U odboru za doček Pupovca i ratni zločinac!

17. November 2023.
Uz Stipu Mlinarića iz Domovinskog pokreta i HOS-ovce predvođene Markom Skejom, Pupovca i SDSS-ovce u Vukovaru je čekao i ratni zločinac Božo Bačelić, osuđen na sedam godina zatvora jer je 1995. ubio dvoje starijih srpskih civila i ratnog zarobljenika
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Toranj u Vukovaru. Foto: Andrej Kasić/Flickr

Piše: G. Borković

Predstavnike SDSS-a u Vukovaru nisu čekali samo članovi Domovinskog pokreta predvođeni zastupnikom Stipom Mlinarićem koji je najavio da će fizički spriječiti Milorada Pupovca da i ove godine baci vijenac u počast žrtvama rata u tom gradu.

Među samozvanim braniocima pijeteta Vukovara koji su se okupili kako bi i fizički nasrnuli na predsjednika SDSS-a bili su i HOS-ovci predvođeni notornim Markom Skejom, koji bi sutra trebali predvoditi kolonu sjećanja. Među njima je bio ni manje ni više nego i jedan ratni zločinac. Riječ je o Boži Bačeliću, čovjeku koji je pravomoćno osuđen za ratne zločine počinjene nad Srbima 1995. godine.

Bačelić, ratnog nadimka Limun, 2014. je osuđen na sedam godina zatvora zbog ubojstva starijeg bračnog para Damjanić i Vuka Mandića, ratnog zarobljenika i pripadnika vojske samoproglašene Republike Srpske Krajine. Bivši zapovjednik voda Izvidničke satnije 113. brigade HV-a je zajedno s podređenima 11. kolovoza 1995. u Prokljanu ubio teško pokretnog Nikolu Damjanića (76) i njegovu suprugu Milicu (74). Tada 25-godišnji Bačelić i trojica jedva punoljetnih ročnika u to su se skradinsko selo dovezli prije ostatka pripadnika svoje jedinice, koja je na tom području sudjelovala u akciji čišćenja, pisale su Novosti.

Dvoje starijih srpskih civila, inače djeda i baku časnika HV-a Nikole Smolića, zatekli su ispred kuće i, kako stoji u optužnici, na licu mjesta ih ubili hicima iz automatskog oružja. Po zapovjedi Bačelića, ročnici su potom na mrtva tijela naslagali daske, gume, grane i ribarske mreže te ih zapalili.

U posebnom izvještaju Odjela kriminalističke vojne policije iz 2002. navodi se da je Bačelić za vrijeme boravka u pritvoru Županijskog suda u Šibeniku, zajedno s Nenadom Mrkotom, tadašnjim zapovjednikom šibenske 4. satnije 72. bojne vojne policije, vršio pritisak na svjedoke u kaznenim postupcima za ubojstva civila u Prokljanu, Varivodama i Gošiću.

Paralelno je Bačelić prijetio lokalnim novinara koji su pisali o njegovoj involviranosti u ubojstva starijih Srba u dalmatinskom zaleđu.

Bačelić, koji se do rata zvao Redžo Đinđić najprije je bio oslobođen krivnje. Kao predstavnik šibenskih dragovoljaca Domovinskog rata primio ga je u Saboru predsjednik parlamenta Zdravko Tomac. Još ranije, dok je bio član HDZ-a, dobio je brojne državne počasti: predsjednik Franjo Tuđman krajem 1995. odlikovao ga je Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge za RH stečene u ratu i medaljom “Oluja”, a od Glavnog stožera HV-a nagrađen je pak pištoljem.

Godine 2007. Vrhovni sud ukinuo je oslobađajuću prvostupanjsku presudu i naredio ponovno pritvaranje četvorice optuženika. Novo suđenje, ovaj put pred Županijskim sudom u Splitu, započelo je pet godina kasnije jer se Bačelić dao u bijeg. Od pravde se skrivao u Njemačkoj, gdje je početkom 2012. uhićen na temelju međunarodne tjeralice. Iako mu je splitski sud utvrdio najviši stupanj krivnje – izravnu namjeru, za ubojstvo Damjanića i ratnog zarobljenika Mandića, koje mu je naknadno stavljeno na teret, osuđen je na ukupno pet godina i deset mjeseci zatvora, odnosno minimalnu kaznu.

Nakon žalbe Županijskog državnog odvjetništva, u konačnici je pravomoćno osuđen na sedam godina.

Nositelj visokih državnih priznanja svoje je zatvorske dane kratio dopisivanjem s prijateljem Skejom, nekadašnjim zapovjednikom IX. bojne HOS-a “Rafael vitez Boban”. Na adresu splitskog zatvora tako je stigla dopisnica s ustaškim grbom i natpisom ‘Nezavisna Država Hrvatska – prva nakon 839 godina tuđinskih okupatora’. “Lijep pozdrav dragom prijatelju Boži Bačeliću, hrvatskom vitezu i hrvatskom mučeniku!”, stoji na dopisnici sa Skejinom potpisom, koju su Bačelićeva djeca potom objavila na Facebooku.

Nakon izlaska iz zatvora Bačelić se bacio u poduzetničke vode, pa je 2017. osnovao firmu Fortress d.o.o., registriranu za djelatnosti restorana i ostalih ugostiteljskih objekata. U sklopu Fortressa je na atraktivnoj lokaciji u Grebaštici otvorio restoran brze prehrane “Krilnik”. Da bi izbjegao dvostruke konotacije, njegov vlasnik je na krov postavio natpis ‘fast fud’ s krilatim slovom U.

Kako je poznato, SDSS je rekao da danas neće vijencima odati počast vukovarskim žrtvama, jer se želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i poticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje, kako su rekli iz SDSS-a.

Mlinarić je u Vukovaru nastavio s prijetnjama i na mjestu na kojem SDSS svake godine polaže vijenac u počast žrtvama te najavio da će i iduće godine spriječiti SDSS da obilježi žrtve.

Skejo je pak direktno rekao da je došao u Vukovar da dočeka Pupovca. „Ove godine sam odlučio doći u Vukovar kako bih dao podršku Ćipi i Markušu u njihovoj odluci da “živim lancom” spriječe SDSS u bacanju vijenaca u Dunav kao i da s njima nisu došli samo bivši pripadnici HOS-a. “Došlo je jako puno Dalmatinaca koji su prepoznali Ćipinu inicijativu. Ne možemo dopustit da nam se nakon svega Srbi rugaju bacanjem vijenaca”, kazao je, ne navodeći da nekoliko metara od njega sjedi ratni zločinac.

Divan odbor za doček!?

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click