Milica Anđelković Jovanović: Jedna tuga i puno radosti, jer sevap je merak

30. October 2022.
Danas smo zvanično uručili 400 paketa hrane Udruženju penzionera u Vranju, kao vid podrške našim najstarijim sugrađanima/kama koji žive sa minimalnim penzijama. Ostalo je još 50-ak, koje ćemo distribuirati na druge načine. Svaki paket sadrži osnovne životne namirnice u vrednosti preko 2000 dinara i količinu ljubavi i pažnje koji se ne mogu izmeriti novcem. Sve ručno zapakovano.
Paketi-scaled
Foto: VOM

Izvor: VOM

Akcija „Sevap je merak“ je zvanično završena.Prikupljena je i kupljena hrana u iznosu od 10 hiljada eura. Ogromna svota, ako se u obzir uzme da Fond PIO godišnje penzionerima Vranja donira pomoć u iznosu upola manjem. Pogled unazad, i akciju mogu da definišem kroz jednu tugu i mnogo radosti.
Milica Anđelković Jovanović
Tuga:
Ova akcija ostala je bez velikog broja individualnih donacija, koje su u prethodnim našim akcijama činile većinu. Drugim rečima, prosečnom Vranjancu/ki bilo je teško da kupi kilogram brašna ili kesu testenina i ostavi u jednoj od kutija za doniranje hrane u lokalnim marketima. Dugo sam mislila o razlogu i nisam dokučila istinu. Neće da verujem da su Vranjanci, uprkos rastućem siromaštvu, manje solidarni i empatični nego što su to bili u godini korone ili u akciji podrške deci koja su tokom pandemije ostala bez roditelja, jer je energija zajednice koja je tada pokrenuta, nadmašila moja najoptimističnija očekivanja.
Možda, jednostavno, ovog puta način nije bio pravi.
Onima, koji su bez reči uplaćivali novac (lokalci, iz drugih gradova, čak i sa drugih kontinenata), moj naklon do poda.
Radosti:
1. Lokalne kompanije koje su sa nama bile od prve akcije, i ovog puta su bile podrška, uz nekoliko novih, što govori o kredibilitetu ŽSF-a i CMTDO-a i poverenju koje smo izgradile u zajednici. Zato, hvala: Alfa Plam Vranje, Vinarija „Aleksić“, Knauf, Griffon, Hanibal, Sorabi, Zvezda, Petnik, zaposleni u pozorištu „Bora Stanković“, marketi Sprint, Stanković i IN, FK Prestiž, veliki ste;
2. Prvi put smo dobile podršku Eparhije vranjske, toliko značajnu da njihovo neučestvovanje u prethodne dve akcije postaje nebitno. Crkva je stala uz narod na pravi način, plus smo upoznale neke divne sveštenike i njihove supruge, na čiju podršku od sada računamo. Kao i oni na našu, to se podrazumeva.
3. Zdravstveni centar u Vranju, koji je u godini korone dobio donaciju građana u vrednosti od skoro 3 miliona dinara u robi, vratio je dobro – dobrim. 35 službi se organizovalo i doniralo veliku količinu hrane za podršku akciji.
4. Po prvi put, akcija je prevazišla lokalne granice: zahvaljujući saradnji sa Srpskim filantropskim forumom, koji je čuo za nas nakon nagrade „Pokretači promene“, uspostavljen je kontakt sa lancima marketa LIDL. Tri tone hrane, ukupne vrednosti oko 780.000 dinara, stiglo je u Vranje za podršku najstarijima (deo kampanje SFF „Spasimo hranu, spasimo humanost“). SOS Dečija sela i njihovi slatkiši došli su kao šlag na tortu.
5. Akcija je ostala van domašaja politike. Skoro je nestvarno bilo danas, na primopredaji paketa, videti predstavnike pojedinih partija na vlasti u ulozi građana koji brinu o svojim komšijama.
I jedna istina: to što neko ima mnogo, ne znači da je sposoban i za davanje. Bežite od takvih, duša se ne hrani novcem već osmehom, u pesmi je opevano.
Sumirano, mislim da možemo da budemo ponosni i zadovoljni. Trebalo nam je mnogo snage, energije i strpljenja da akciju dovedemo do kraja. Bilo je nervoze, trzavica, na trenutke i očajavanja, ali su iskustvo i upornost pobedili. I snaga ženske solidarnosti. Uz ogromnu podršku, hvale dostojnog dela muške populacije. Ideja humanitarne izložbe karikatura potekla je od jednog takvog gospodina Radomana Irića.
Hvala i javnim ličnostima našeg grada, koje su za manje od 24 časa „otkupile“ sve karikature i pokazale da umeju da se našale na svoj račun.
Hvala Mihajlu Stojkoviću na svoj logistici i prenesenim paketima.Hvala gospodinu Ivici i njegovom pikapu, na svim prevezenim kutijama.Hvala Merdži i Koski i Brzom na prekovremenom radu.Hvala Ivanu i Siniši na trpljenju.
Za uspeh budućih akcija, nužno je promeniti perspektivu: fokus ne treba da bude na to KOME pomažemo, već ZAŠTO to činimo. Briga o drugom čoveku predstavlja početak civilizacije kakvu poznajemo (sećate se priče o zarasloj butnoj kosti na hiljadama godina starom skeletu?). Ista ta briga jedini je garant njenog opstanka.
Sigurna sam da se Diana Budisavljević, zaštitno lice svih filantropskih aktivnosti ŽSF-a, osmehivala na nas sa najlepšeg oblaka koji je danas prošao nad Vranjem.
Click