Papa Franja o Ukrajini

30. June 2022.
Roma locuta, causa finita – Rim je svoje rekao, rasprava je završena. Ta je fraza vrijedila stoljećima, ali što ako je papa – Franjo!?
Vatican Pope
Foto: Beta/AP Photo/Andrew Medichini

Piše: Boris Rašeta

Taj zbori nekonvencionalno, mudro, izgleda kao netko tko stvarno vjeruje u Isusa; njegov Bog nije plemenski idol – i zato mu treba dati nekog tko će malo uljuditi njegove misli, prilagoditi ih podneblju, lokalnom koloritu, našoj verziji kršćanstva… Elem, kakvu je to herezu ovoga puta izrekao papa? “Rusi”, kazao je, “u borbe šalju Čečene, Sirijce, plaćenike”, pa vidimo “samo monstruozne stvari”, ali propuštamo “cijelu dramu koja se odvija iza ovog rata, koji je možda nekako ili izazvan ili nije spriječen”. O kakvoj to, “cijeloj drami”, zbori Franjo? “Netko će mi možda u ovom trenutku reći: ali vi ste za Putina! Ne, nisam. Bilo bi pojednostavljeno i pogrešno reći takvo što.

Jednostavno sam protiv pretvaranja složene situacije u razliku između dobrih i loših momaka, a da se pritom ne uzmu u obzir korijeni i vlastiti interesi koji su vrlo složeni. Dok svjedočimo žestini i okrutnosti ruskih trupa, ne bismo trebali zaboraviti probleme i nastojati ih riješiti”, rekao je i procijenio da su Rusi mislili da će sve biti gotovo za tjedan dana, no da su pogriješili jer su “našli hrabre ljude, ljude koji se bore za opstanak”. Osim Ukrajine, rekao je papa, ratuje se i na drugim mjestima. U ovom trenutku na planetu se vodi čak 39 ratova! “Pomislite na neke dijelove Afrike, sjevernu Nigeriju, sjeverni Kongo – gdje je rat u tijeku i nikoga nije briga…

Ovo je loše za čovječanstvo, nesreća. Morate misliti da su u jednom stoljeću bila tri svjetska rata, iza kojih stoji sva trgovina oružjem”, rekao je papa Franjo i došao do biti problema. Kad se piše o “geopolitičkim kalkulacijama, treba temeljito proučiti stvari”, rekao je. Amerikanci u Ukrajinu šalju 20 milijardi dolara vrijedno naoružanje, dijelom zato da kontriraju Rusima, a dijelom zato da ga testiraju u realnom sukobu; Rusija će pak u Ukrajini testirati sve svoje rakete, nove modele aviona, haubica i bacača raketa.

Koga briga za Ukrajince?

Johnsonova Engleska još debatira o tome hoće li izbjeglice iz Ukrajine transportirati u Ruandu, a za ulazak u Britaniju traže vizu. Jedan je državnik – doznajemo iz priloga – papi prije nekoliko mjeseci rekao da NATO “laje na vratima Rusije”, koja je “imperijalistička sila i neće to dozvoliti”. Taj se neimenovani državnik plašio rata, a pokazalo se da je imao dobar njuh.

RTL je ove papine riječi pustio uz komentar nekog mladog hrvatskog konzervativca, koji je između redaka objasnio kako je papa komunist, Latinoamerikanac, u startu dakle sumnjiv kao ljevičar, sa simpatijama za SSSR i tako dalje. Papi je dat prevodilac, navučena mu je brnjica u jednoj katoličkoj zemlji, dojmljivo, nema što. A kad se jednog dana – koji nije tako daleko – počnu analizirati uzroci ovoga sukoba, dobit ćemo valjda i odgovore na pitanja zašto Volodimir Zelenski nije proveo Minsk 2, koji mu je jamčio miran izlazak na ukrajinske granice s Rusijom, u zamjenu za davanje (vraćanje) prava Rusima i rusofonom stanovništvu u Ukrajini.

Je li Minsk 2 (hrvatski – “mirna reintegracija”) spriječio BidenovWashington, koji je preferirao ukrajinsku Oluju (istjerivanje nekoliko milijuna Rusa iz Donbasa) ili Azov, Desni sektor i slični domaći radikali?

Kakvi su poslovni i politički interesi obitelji Biden, Amosa Hochsteina, Victorije Nuland i drugih demokrata u Ukrajini? Zar im nije bilo dovoljno dvije trećine svijeta koji kontroliraju, nego su namjerno išli u meki trbuh Rusije, preko kojega je u zadnjem ratu toj zemlji nanesen udarac (15 milijuna mrtvih Rusa, ne Sovjeta) od kojega se nikad nisu oporavili? Situaciju u kojoj papa govori hrabrije od novinara nikad u povijesti nismo imali prilike vidjeti, ali eto, svemu se nađe presedan. Long live Franjo.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click