I volontiranjem i donacijom pomogli ekonomsko osnaživanje žena

26. December 2019.
Zaposleni kompanije Japan Tobacco International posetili su danas socijalno preduzeće “Ruke” u Pančevu kome su donirali sredstva prikupljena od humanitarne trke u kojoj su nedavno učestvovali. Vredne žene iz preduzeća “Ruke” od ove donacije nabavile su nove materijale i konce za proizvodnju, opremu i stolice za šivaru, kao i druge aparate.
Zaposleni kompanije JTI volontiraju u uduzenju Ruke 2
Zaposleni kompanije JTI volontiraju u uduzenju Ruke. Foto: Javni servis .net

„Ruke“ su osnovane u okviru projekta ONAsnaživanje, koji za cilj ima ekonomsko osnaživanje žena koje su sadašnje ili bivše korisnice sigurne kuće u Pančevu, a bavi se izradom proizvoda od tekstila. U prvoj kolekciji koju su stvorile “Ruke”, a koja se nedavno pojavila na tržištu, zastupljeni su cegeri koji predstavljaju spoj modernog dizajna i tradicionalnih tehnika. Zarada od prodaje proizvoda udruženja trajno se koristi za ekonomsko osnaživanje žena iz osetljivih grupa i onih koje su preživele nasilje.

Zaposleni su se tokom svog boravka družili sa ženama angažovanim u preduzeću, pomogli su da se sklope stolice koje su nabavljene iz njihove donacije i naučili su kako se kroje velike količine cegera koje “Ruke” proizvode. Slatkim paketićima obradovali su i decu angažovanih žena i onih koje trenutno borave u Sigurnoj kući Pančevo.

Prilikom posete udruženju, konsultantkinja za komunikacije kompanije Japan Tobacco International Momira Marković izjavila je: ”Ekonomsko osnaživanje žena je važna tema za razvoj društva, posebno kada je reč o ženama iz socijalno ugroženih kategorija. Kompanija JTI prepoznaje značaj ove teme, te sa velikim zadovoljstvom danas pomažemo socijalnom preduzeću „Ruke“koje podržava žene na putu ka njihovoj ekonomskoj nezavisnosti. Na inicijativu naših zaposlenih, odlučili smo da socijalno preduzeće „Ruke“ podržimo donacijom od 2.000 € za nabavku materijala, ali i da pored toga i sami učestvujemo u proizvodnji torbi, kao i u održivosti njihovog poslovanja kupovinom ovih unikatnih proizvoda”.

Zastupnica preduzeća “Ruke” Dragana Jeminović poručila je da iskustva žena na putu izlaska iz porodičnog nasilja vode u njihovo nepoverenje u okolinu, dok su im pomoć i podrška ipak neophodni. “U takvim okolnostima vera u sopstvene snage i mogućnost da se svojim rukama izbore za sigurnost i samostalnost su od presudnog značaja. Danas, zahvaljujući prisustvu zaposlenih JTI i njihovoj donaciji, žene sa iskustvom nasilja iz Sigurne kuće Pančevo i preduzeća “Ruke” znaju da nisu same u svojoj borbi, i da oko njih postoje ljudi koji prepoznaju i razumeju i njihove strahove, ali i njihove snage”, rekla je Jeminović i zahvalila se još jednom zaposlenima JTI na podršci.

Click