Dunja Mijatović u kampu Vučjak: Kao Bosanku me je sramota

3. December 2019.
Ovo je sramota za Bosnu i Hercegovinu, sramim se kao Bosanka zbog situacije u Vučjaku, rekla je visoka komesarka Saveta Evropa za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je posetu BiH počela obilaskom tog kampa koji se nalazi nedaleko od Bihaća. Mijatović je poručila da se kamp mora odmah zatvoriti.
n1_image_2019-12-03_10-40-03
Foto: N1

“Vučjak se mora zatvoriti danas. Ukoliko se to ne uradi, ljudi će početi umirati”, kazala je Mijatović.

Ona je najavila razgovore sa predstavnicima vlasti u Unsko-sanskom kantonu i vlasti BiH u Sarajevu krajem sedmice. Ranije je saopšteno da će Mijatović obići i druge migrantske kampove u BiH i 6. decembra u Sarajevu održati konferenciju za medije.

Oko 600 migranata u kampu “Vučjak” je najavilo da neće uzeti hranu jer je u tom kampu, kako kažu, nemoguće boraviti zbog snega koji je jutros pao.

Kamran iz Pakistana kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je noć bila izuzetno teška zbog niskih temperatura i snega.

“Želimo u neki centar jer ovo nije kamp za ljude. Nismo kriminalci, ubice, ni teroristi. Zbog čega smo osuđeni na ovo? Mnogo puta sam davao intervjue i pričao mnogim medijima kako je ovde, ali ništa se nije promenilo. Želimo dalje. Ovo je nemoguće”, rekao je Kamran.

Jedan broj migranata je tokom noći napustio kamp i spustio se u Bihać.

Od jutros je u kampu prisutan veći broj policajaca, a među njima su i pripadnici specijalne policije. Migranti u nekoliko navrata, na kratko, blokirali ulaz u kamp, javlja reporterka N1.

Tekst je preuzet sa portala N1 info.

Click