Banka hrane Beograd i Delez snabdevaju voćem i povrćem 9.000 socijalno ugroženih gradjana

30. September 2020.
Kompanija Delez Srbija zajedno sa Bankom hrane Beograd svakodnevno snabdeva 9.000 socijalno ugroženih gradjana svežim voćem i povrćem, saopšteno je iz te kompanije.
alexandr-podvalny-WOxddhzhC1w-unsplash
Foto: Alexandr Podvalny / Unsplash
“Šestu godinu za redom Banja hrane i Delez realizuju projekat ‘Pomažemo da imaju i oni koji nemaju’ i zahvaljujući tome 9.000 socijalno ugroženih gradjana svakodnevno dobija sveže voće i povrće”, navodi se u saopštenju, a povodom 29. septembra, Medjunarodnog dana podizanja svesti o bacanju hrane.
Procenjuje se da u Srbiji 26,1 odsto stanovništva živi u riziku od siromaštva, što je u proseku četvrtina ukupne populacije, a u Evropi taj procenat je niži samo za jedan odsto, dok se 90 miliona tona hrane baci.
Problem viškova hrane, prema rečima predsednice Udruženja Banka hrane Radmile Ivetić, zahvata ceo svet, pa je zato potrebno raditi kontinuirano na rešenjima koja dovode do efikasnog korišćenja viškova hrane na način koji se godinama primenjuje u Evropi.
U tome je, kako je rekla, veoma važna podrška korporativnog sektora, a pravi primer toga je saradnja od deset godina sa kompanijom Delez Srbija.
Sa 70 humanitarnih organizacija Banke hrane, kompanija Delez Srbija do sada je donirala više od 4.000 tona namirnica.
Uz podršku partnera iz Ujedinjenih nacija Banka hrane, kako se navodi, razvija novi digitalni model doniranja hrane koji će pojednostaviti ovaj proces i omogućiti da hrana stigne do još većeg broja korisnika kojima je potrebna.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 29. septembar Medjunarodnim danom podizanja svesti o bacanju hrane.
Ovaj datum prvi put se obeležava ove godine i predstavlja doprinos Evropske federacije banaka hrane u sprečavanju rasipanja hrane.
“Istovremeno, to je i javni poziv na akciju pojedinaca i kompanija da iskoriste inovacije i tehnologiju kako bi se zaustavio problem gubitka i bacanja hrane”, navodi se u saopštenju.
Dodaje se da jedna trećina hrane koja se proizvede u svetu za ljudsku potrošnju, oko 1,3 milijarde tona, svake godine baca, dok istovremeno skoro jedna milijarda ljudi u svetu gladuje.
Click