Humano srce Šapca na terenu i tokom vanrednog stanja

24. March 2020.
Fondacija “Humano srce Šapca”, na čijem čelu je Ružica Popović, medicinska sestra u penziji i poznata humanitarka, i tokom epidemije korona virusa pruža pomoć najugroženijima. Iako je i sama, kao pripadnik populacije 65+ u izolaciji, Ružica kaže da je to ne sprečava da predvodi tim koji svakog dana deli pakete hrane i higjenskih sredstava najugroženijima.
unnamed

-Ovih dana najviše smo delili hranu i sredstva za higijenu, jer su mnogi stari, bolesni, sami ostali bez mogućnosti da izađu i nabave šta im je potrebno. Kako je, zbog epidemije, obustavljena i isporuka socijalne pomoći, mnogi su ostali i bez osnovnih sredstava za život – kaže Ružica.

Poštujući sve mere prevencije i zaštite, kako bi se sprečilo širenje korona virusa, Humano srce deli pakete u ruralnom području Šapca, ali, ne gledajući na granice, pomaže nevoljnima i u drugim opštinama, pa su stigli i u Glušce i Crnu Baru, u opštini Bogatić.

– Mnogo nam znači podrška koju smo ovih dana dobili od dva mlina “Kovačević” i “Popović” koji su nam donirali značajne količine brašna. Svakog dana kontaktiramo i druge privrednike, prodavnice prehrane, mesare, sa molbom da pomognu doniranjem hrane. Trenutno je najveći problem nedostatak sredstava za higijenu, što je u ovoj situaciji preko potrebno – dodaje Ružica.

Kako je u gradu, na preporuku epidemiologa, prekinuto spremanje hrane u Narodnoj kuhinji, najugroženijima sada pakete hrane nose Humano srce, kao i šabački Caritas, koji je veoma aktivan u svim kriznim situacijama i ima veliki broj volontera.

Kako bi svoje aktivnosti nastavili i u narednom periodu i stigli do što većeg broja socijalno ugroženih, Humanom srcu Šapca potrebni su hrana, ogrev, higijenska sredstva.

Ova organizacija, koja je nedavno obeležila 11 godina postojanja, do sada je izgradila, rekonsturisala ili kupila oko stotinu kuća, a svakodnevno pomaže velikom broju najsiromašnijih, zahvaljujući pomoći brojnih donatora među kojima su Elixir Group, SET, Uniplast i mnogi drugi.

Za reakcije u hitnim situacijama i brzo delovanje neophodna su im raspoloživa sredstva koja bi lakše sakupili ukoliko bi imali mogućnost donacije putem slanja sms-a, pa će, kako kaže predsednica Humanog srca Ružica Popović, pokrenuti inicijativu prema mobilnim operaterima sa molbom da, ujedinjeni, i na ovaj način ojačaju svoje kapacitete za pomoć svima kojima su potrebni razumevanje i podrška.

Click