U Hrvatskoj se godišnje baci više od 300.000 tona hrane

8. December 2019.
U Hrvatskoj domaćinstva godišnje bace više od 300.000 tona hrane, dok različite kompanije i organizacije apeluju na solidarnost prema stotinama gladnih i beskućnika.
kirill-pershin--QC7CNCRdnY-
Ilustracija. Foto: Photo by Kirill Pershin / Unsplash

Istraživanje objavljeno u časopisu Vejst menadžment (Waste Management) potvrdilo je podatak da se u Hrvatskoj godišnje u proseku baci 75 kilograma hrane po stanovniku, prenosi danas Hina.

Na osnovu tog podatka može da se zaključi da samo domaćinstva u Hrvatskoj godišnje bace najmanje 300.000 tona hrane.

U Evropi se ukupno baci 88 miliona tona hrane, a u svetu čak 1,3 milijarda tona hrane godišnje.

Stručnjaci navode da bi sve potrebe za hranom gladnih u svetu bile zadovoljene kad bi samo dobili hranu koja se baca na primer u SAD i u Velikoj Britaniji.

Istraživanje je obuhvatilo 115 domaćinstava i sprovedeno je 2. maja do 2. septembra 2017. godine. Pokazalo je da mnogi nisu svesni koliko hrane bacaju.

Skoro polovinu bačene hrane u Hrvatskoj – 46 odsto, čine voće i povrće. Slede nejestivi delovi hrane poput ljuski jaja, listova čaja i kafe, zatim hleb i peciva, krompir i meso, pokazalo je istraživanje.

Najmanje se bacaju testenina, pirinač, mleko i mlečni proizvodi, riba i gotova jela, kolači, keks i preradjeno voće i povrće.

Kako bi smanjili bacanje hrane koja preostane, veliki broj ispitanika rekao je da tu hranu daje psu ili mački.

Na domaćinstva može da se utiče da prevencijom smanje bacanje hrane. U tom smislu, to je moguće i ako kupujemo samo prema potrebama.

Click