Nikola Kojo za Jutarnji: ‘Ništa se nije promijenilo, i dalje sam žrtva linča, a jedini razlog zašto nisam otišao iz Srbije je korona‘

5. April 2021.
Probleme mu nije donijela samo popularnost, nego i činjenica da je kao javna osoba vrlo kritički govorio o vlasti i stanju u državi.
MV5BYmI4NWE2ODktMzIxNS00NzJmLWI4YmEtM2IxYzQ2NTUwNjRkXkEyXkFqcGdeQXVyNzQwNzQwMjA@._V1_

Piše Tina Premec, Jutarnji

Nabrojiti sve uspješnice koje je u karijeri ostvario srpski glumac Nikola Kojo nije lako. Jer stvarno ih je puno. “Žikina dinastija”, “Sivi dom”, “Mi nismo anđeli”, “Lepa sela lepo gore”, “Do koske”, “Parada”, “Stado”… S obzirom na broj uloga, a njih je u serijama i filmovima gotovo stotinu, lako bi se pomislilo da je Koji daleko više od 53 godine. No u glumu je ušao kao 11-godišnji dječak, i otad su mu se angažmani samo nizali, zato ih je i toliko. Idol tinejdžerica ‘80-ih, nakon što je stasao, postao je glumac kojeg su redatelji poput kakvog garantnog pisma za uspjeh željeli imati u svojim projektima. Znao je imati i četiri-pet projekata godišnje, a taj ritam, koliko vidimo, i dalje drži, iako je i njega sada usporila situacija s koronom. No ne toliko da bi propustio seriju “Dnevnik velikog Perice” autora Albina Uršića i redatelja Vinka Brešana koja se upravo emitira na Hrvatskoj televiziji. No izdvajati Koju, koji u “Perici” igra lik zastavnika JNA Žegara, ne samo da bi bilo nepristojno nego bi bilo i nepošteno. Jer, gotovo da nema imena u glumačkom ansamblu ove serije snimljene u produkciji Croatia filma koje nije pružilo maksimum, bilo da je riječ o glavnim ili sporednim ulogama. Dapače, taj je projekt kompletan, od režije do scenarija, od glazbe do kostima. Sve u svemu, “feelgood” serija…

***

O Srbiji

Otac je triju kćeri, 13-godišnje Ane i sedmoipolgodišnjih blizanki koje je dobio sa suprugom Aleksandrom, bivšom manekenkom. Međutim, svojim kćerkicama ne bi poželio da krenu očevim stopama.

– One su male i ja bih volio da ne pokažu interes za glumu jer to je jako teška profesija, naročito za ženu. I u svjetskoj literaturi odnos velikih uloga je 80 naprema 20 u korist muškaraca, tako da je žena u startu hendikepirana, a da ne pričamo još o nekim nuspojavama zbog koje je ta profesija postala gotovo amaterska. Jednostavno, to je teška i neizvjesna profesija i ne bih volio da se moja djeca bave glumom. Nasreću ili nažalost, imaju umjetničkog talenta u smislu sluha, glazbe, no za glumu ne znam – govori Kojo, koji inače vrlo cijeni svoju privatnost. Toliko da iz opreza, poučen negativnim iskustvom, ne želi odati ni kako mu se dvije mlađe kćeri zovu. Ne moraju one trpjeti, objašnjava, zbog tatine popularnosti. A probleme mu nije donijela samo popularnost, nego i činjenica da je kao javna osoba uvijek vrlo kritički govorio o vlasti i stanju u državi. Tako je 2019., silno ljut bog stanja u Srbiji, izjavio kako se planira s obitelji preseliti u Sloveniju jer mu je dosta “ludila, bezakonja, anarhije”.

– Nažalost, zbog toga ovdje i dalje doživljavam neku vrstu linča. Ljudi su ljuti što ja još nisam otišao, a nisam zato što se desila korona i još nisam uspio završiti što moram. Agresivnost je stravično prisutna i ljudi, neovisno o granicama, znaju biti glupi kad želiš promijeniti nešto u svom životu. I ne daju ti da budeš ono što jesi, posebno meni koji sam Jugoslaven. Zapravo, nisam ni to, ja sam nešto šire od toga. Ali tu ne možeš biti svoj, jer se odmah dure. Dobro, mladi su, nije im se, očito, dogodilo da im netko takvo nešto otkine od srca. A kad im se to dogodi, ne vjerujem da će te dijelove otkinute tuđom voljom prestati voljeti, jer to je nemoguće, neprirodno. Mogu mi zamjerati to u Srbiji koliko god hoće, no ja sam odrasla osoba koja je duboko zaljubljena u jednu tada čarobnu zemlju, ekonomski samoodrživu, Europu u malom, a oni neka žive u svojoj mržnji – kaže Kojo.

Lošoj klimi u državi pridružila se i epidemija korone, a u tom groznom razdoblju punom smrti glumac je ostao bez mnogo prijatelja i kolega.

– Pregadna je godina, nažalost još traje. Ja sam preležao koronu, i ja i moja obitelj, a potom smo se svi cijepili, osim naravno djece. Nekako smo se pomirili da će tako biti jedan period, kao nekad kad ste za vojsku morali dati godinu dana svog života. Tako je i sada. Kažu vam da će vam tako život izgledati naredne tri godine, što je teško, ali se morate na to pripremiti kako biste mogli funkcionirati. Što se posla tiče, ne uspijevam raditi toliko, jer puno projekata je puklo, pomaknuto, odgođeno – odgovara.

Dobro, a što vas ipak očekuje?

– U Beogradu imam neke projekte, film i seriju, a tu je i već najavljena “Žikina dinastija”. Nadam se i nastavku “Dnevnika velikog Perice”. Scenarij, koliko mi je rečeno, već se piše. Pored revakcinacije, to je to – otkrio je na kraju Nikola Kojo.

Kompletan intervju pročitajte na Jutarnji.hr.

Click