Ipak se kreće

24. February 2023.
Sudeći po tome što je Kontinental otvorio novu veliku tvornicu u Novom Sadu, ali i po drugim stranim investicijama, europske kompanije jasnije od dijela političkih institucija i medija vide u kojem se smjeru Srbija kreće, odnosno da proeuropske reforme nisu stale.
NEMACKI KONTINENTAL OTVORIO FABRIKU AUTODELOVA KOD NOVOG SADA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na otvaranju fabrike elektronskih uređaja za automobile, Nemačke kompanije "Kontinental" u Kaću kod Novog Sada. Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Piše: Zoran Daskalović

Njemački Kontinental, jedan od globalnih lidera u proizvodnji autodijelova, sredinom tjedna otvorio je svoju novu veliku tvornicu u Novom Sadu. Pet godina poslije dolaska u Novi Sad, Kontinental u njemu zapošljava 1.350 visokoobrazovanih radnika, pretežno inženjera, a vrijednost izvoza njegovih sofisticiranih proizvoda premašio je milijardu eura godišnje. U treću tvornicu u Novom Sadu Kontinental je uložio 140 milijuna eura i ona će biti jedna od njegovih najvećih tvornica koje ima u 58 država diljem svijeta.

Kontinental je jedan od najznačajnijih stranih investitora koji unatoč krizama koje su uzduž i poprijeko globalne ekonomije izazvali pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini ne odustaju od investiranja u srpsku ekonomiju. Štoviše, strani investitori su lani iznenadili i srpske vlasti jer je vrijednost njihovih ulaganja dosegla rekordnih 4,4 milijarde eura, iako se Srbija zbog rata u Ukrajini i dobrih odnosa s Rusijom suočila s pritiscima i optužbama da je ostala jedina Putinova produžena ruka kojom destabilizira Balkan, a posredno i Europsku uniju. Barem zasad Srbija kao europska politička nije postala i njezina ekonomska crna ovca.

No zbog toga što kao zemlja kandidatkinja za članstvo u EU-u nije uvela sankcije Rusiji kao sve njezine članice i zemlje kandidatkinje za članstvo, Srbiji se sve otvorenije prijeti da će ostati bez kandidatskog statusa, ali i bez europskih investicija koje čine dvije trećine od svih stranih investicija koje su u vrijednosti od oko 40 milijardi eura pristigle u njezinu privredu u proteklih dvadesetak godina. Srbiji se prijeti i da će njezini pristupni pregovori s EU-om biti prvo zamrznuti, a potom i prekinuti ako ne uvede sankcije Rusiji. Kao dodatni pritisak na nos joj se stavljaju i optužbe da je navodno digla ruke od reformi koje mora provesti kako bi ispunila kriterije definirane pregovaračkim klasterima u procesu pristupanja.

Činjenica je, međutim, da se zastoj u srpskim pristupnim pregovorima s EU-om dogodio i prije početka rata u Ukrajini. Tada se on ponajprije tumačio europskim zamorom od politike proširenja. Američko-srpski ekonomist Branko Milanović odavno je ukazao da rezultati istraživanja javnog mnijenja u Francuskoj i Nizozemskoj pokazuju da je uvjerljiva većina njihovih građana protiv daljnjeg širenja EU-a, pa i na Balkan i Srbiju. U međuvremenu je primjer Sjeverne Makedonije pokazao da zemlje kandidatkinje i kad ispune zadane uvjete za napredovanje u pristupnim pregovorima uvijek odlukama pojedinih članica mogu biti stavljene na čekanje, pa i vraćene u procesu pristupanja, pogotovo ako su kriteriji definirani u pregovaračkim poglavljima podložni promjenama i naknadnim dopisivanjima i tumačenjima.

Sudeći po intervjuima koje je proteklih dana dala nova srpska ministrica eurointegracija Tanja Miščević, Srbija zapravo bolje stoji u svladavanju prepreka u pristupnim pregovorima od dojma koji se o njoj stvara zbog rata u Ukrajini i zastoja u pregovorima o normalizaciji odnosa s Prištinom. Profesorica beogradskog Fakulteta političkih nauka mnoge je iznenadila kada je kao nestranačka osoba prije tri mjeseca preuzela dužnost ministrice eurointegracija u trećoj vladi premijerke Ane Brnabić.

Kad se Miščević 2019., nakon šest godina, povukla s čela srpskog tima za pregovore s EU-om i posvetila predavanjima na FPN-u, činilo se da se definitivno povukla iz svakodnevnog bavljenja politikom eurointegracija. A njome se počela baviti još 2005. kao direktorica Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije i članica pregovaračkog tima Srbije za zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om. Zbog svojeg dugogodišnjeg angažmana u pregovorima s Unijom i paralelne sveučilišne karijere u medijima je zaslužila epitet “doktorice za evrointegracije”.

