Isporučena humanitarna pomoć domovima zdravlja u Tutinu i Sjenici

5. July 2020.
Konvoj humanitarne pomoći u opremi, koji je prekjuče krenuo iz Beograda i posetio Novi Pazar, stigao je juče i do Tutina i Sjenice.
Isporuka pomoći Sjenica_foto 2
Isporuka pomoći Sjenici

Oprema je nabavljena od sredstava prikupljenih u okviru akcije koju su pre 6 dana putem platforme donacije.rs pokrenuli Fond B92 i Srpski Filantropski forum, uz učešće velikog broja nevladinih organizacija poput Trag fondacije, Ne davimo Beograd, Nacionalnog centra za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT, Građanske inicijative, Catalyst Balkans, Fondacije Ana i Vlade Divac, Grupe 484, Koalicije za dobročinstvo.

Predstavnici nevladinih organizacija okupljeni oko ove akcije juče su prvo posetili Dom zdravlja u Tutinu i tom prilikom donirali opremu koja će ovom gradu pomoći u borbi protiv virusa korona. Nakon toga su se uputili u Sjenicu, gde su ih dočekali zdravstveni radnici kojima će donirana pomoć u opremi umnogome olakšati svakodnevni rad i omogućiti bolju i kvalitetniju negu zaraženih pacijenata.

Sjenica

Obema ustanovama su donirane sledeće količine opreme: po 1000 pari hirurških rukavica, po 500 komada Vitamina C i 10 komada Longacefa, po 400 komada hirurških i po 50 komada N95 maski, po 100 litara dezinfekcionih sredstava i po 50 litara alkohola, po 100 kom zaštitnih kapa, nazuvica, te sistema za infuziju, po 50 komada maski za kiseonik, jednokratnih hirurških mantila i istu količinu nosnih kanila za odrasle, po 20 lopata za pacijente, te po 10 komada guski za muškarce, po 15 komada zaštitnih maski, po 30 vizira i po 5 komada zaštitnih odela i mantila za višekratnu upotrebu za medicinsko osoblje, te po 15 komada hirurških komresa. Nabavljeno je i po 3 pulsna oksimetra, po 10 digitalnih i po 2 beskontaktna toplomera, te istu količinu invalidskih kolica i  tenziometara.

Isporuka pomoći Sjenici

Predstavnik organizacije POTENT, Marko Oljača, koji je sa predstavnicima drugih nevladinih organizacija predvodio ovaj humanitarni konvoj, izjavio je da su se na licu mesta uverili je situacija u oba grada alarmantna, te da su stanovništvo i zdravstvnei radnici zabrinuti zbog sve veće broja zaraženih, nedostatka testova i stručnog medicinskog kadra.

I pored današnje pomoći koju su dobili i drugih donacija u opremi koje svakodnevno pristižu najviše iz dijaspore, Tutinu su neophodne nove količine zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava, aparati i boce za kiseonik, jastuci i posteljina za decu i odrasle, invalidska kolica, lekovi itd. U Domu zdravlja Tutin, prema informacijama zdravstvenog osoblja sa lica mesta, oko 100 ljudi dnevno se javi na pregled, a pregledaju ih kroz prozor jedne od ambulanti. Od 92 radiografska nalaza 35 je sa pneumonijom, a od 102 testirane osobe prekjuče 32 su pozitivne. U ovoj ustanovi infektolog je zaražen, a nemaju pulmologa, anesteziologa, internistu i nisu u mogućnosti da naprave kovid bolnicu jer se u planu mreže zdravstvenih  ustanova vode kao Dom zdravlja sa stacionarima.

Situacija u Sjenici je još dramatičnija. Prema rečima Marka Oljače, od 230 zaposlenih u ovom domu zdravlja, preko 30 je zaraženo, PCR testiranje se ne radi, a tek danas su počeli sa uzimanjem briseva ali rade samo 20 analiza dnevno. Nemaju evidenciju o broju zaraženih u gradu, a dnevno se na pregled javi od 90-120 osoba. Od 270 urađenih radioloških nalaza, preko 70% pacijenata ima pneumoniju, koje upućuju u bolnicu u Užicu. I sjeničkom domu zdravlja nedostaju radiolozi, infektolozi, internisti, anesteziolozi. Poseduju jedan rentgen aparat koji je star preko 35 godina, a nedostaju i defibrilatori sa monitorom, nazalne sonde, aparati za kiseonik i boce sa kiseonikom, dodatna zaštitna i dezinfekciona sredstva itd.

Sjenica

Podsećamo da je putem platforme donacije.rs i direktnim uplatama na račun Fonda B92, za samo šest dana prikupljeno ukupno 1.840.488 dinara, donacijama preko 400 pojedinaca i kompanija, a deo sredstava u iznosu od 235.000 dinara donirali su Norveška ambasada i Grupa 484. Sa akcijom se nastavlja i dalje i Fond B92 i Srpski filantropski forum pozivaju sve građane i kompanije da se priključe akciji, jer situacija sa kojom se susrećemo na licu mesta u gradovima koje smo posetili pokazuje da se sa borbom ne sme stati.

Sredstva se mogu donirati putem platforme donacije.rs  ili preko uplate na račune Fonda B92 koji služe za ovu akciju.

Instrukcije za dinarsku uplatu preko računa

Primalac donacije: Fond B92
Broj računa Fonda B92: kod Raiffeisen banke AD, br. 265-1110310001799-34
Šifra plaćanja: 287
Za dodatne informacije obratite se na fond@fondb92.org ili +381 60 40 50 492.

Click