U Kninu ne bacaju igračke

7. October 2020.
Nakon što su pokrenuli prvu hrvatsku knjižnicu igračaka, u kninskoj udruzi Eko Krka otišli su korak dalje, i ideju malih slobodnih knjižnica primijenili na igračke. Kninska djeca sada osim knjiga, u atraktivnim kućicama mogu pronaći "slobodne" igračke i osloboditi neke svoje s kojima se više ne igraju. Nejednakost počinje već u ranom djetinjstvu kada nemaju sva djeca jednak pristup igračkama. "Zajedno trebamo graditi svijet jednakih mogućnosti posebno za djecu", ističe Inga Kukolj iz Eko Krke.
ekokucice3_ekokrka.jpg
Foto: Eko Krka/ Preuzeto sa portala H-alter
Nakon što su pokrenuli prvu hrvatsku knjižnicu igračaka i raširili ideju i po drugim gradovima, iz kninske Ekološke udruga Krka otišli su korak dalje, i ideju malih slobodnih knjižnica primijenili na igračke. Kninska djeca sada osim knjiga, u atraktivno obojanim kućicama ispred svih pet gradskih vrtića mogu pronaći “slobodne” igračke i osloboditi neke svoje s kojima se više ne igraju.

“Eko kućice za igračke funkcioniraju na  istom  principu slobodne razmjene kao i eko knjižnice igračaka. Igračke se mogu uzeti, vratiti, donirati… Eko kućice za igračke su još “slobodnije” jer vam ne treba ni mala članska iskaznica, a  igračku možete uzeti zauvijek, ne morate je kao u knjižnici igračaka vratiti za mjesec dana. Male slobodne knjižnice igračke dostupne su duže od radnog vremena knjižnice igračaka, također i vikendima. Nalaze se na javnoj površini pa su stalno dostupne roditeljima i djeci”, opisuje Inga Kukolj iz Eko Krke.

Nejednakost počinje već u ranom djetinjstvu kada nemaju sva djeca jednak pristup igračkama, a smanjiti tu nejednakost je osnovna ideja iza svih projekata vezano uz igračke koje je pokrenula ova aktivna udruga.

“Sva djeca na kugli zemaljskoj moraju imati ista prava, pa i pravo na igru i igračku. Zajedno trebamo graditi svijet jednakih mogućnosti posebno za djecu”, ističe Kukolj.

Njihova Eko knjižnica igračaka Knin, ona u zatvorenom prostoru koja funkcionira kao klasična knjižnica, otvorena je početkom 2014. godine i njome udruga doprinosi uštedi roditelja u kupnji igračaka, ponovnoj uporabi, buđenju svijesti djece o važnosti razmjene igračaka te očuvanju okoliša i gospodarenju otpadom, ali i stvara dodatne sadržaje za djecu grada Knina.

Zatim su u Knin doveli i svjetski pokret malih slobodnih knjižnica, Little Free Library.  Riječ je o manjim objektima, često u obliku kućica, koji se postavljaju na javne površine i služe za slobodnu razmjenu knjiga. Funkcioniraju na principu knjiga za knjigu – jednu uzmeš, jednu daš – čime se promovira čitanje među djecom i odraslima. Kninjani su svoje kućice nazvali Eko kućicama za knjigu, a postavili su ih i širom Šibensko-kninske županiji na deset lokacija. Sada su s kućicama za igračke otišli još korak dalje u promicanju razmjene umjesto kupovanja.

“Za sada nismo čuli da na svijetu postoji primjer ovakvih malih eko kućica za igračke. Bili bismo sretni da ima. Ideja je od djece i roditelja u Kninu prihvaćena odlično. Dobili smo samo pozitivne reakcije”, kaže Kukolj.

Iz udruge bi rado vidjeli da se i ova ideja proširi Hrvatskom te pozivaju sve zainteresirane da im se slobodne jave za bilo kakvu pomoć. Oni sami planiraju pratiti natječaje i širiti kućice prvo u druge gradove Šibensko-kninske županije.

Kako je Eko Krka udruga za zaštitu okoliša, bitan motiv iza ovakvih ideja je i smanjenje nastanka otpada. Knjižnice igračaka, eko kućice za knjige te sada eko kućice za igračke značajno doprinose smanjenju nastanka otpada posebno onog plastičnog. Oni su i prvi u Hrvatskoj uveli spremnike za odvojeno prikupljanje neželjenih igračaka kako one ne bi završavale na deponiju.

“U Kninu i Šibeniku  ispred  pojedinih vrtića imamo takve spremnike tako da roditelji imaju mogućnost odvojenog prikupljanja igračaka te iste ne moraju više bacati u spremnike za miješani komunalni otpad. Mi te igračke, ako su uporabljive, koristimo za knjižnice igračaka ili dijelimo dalje, a ako nisu, recikliramo”, ističe Kukolj.

Promicanje ideje razmjene među djecom umjesto kupovanja u Eko Krki smatraju “kratkoročno neprocjenjivim, a dugoročno nužnim”. Za kninsku djecu, kojima često nisu dostupni sadržaji kakvi postoje u većim gradovima ili bogatijim sredinama, Eko Krka stvara ljepše djetinjstvo.

“Volimo reći da smo sitni, ali bitni. Želimo da se za Knin čuje u pozitivnom kontekstu”, zaključuje Kukolj.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Vladavina prava” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Članak je prenet sa portala H-Alter.

Članak je prenet sa portala H-Alter.

Click