Spomen-ploča za sjećanje na obitelj Zec

7. December 2023.
Na 32. godišnjicu od svirepog ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Grad Zagreb u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem postavit će večeras spomen-obilježje na Adolfovcu, gdje su merčepovci ubili 12-godišnju djevojčicu i njenu majku.
porodica Zec
Foto: Snimak ekrana youtube kanala Novosti

Piše: Novosti

Povodom 32. godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, Antifašistička liga Republike Hrvatske i Srpsko narodno vijeće (SNV), kao i svake godine, organiziraju komemoraciju, četvrtak, 7. decembra. Komemoracija će se održati u 18 sati kod Adolfovca, na zagrebačkom Sljemenu, na lokalitetu gdje su u noći sa 7. na 8. decembar 1991. ubijene 12-godišnja djevojčica Aleksandra i njena majka Marija Zec.

Uz ovogodišnju komemoraciju Grad Zagreb obilježit će mjesto zločina, i to podizanjem spomen-ploče u ime svih građana i građanki Zagreba, podsjećajući trajno na obitelj Zec. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević prošle je godine najavio da će Zagreb nastaviti obilježavati ovu tužnu obljetnicu, a da će mjesto smaknuća dvije građanke srpske nacionalnosti biti označeno. Tomašević je pozvao na izgradnju društva i Zagreba kao grada tolerancije i jednakosti.

Ubojstvo zagrebačkog mesara Mihajla Zeca ispred njegove kuće na zagrebačkoj Trešnjevci, a nedugo zatim supruge i kćeri na Sljemenu, jedan je od najsvirepijih ratnih zločina koji su počinili pripadnici Merčepove postrojbe za koji nitko nije odgovarao. Rezervisti pod vodstvom pokojnog ratnog zločinca Tomislava Merčepa priznali su zločin, ali su oslobođeni zbog proceduralne pogreške

Članak je prenet sa portal Novosti.

Click