Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25. November 2019.
Na današnji dan, 25. novembra, širom sveta obeležava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama.
Untitled-1

U savremenom svetu, žene su i dalje žrtve raznolikih oblika nasilja: bilo porodičnog, bilo onog koje se dešava u drugim aspektima njihovog života; zato je ovaj dan često prilika da se skrene pažnja na akcije koje pomažu njihov oporavak, i što bolji i kvalitetniji život.

U našoj zemlji, od početka godine, 1.750 osoba prijavilo je neki oblik nasilja, koje se dešava njima ili nekome iz njihovog okruženja. Kontaktiranjem Savetovališta u Beogradu, ili Centara za socijalni rad u drugim gradovima, žene žrtve nasilja 24 sata dnevno mogu da dobiju neophodnu pomoć i podršku, a mnoge od njih smeštene su u Sigurnim kućama širom Srbije. U ovim institucijama, brojne hrabre žene u bezbednoj okolini grade svoj život ispočetka, i zato im je potrebno pružiti podršku na svakom koraku tog puta.

Međutim, Sigurnim kućama je potrebna pomoć u svakodnevnom funkcionisanju: kako finansijska, tako i ona u obliku donacija hrane i drugih potrepština. Kompanija Lidl Srbija je, kroz saradnju sa Fondom B92, podržala korisnice sedam sigurnih kuća u Srbiji donacijom četiri tone hrane, i to u Beogradu, Somboru, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Pančevu i Vranju.

Zahvalni smo na prilici da damo svoj doprinos lepšem svetu za žene koje su skupile hrabrost da učine promenu, da budu heroine svog života i svojoj deci. Zato, poruka koju želimo da pošaljemo jeste – oslušnite oko sebe, sigurno postoji način na koji možete da pomognete“, ističe Martina Petrović, rukovodilac korporativnih komunikacija kompanije Lidl Srbija.

Iz Fonda B92, zahvaljujući kojem su prikupljena sredstva za izgradnju ovih sedam sigurnih kuća, kažu da je pomoć izuzetno važna.

„Snažna poruka podrške koju je kompanija Lidl Srbija pružila za sedam (7) Sigurnih kuća, širom Srbije,

koje svakodnevno uz potpunu posvećenost nesebično pružaju pomoć ženama koje su preživele nasilje, sjajan je pokazatelj dobročinstva i za ostale kompanije da se na sličan način, a u skladu sa trenutnim mogućnostima, odazovu i pomognu“, izjavila je Sandra Pajović u ime Fonda B92.

U videu ispod, pogledajte kako izgleda svakodnevica u Sigurnim kućama, i uključite se u pružanje podrške. Vreme je da se podsetimo na nužnost negovanja kulture poštovanja i ravnopravnosti, i na to koliko je značajno pomoći onima kojima je pomoć neophodna.

„Na putu prema sutra“

Kao internacionalni trgovinski lanac, Lidl Srbija u svakodnevnom delovanju, osim ekonomskih, u obzir uzima i društvene i ekološke faktore. Kroz moto odgovornosti „Na putu prema sutra“, kompanija Lidl Srbija se trudi da na duge staze gradi strategiju društveno odgovornog poslovanja koja treba da ima pozitivan uticaj na celokupno okruženje. Lidlove društveno odgovorne aktivnosti zasnivaju se na 5 stubova odgovornosti: asortiman, zaposleni, životna sredina, društvo i poslovni partneri.

O Lidlu

Kompanija Lidl deo je nemačke Švarc grupe (Schwarz Gruppe), jednog od vodećih prehrambenih trgovinskih lanaca u Evropi. Posluje u 32 zemlje širom sveta i broji više od 287.000 zaposlenih. Na osnovu nacionalnih nagrada za najboljeg maloprodavca u više zemalja Evrope, Lidl je nosilac priznanja „Retailer of the Year Europe” za 2018/2019.

Lidl je u Srbiji svoje prve prodavnice otvorio u oktobru 2018. godine i trenutno ima 35 prodavnica u 24 grada širom zemlje. Imamo dugoročne planove sa ciljem da potrošačima širom Srbije ponudimo jedinstveno iskustvo kupovine i najbolji odnos cene i kvaliteta, po čemu smo prepoznati u svetu. 

Kontakt za medije:

Jovana Đinković, Executive Group, jovana_djinkovic@eg.rs, press@lidl.rs, +381 60 70 71 058

https://www.lidl.rs

Media centar LINK

Facebook Lidl Srbija

Instagram Lidl Srbija

Click