Njezin izbor za ministricu za eurointegracije ipak se nije svima sviđao, iako nije jedina koja se kao nestranačka osoba priključila kabinetu Ane Brnabić. U Vladi Srbije, naime, devet ministara su nestranačke osobe, devet su članovi SNS-a, a deset članovi SNS-ovih koalicijskih partnera. I prošloga tjedna ministrica Miščević morala je u intervju Novom magazinu odgovarati na pitanje da je “deo javnosti bio iznenađen ponovnim ulaskom u Vladu, a bilo je i negativnih komentara”. “Ja sam sa svim svojim godinama donela odluku da je moment kada ponovo mogu da pomognem u procesu evropskih integracija i počastvovana sam što su me mandatarka i predsednik pitali. Ne mogu drugačije nego da svoje znanje iskoristim da unapredimo sve što smo dosad radili u evropskim integracijama kao društvo i postignemo ne članstvo u Evropskoj uniji nego uređenu državu”, odgovorila je Miščević.

Ubrzo nakon preuzimanja ministarske dužnosti izjavila je da je ugodno iznenađena napretkom u provođenju reformi koji se dogodio u razdoblju u kojem nije imala neposredni uvid u pregovaračke procese s EU-om. Slično ponavlja i u intervjuu Novom magazinu: “Sam taj proces imao je uspone i padove, obaveze prema Haškom tribunalu smo manje-više svi zaboravili, ali one su nas u jednom momentu ozbiljno zaustavile u tom procesu, da ne pričamo o samoproglašenju nezavisnosti Kosova, koje i dan-danas ima ozbiljan uticaj na proces evropskih integracija. Ali istovremeno, proces reformi unutar države, šta god i kako god ocenjivali, nije stao. Evo, reforma pravosuđa; kad smo otvorili pregovore znali smo da je prva i najvažnija stvar vladavina prava, jedno od suštinskog pitanja za građane. I evo prošle godine ustavnim amandmanima zaokružujemo ono što smo rekli da ćemo uraditi 2016., a to je reforma sudstva i tužilaštava u smislu izvlačenja politike iz postavljenja sudija i tužilaca; postavljenje će biti u rukama stručnih tela sudija i tužilaca. Na tom primeru hoću da pokažem da Srbija definitivno nije odustala od evropskih procesa. A da Evropska unija nije od nas odustala pokazuje stalno podsticanje reformi za koje građani kažu da su suštinski najvažnije i najpotrebnije za njihov normalan život. Ne vidim ničeg dobrog u tome da jedna ili druga strana odustanu.”

Uvjerena je i da je zbog rata u Ukrajini “politika proširenja definitivno dobila na značaju, pre svega zbog Ukrajine i Moldavije, ali Zapadni Balkan nije zaboravljen. Svakako treba imati na umu da se ne mogu praviti paralele između države koja ima 22 otvorena poglavlja, nekoliko privremeno zatvorenih od 35 o kojima se pregovara i one koja su na početku. Mi smo iskoračili, naše pravo i praksa su u velikoj meri usklađeni sa standardima Evropske unije, mogu vam nabrojati oblasti koje, nažalost, retko pominjemo kao što su statistika, zaštita intelektualne svojine, transevropske mreže ili u oblasti finansijskih usluga. To su oblasti koje su gotovo u potpunosti usaglašene i možemo da kažemo ‘u ovom segmentu smo u članstvu’, ali naravno, moramo nastaviti s pregovorima”.

Premda ističe da prije dvadeset godina, kad je Unija u Solunu otvorila perspektivu članstva Srbiji i svim balkanskim državama, nije očekivala da će proces pristupanja tako dugo trajati, ministrica u prvi plan ne gura srpsko članstvo u Uniji, već kaže: “Naš posao je da podstičemo na usvajanje propisa i standarda koji treba da omogući građanima da žive u uređenom društvu. Zato je moja odluka da prihvatim ovu poziciju vezana upravo za nastojanje da budemo dobro organizovana demokratska država i članica Evropske unije, jer to podržavam ne samo vrednosno, već i celokupnim svojim dosadašnjim profesionalnim angažmanom.”

Sudeći po Kontinentalovim i drugim stranim investicijama, europske kompanije brže i jasnije vide u kojem se smjeru Srbija kreće nego što bi se to reklo po dojmu koji se kreira u većem dijelu europskih političkih institucija i medija, koji uglavnom ne vide ono o čemu govori Tanja Miščević – da proeuropske reforme u Srbiji nisu stale.

Tekst je prenet sa portala Novosti.

Click