Mladi umetnici predstavili svoje vizije o prekomernom bacanju hrane i solidarnosti

29. September 2021.
Na Medjunarodni dan podizanja svesti o bacanju hrane (IDAFLW), a u okviru kampanje "Spasimo hranu, spasimo humanost", petoro mladih likovnih umetnika iz Srbije danas je predstavilo svoje umetničke vizije o problemu prekomernog bacanja hrane i potrebi da se poveća solidarnost i pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.
joshua-hoehne-FFn2-TW8pxk-unsplash
Ilustracija. Foto: Joshua Hoehne / Unsplash

Ovaj dogadjaj je obeležio početak treće faze kampanje “Spasimo hranu, spasimo humanost”, koja će sadržati više akcija  doniranja hrane tokom oktobra meseca, sa akcentom na 9. oktobar, kada se obeležava Nacionalni dan davanja serijom dogadjaja širom Srbije, saopštila je Fondacija Ana i Vlade Divac.

Umetnička dela, na kojima su danas počeli da rade Jovana Bojić, Aleksa Mišković, Vladimir Neckov, Jelena Janjić i Milica Cerovac sa Fakulteta primenjenih umetnosti, u klasi profesora Miroslava Lazovića, biće  izložena tokom obeležavanja Nacionalnog dana davanja, 9. oktobra, u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu.

“Velika nam je čast što smo se pridružili ovoj kampanji i što imamo priliku da doprinesemo onime šta  najbolje radimo, a to je kroz našu umetnost. Pozivamo i druge gradjane da podrže kampanju, na  najbolji mogući način, pa čak ia ako bi to bilo jednostavnim slanjem SMS poruke u vidu donacije”, rekao je Aleksa Mišković, jedan od petoro mladih umetnika koji su danas slikali.

Istovremeno, kao podršku kampanji, restoran “369”, koji posluje u sklopu MaxBet grupacije, pripremio  je 100 obroka koji su podeljeni prodavcima časopisa “Lice ulice”.

U saopštenju se podseća da sedam odsto stanovništva u Srbiji živi na granici apsolutnog siromaštva, a to je gotovo pola miliona ljudi, dok se prema procenama u Srbiji dnevno baca dva miliona kilograma hrane.

Kampanjom “Spasimo hranu, spasimo humanost”, Koalicija za dobročinstvo ukazuje na ovaj problem i utiče na  povećanje svesti kod građana o problemu bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane, i takodje  doprinosi unapredjenju praksi koje će podstaći povećanje donacija hrane.

U okviru kampanje “Spasimo hranu, spasimo humanost”, početkom septembra je startovala akcija  prikupljanja novčanih sredstava, a od ove nedelje dostupan je i SMS broj 4540 za sve gradjane koji budu želeli da doniraju.

Svaka SMS poruka se naplaćuje 100 dinara, uključujući PDV, dok će sve novčane donacije koje budu prikupljene kroz ovu inicijativu biti preusmerene na doniranje osnovnih životnih namirnica ugroženim gradjanima u najnerazvijenijim delovima Srbije.

Više informacija o kampanji i načinima za uključivanje može se videti na sajtu spasimohranu.rs.

“Ove godine 9. oktobra obeležavamo Nacionalni dan davanja po četvrti put, i ove godine smo posebno ponosni na podršku u promociji i prikupljanju donacija hrane koju nam je pružilo više od 20 kompanija”, rekao je menadžer Projekta za unapredjenje okvira za davanje, ispred Fondacije Ana i Vlade Divac Željko Mitkovski.

Do sada su kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” podržale kompanije Lidl Srbija, Delez Srbija, DM, Nestle, Američka privredna komora u Srbiji (AmCham), Hemofarm fondacija, Eurobanka, Erste banka, advokatska kancelarija Živković-Samardžić, advokatska kancelarija Gecić Law,  BlackRock, Elixir Group, FoodScaleHub, NALED, Carnex, Fond B92, MaxBet Group, Bar and Restaurant 369, Telenor, MTS, A1, McDonalds, Bambi i MK grupa, a očekuje se podrška još većeg broja kompanija i organizacija.

Nacionalni dan davanja i kampanja “Spasimo hranu, spasimo humanost” se realizuju u sklopu Projekta za unapredjenje okvira za davanje koji sprovodi Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

Ostali članovi Koalicije su Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART  Kolektiv, Srpski filantropski forum, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Click