Matić: Siriji potrebna hrana i lekovi

13. February 2023.
Veran Matić iz Srpskog filantropskog foruma kaže da je za građane područja pogođenih zemljotresom prikupljeno oko 4,5 miliona dinara, što je oko 40.000 evra. Navodi da se uključilo oko 220 donatora.
1240617_sd_1676275001

“Imamo za ovu nedelju najavu jedne veće donacije od nekoliko stotina hiljada dolara namenski za Siriju. To je veliki izazov za nas i za donatora da pokušamo da pronađemo najefikasniji način da realizujemo tu vrstu donacije”, rekao je Matić za Euronews Srbija.

On je naveo da je Privredna komora Srbije pozvala sva preduzeća u Srbiji da se uključe u akciju.

“Ono što može da bude problem je politizacija, postoje određene prepreke i pitanja kao što je slučaj sa Sirijom vezano za sankcije i lokalni režim. Pronaćićemo način i Siriji da pomognemo. Od sirijske vlade dobili smo informacije da im je potrebna hrana i lekovi. Mi ćemo imati ljude na terenu tako da će jedan deo pomoći ići preko vlade, a jedan deo preko nevladinih organizacija u Siriji”, rekao je Matić.

Navodi da su u kontaktu sa diplomatskim predstavništvima Srbije u obe zemlje i da će nastojati da prikupljena pomoć bude najefikasnije upotrebljena.

“Uvek krenemo od toga da bi najviše voleli da pomognemo deci, ali tu su i porodice i ne možemo razdvajati. Već do kraja nedelje će biti napravljen plan i distribuirana pomoć”, rekao je Matić.

Upitan šta je u prvoj fazi neophodno on je rekao da je potrebno puno toga. U Siriji počev od opreme za spasavanje i rasčišćavanje šuta, do smeštajnih kapaciteta – šatora i privremenih objekata.

“Lekovi i hrana su potrebni. U ovom delu Sirije postoji strah od pojave epidemije kolere. U ovakvim situacijama brzo se razvijaju određene zarazne bolesti. Važno da SZO i UN, Crveni krst uđu u te delove”, rekao je on.

Smatra da je veliki izazov da prikupljena pomoć stigne do onih kojima je potrebna, da ne bude zloupotreba.

“Napravićemo infrastrukturu za realizaciju pomoći Siriji koju smo prikupili. Biće neohodno da se kupi i hrana, gledaćemo da to bude na najbližem mestu zbog transporta. Dobili smo preko našeg diplomatskog predstavništva u Damasku ponudu jednog Sirijca koji ima avion i koji bi besplatno prevozio pomoć do Alepa”, rekao je on.

Naglašava da je važno empatija ne prestane, jer će dugo pomoć trebati i Turskoj i Siriji. Smatra da država Srbija treba da osnuje jednu vrstu fonda za pomoć drugim zemljama da se reaguje čim se dogodi neka katastrova. Katastrofa je sve više zbog klimatskih promena.

Članak je prenet sa portala Euronews.rs.

Click