Doniranje hrane i zaštita voda u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana hrane (FOTO)

16. October 2023.
Danas, na Svetski dan hrane koji se obeležava u više od 150 zemalja, Srpski filantropski forum u saradnji sa Koalicijom za dobročinstvo, Fondacijom Ana i Vlade Divac i NALED-om želi da istakne važnost doniranja hrane i zaštite voda kao globalnog fokusa ovogodišnjeg Svetskog dana hrane.
Svetski dan hrane
Svetski dan hrane

Izvor: Srpski filantropski forum

Nastavljajući višegodišnju posvećenost unapređenju položaja materijalno ugroženog stanovništva i boljem upravljanju viškovima hrane, želimo da zajedno podsetimo na izazove koje prate trenutni zakonski okvir u Srbiji koji se odnosi na PDV na donacije hrane.

Od uvođenja poreza na dodatu vrednost u Srbiji 2005. godine, PDV se naplaćuje i na donacije hrane. Ovogodišnji Svetski dan hrane pruža nam priliku da razmotrimo mogućnost unapređenja zakonskog okvira za doniranje hrane koja je pred istekom roka trajanja, kako bismo doprineli boljem položaju ugroženih građana i efikasnijem upravljanju viškovima hrane, uzimajući u obzir i zaštitu životne sredine.

Ističemo da je ukidanje PDV-a na doniranu hranu praksa u većini EU zemalja (20 od 27 zemalja je ukinulo naplatu PDV-a na doniranje hrane) i da je u skladu sa Smernicama EU za doniranje hrane i Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija. Ovaj korak bi omogućio bolje usklađivanje sa evropskim standardima i podstakao donacije hrane, smanjenje otpada i podršku kompanijama koje doniraju.

 

Svetski dan hrane

Susedna Bosna i Hercegovina je 30. juna 2023. godine usvojila izmene Zakona o PDV-u, oslobađajući donatore hrane pred istekom roka trajanja plaćanja poreza na dodatu vrednost. Nedavno je realizovana i prva donacija hrane bez plaćenog PDV-a, što je konkretna potvrda uspešne primene ovakvog zakonskog okvira.

Izvršni direktor Srpskog filantropskog foruma, Veran Matić, ističe: “Nakon mnogobrojnih sastanaka i konsultacija u okviru radnih grupa Saveta za filantropiju predsednice Vlade RS, ali i internih sastanaka sa relevantnim akterima za ovu temu, među kojima je i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mišljenja smo da je potrebno da se uvedu novi mehanizmi za unapređenje položaja ugroženih grupa građana, kao i smanjenja emisija sa efektom staklene bašte. Nadamo se da će nadležni prepoznati značaj teme koju podržavaju ne samo organizacije koje se intenzivno bave ovom temom, već i trgovinski lanci, najveći donatori hrane.”

U prethodne dve godine, sa ciljem da poveća svest građana o problemu bacanja hrane i nedovoljnih donacija hrane, ali i da doprinese povećanju donacija hrane, Koalicija za dobročinstvo, Fondacija Ana i Vlade Divac i Srpski filantropski forum sproveli su kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” u okviru koje je prikupljeno ukupno preko 140 tona hrane vredne više od 30 miliona dinara. Pozivamo sve donatore hrane  da nastave sa praksom doniranja hrane bankama hrane i drugim organizacijama koje se bave podrškom socijalno ugroženom stanovništvu.

 

Svetski dan hrane

Ovog Svetskog dana hrane, pridružujemo se globalnom apelu za zaštitu voda pod sloganom “Voda je život, voda je hrana”, svesni da su vode neophodne za proizvodnju hrane i očuvanje naše planete. Pozivamo sve građane, organizacije i donatore da se pridruže naporima za unapređenje zakonskog okvira, bolje upravljanje resursima i podrže inicijative koje doprinose očuvanju voda i obezbeđivanju hrane za sve.

Click