Bob Garfield – Američki manifest: Spašavanje demokratije od negativaca, vandala i nas samih

13. Januar 2020.
Kao što se često primjećuje, Trump je simptom virusa koji se inkubira najmanje posljednjih pedeset godina
bob-garfield-naslovna-750x383
Bob Garfield, fotografija preuzeta sa portala Media Marketing

Drugi jezik na kojem je dostupan ovaj članak: English

Večeras, u kultnoj vašingtonskoj knjižari Politics and Prose bookstoreMark Leibovich, glavni nacinalni dopisnik The New York Times Magazine razgovarat će sa Bobom Garfieldom povodom skorog izlaska njegove knjige Američki manifest: Spašavanje demokratije od negativaca, vandal i nas samih.

Kao što Garfield demonstrira u ovoj žustroj knjizi bez gluposti, Trumpizam se razvija posljednjih pedeset godina i proizvod je pojačanog individualizma i dezintegracije masovnih medija u partizansko izvještavanje – sve pod nadzorom Facebooka i Googla, a potpomognut tehnološkom propozicijom za mjehuriće identiteta. No ništa od toga nije razlog za očaj, a Garfield, jedan od domaćina WNYC-jevog podcasta On the media, dobitnika Peabody nagrade za medije, nakon svoje analize nudi šest jasnih, djelotvornih koraka koji se mogu poduzeti kako bi se suzbili razdvajanje i ponovo sastavila američka zemlja. Garfield će razgovarati s Markom Leibovichem, glavnim nacionalnim dopisnikom The New York Times Magazine.

Plašite li se za našu demokratiju? Buni li vas Trumpizam? Spremni ste dići ruke? Nemojte. Ovo je vaš vodič za ponovno sastavljanje našeg hiperpolariziranog američkog društva u šest (ne baš tako lakih) koraka, a napisao ih je Bob Garfield, jedan od domaćina WNYC-jevog podcasta o medijima.

Kao što se često primjećuje, Trump je simptom virusa koji se inkubira najmanje posljednjih pedeset godina. Ali često nije primjetno da je virus ugrađen u psihičku jezgru našeg identiteta. U knjizi Američki manifest: Spašavanje demokratije od negativaca, vandala i nas samih, Bob Garfield, popularna medijska ličnost, ispituje tragičnu kombinaciju američke preokupacije identitetom i katastrofalnog raspada masovnih medija. Garfield istražuje kako se došlo do toga da američki identitet ugrožavaju i desnica i ljevica, do toga da pluribus unum više nije izvor nacionalnog ponosa i zašto, gledajući kroz ovaj objektiv identiteta, uspon Trumpizma nije nikakvo iznenađenje. Ovu krizu preklapa porast duopola FacebookGoogle i filter mjehurića društvenih medija, gdje je identitet izoliran i nepromjenljiv.

No, ne bojte se, Garfield, jedan od domaćina WNYC-jevog podcasta On the Media, ima ideje o tome kako se Amerika može suprotstaviti silama fragmentacije – samim manifestom: šest koraka koje treba poduzeti kako bi se ponovno sastavilo američko rascjepkano društvo. Američki manifest, potpuno fascinantna knjiga, nudi ne samo viziju zemlje u ekstremizmu, već i plan kako odgovoriti na načine na koje se ugrožava američka demokratija. Provokativan i dubok, Američki manifest poziv je na akciju kao nijedan do sada.

Bob Garfield jedan je od domaćina WNYC-jevog sedmičnog podcasta pod nazivom On the media, nagrađenog prestižnom Peabody nagradom za medije. Garfield je bio kolumnista / urednik priloga za Advertising AgeWashington Post Magazine, The Guardian i USA Today kao i autor, predavač i gost televizijskih stanica ABCCBSCNBCPBS i NPR. Živi u Washingtonu. Više na www.bobgarfield.net.

Članak je prenet sa portala Media Marketing.

Članak je prenet sa portala Media Marketing.

Share