Delez donirao više od tone namirnica za kampanju „Spasimo hranu. Spasimo humanost“

21. October 2022.
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i Svetskog dana hrane, Koalicija za dobročinstvo apelovala je na kompanije da se uključe u kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” i doniraju sredstva ili osnovne životne namirnice za ugrožene građane širom zemlje.
Slika (1)

Prema novim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2021. godini stopa rizika od siromaštva iznosila je 21,2%, i u odnosu na 2020. godinu niža je za 0,5 procentnih poena. Ipak, najranjiviji su deca i mladi do 24 godine i stariji u ruralnim područjima, ali i mnogočlane porodice, nezaposleni, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice. Kompanija Delez Srbija se po drugi put uključila u ovu kampanju, a ovogodišnju podršku usmerila je na korisnike pet udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama (MNRO). Tako je u nedelji kada se obeležava Međunarodni dan hrane donirala 1.250 kg osnovnih životnih namirnica – ulja, brašna, pirinča, pasulja, keksa i testenine za njihove korisnike.

“Porodice koje se staraju o osobama sa smetnjama u razvoju su pretežno samohrane i dugi niz godina su u riziku od siromaštva. Zato je akcija “Spasimo hranu spasimo humanost” značajna iz dva razloga – zato što im obezbeđuje neophodne namirnice za svakodnevni život i što im pokazuje da nisu sami, da smo solidarni i da pomažemo jedni drugima. Zahvalni smo kompaniji Delez Srbija na donaciji i tome što će ova podrška biti dugoročna zahvaljujući kutijama za trajno prikupljanje hrane u njihovim prodavnicama”, izjavila je Jasmina Erker, koordinatorka Udruženja MNRO Zvezdara.

Pored Udruženja za pomoć MNRO Zvezdara, namirnice su donirane MNRO Udruženju “Živimo zajedno”, Udruženju “Ro-De”, Kreativno edukativnom centru „KEC“ kao i Udruženju za pomoć MNRO Vračar.

Sa željom da omogući kontinuiranu podršku njihovim korisnicima Delez Srbija je na samom početku kampanje u pet Maxi, Mega Maxi i Tempo prodavnica u Beogradu postavila kutije za trajno prikupljanje donacija hrane, a svaka od njih povezana je sa po jednim udruženjem. Svi građani koji žele da pomognu proizvode mogu donirati na sledećim lokacijama: Maxi – Mirijevski venac 23, Mirijevo, Tempo – Viline Vode bb, Tempo – Autoput za Zagreb 35, Mega Maxi Ada – Obrenovački drum 3 i Tempo Hipermarket Vračar -Bačvanska 21.

“Kroz kutije koje su postavljene u odabranim Delezovim prodavnicama, hoćemo da poručimo da svaki dan treba da bude dan borbe protiv siromaštva i da protiv siromaštva možemo da se borimo samo solidarnošću, stvaranjem sinergija i zajedničkim delovanjem kompanija, građana, organizacija i medija, uz podršku države koja treba da stvori podsticajan okvir za dobročinstvo i dodatno podstakne borbu protiv siromaštva” izjavio je Željko Mitkovski, menadžer projekta iz Fondacije Ana i Vlade Divac, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo.

Građani, kompanije i mediji se u kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” mogu uključiti do kraja novembra na neki od mnogobrojnih načina na www.spasimohranu.rs.

Kampanju “Spasimo hranu, spasimo humanost” realizuje Koalicija za dobročinstvo koju čine Fondacija “Ana i Vlade Divac”, Srpski filantropski forum, Trag fondacija, Catalyst Balkans, SMART Kolektiv, Forum za odgovorno poslovanje i Privredna komora Srbije.

Sve informacije o akciji dostupne su na sajtu www.spasimohranu.rs.

Click