takođe donacija jedne kompanije koja je želela da bude anonimna.

Telenor fondacija i Mobi banka donirale su sredstva za kupovinu šest infuzionih i jedne špric pumpe, za potrebe kovid bolnice na Banjici. Ove pumpe nalaze se u vrhu potreba kada je medicinska oprema u pitanju, a koriste se za infuziju tečnosti, lekova i hranljivih materija u sistem cirkulacije pacijenta i preciznije doziranje lekova putem intravenozne infuzije.

Ova bolnica će uz pomoć donacije Mc Donald’s-a koja iznosi 200.000 dinara dobiti još jednu špric pumpu, a od ovog iznosa biće nabavljeno i 250 mantila od prolipropilena za potrebe Klinike za pulmologiju KC Srbija.

Grupa lekara apsolvenata Medicinskog fakulteta u Beogradu, generacija ’97 prikupila je  16.200 dinara za nabavku tri aerosol kutije za potrebe Opšte bolnice Pančevo, koja je pretvorena u kovid bolnicu.

Kompanija MOL donira 1000 litara benzina službi Hitne pomoći u Beogradu, a vrednost donacije je 145.000 dinara

Click