Mjehur Na Mreži – Terry Hall

21. December 2022.
Teri Hol, frontmen kultne grupe The „Specials“, jedne od nosioca ska žanra, preminuo je u svojoj 63. godini.
Britain Obit Terry Hall
Teri Hol. Foto: Beta/Yui Mok/PA via AP

Vest o smrti pevača grupe „Specials“ i bivšeg člana grupa „Fun Boy Three“ i „Colourfield“, potvrdile su njegove kolege iz „Specials“.

„Sa velikom tugom objavljujemo da je posle kraće bolesti umro Teri, naš divan brat, prijatelj, jedan od najboljih pevača i tekstopisaca koje je ova zemlja ikada imala. Teri je bio divan suprug i otac i jedna od najljubaznijih, najzabavnijih i najiskrenijih duša. Njegova muzika i njegovi nastupi oslikavali su samu suštinu života.. radost, bol, humor, borbu za pravdu, ali najviše ljubav. Duboko će nedostajati svima koji su ga poznavali i voleli, ostavio je iza sebe kao dar izuzetnu muziku i ljudskost“, navodi se u saopštenju benda.

The Specials su bili pioniri 2 Tone podžanra ska muzike. U široj javnosti progurao ih je Džo Stramera, kada ih je pozvao da podrže „The Clash“ uživo, kao i di-dževi BBC radija, poput Džona Pila.

Objavili su svoj debi singl, „Gangsters“ 1979. godine, koji je dostigao 6. mesto na britanskoj listi singlova. Dominiraće među Top 10 u naredne dve godine, dostižući vrhunac sa svojim drugim broj 1 singlom i „ličnom kartom“, „Ghost Town“ iz 1981. Tekstovi, koje je napisao glavni tekstopisac benda, Džeri Damers, bavili su se urbanim propadanjem Britanije, nezaposlenošću i obespravljenom omladinom.

Nakon ovog benda, Hol se okušao u drugim sredinama ali i žanrovima. Bio je pevač u bendovima „Fun Boy Three“ i „The Colourfield“, ali je imao i solo izdanja. Sarađivao je sa Dejvid Sjuartom, Lili Alen, Dejmonom Alburnom, Šinejd O Konor, Trikijem. Poslednjih godina, „The Specials“, sa sve Terijem su se ponovo aktivriali, izbacivali su nove albume i radili turneje po svetu.

Izvor: Miloš Dašić, Danas

Click