Portal koji rastura

5. February 2021.
Portal Rasturam.com brzo je postao nezaobilazno mjesto za djecu i mlade s teškoćama u razvoju koje nudi njima prilagođen sadržaj. "Svako propuštanje razumne prilagodbe za osobe s invaliditetom ili dijete s teškoćama u razvoju predstavlja diskriminaciju. Ako ne omogućimo prilagodbe, djeca neće iskoristiti svoje pune potencijale, a kada odrastu biti će ovisni o tuđoj pomoći", kaže Sabina Lončar, predsjednica udruge Sjena koja je pokrenula portal.
rasturam.jpg
Udruga Sjena pokrenula je prvi portal u Hrvatskoj namijenjen do sada zaboravljenima u online svijetu, djeci i mladima s teškoćama u razvoju. rasTURam su pokrenuli roditelji koji su dugo vremena promatrali kako njihova djeca i u virtualnom svijetu ostaju zakinuta za pristupačan i prilagođen sadržaj. U kratkom roku, dva mjeseca rada, portal je već stekao između pet i deset tisuća korisnika mjesečno pokazavši da je potreba za drugačijim pristupom web sadržaju uistinu postojala.

“Ideja o jednom takvom projektu postoji već dosta dugo. Želja nam je omogućiti sadržaj koji je dostupan i djeci s teškoćama kako bi i ona mogla podjednako kao i svi drugi razvijati svoje vještine i svladavati nove, a u skladu sa svjetskim razvojem digitalnih sadržaja”, ističe Sabina Lončar, predsjednica zagrebačke udruge Sjena, koja okuplja obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.

Kao web dizajnerica sa završenom edukacijom za računalnog programera internetskih aplikacija i majka djevojke s invaliditetom, nije neobično da je Lončar primjećivala upravo ovu potrebu djece i mladih. Uz Lončar, na portalu rade i Sara Kralja, također web dizajnerica educirana i za računalnog programera internetskih aplikacija, Kristina Miković, učiteljica razredne nastave i engleskog jezika i majka dječaka s teškoćama u razvoju i Selina Nuković, osoba s invaliditetom.

“Svi želimo da djeca mogu učiti o različitim temama, usvajati i prepoznavati pojmove, ponavljati gradivo koje uče u školi, a i naučiti nešto novo. Također nam je bitno da djeca uz svladavanje novih vještina i znanja, razvijaju i samostalnost pri korištenju internetskih sadržaja, a samim time i jačaju samopouzdanje zbog postignutog uspjeha”, kaže Lončar.

Iako je lepeza sadržaja koji se djeci općenito nude na internetu, široka, oni su najčešće kreirani s puno ometajućih faktora poput previše sadržaja na jednoj stranici, previše boja, reklamama, neprilagođenim fontom i slično, čime su mladi i djeca s teškoćama u razvoju zakinuti. Pri kreiranju Rasturam.com autori paze upravo na ovakve detalje.

“Iskreno se nadamo kako će u budućnosti autori različitih web sadržaja uzimati u obzir i našu kategoriju kao korisnike te da će izbjegavati koristiti bar dio faktora koji onemogućavaju korištenje sadržaja našoj skupini. Svojim primjerom mislimo kako smo pokazali da je to itekako moguće”, ističe naša sugovornica.

Reakcije na portal su pozitivne, posjećenost raste, portal se sve češće koristi u obrazovnim ustanovama, a ono na što ni sami nisu računali je veliki broj korisnika iz inozemstva koji koriste sadržaje kao potporu učenja materinjeg jezika u školama. Uspjeh portala ukazuje da su članovi udruge Sjena dobro uočili neiskorišten potencijal online prostora za razvoj djece i mladih s teškoćama u razvoju.

“U našem sustavu obrazovanja i dalje se većinom forsira primjerice pisanje rukom čak i kod one djece koja imaju značajnije motoričke teškoće kod kojih je moguće utvrditi da im to predstavlja značajni izazov. Oni tu vještinu vjerojatno nikada neće usvojiti, a vrlo im se rijetko daje mogućnost da uče pisati uz pomoć računala. Škole nisu opskrbljene različitom opremom koja bi takvo učenje omogućila. Samim time dolazimo do zaključka koliko su neiskorišteni prvenstveno potencijali djece , a zatim i online prostor koji može i treba biti alat koji će omogućiti punu participaciju u društvu”, kaže Lončar.

U sadašnjoj situaciji kada je velik dio života, uključujući i obrazovanje, prebačen online, problemi koje navode iz udruge Sjena su se dodatno Svima bi nam trebao biti cilj razvoj samostalnosti i jačanje samopouzdanja djecepojačali, a djeca, mladi i roditelji ostavljena da se samo sama snalaze.

“Jako smo razočarani organizacijom online nastave za djecu s teškoćama. Nažalost brojna djeca nisu dobivala prilagođene materijale, a neka nisu dobivala apsolutno nikakve materijale kao da ni ne postoje u sustavu obrazovanja. O istome smo detaljno informirali nadležno Ministarstvo. Naravno, bio je tu dio učitelja/profesora i stručnih djelatnika koji su zaista davali sve od sebe. Mislimo da je Ministarstvo izgubilo jako puno vremena, a da nisu napravili strategije koje bi djeci s teškoćama omogućile jednaku razinu online obrazovanja u odnosu na djecu bez teškoća. Također, Ministarstvo i dalje rješava izazove ‘u hodu’ , a većinom je to prazan hod”, ističe Lončar.

Na aktivnostima koje bi stvarno uključili djecu i mlade s teškoćama u razvoju u društvo, a koje su okrenute prema komunikaciji, općenito se malo radi, smatraju iz udruge.

“Stvari moramo nazvati pravim imenom, svako propuštanje razumne prilagodbe za osobe s invaliditetom ili dijete s teškoćama u razvoju predJako smo razočarani organizacijom online nastave za djecu s teškoćama. Brojna djeca nisu dobila prilagođene materijale, a neka nisu dobivala apsolutno nikakve materijale kao da ni ne postoje u sustavu obrazovanjastavlja diskriminaciju. Ako ne omogućimo prilagodbe tamo gdje su potrebne, djeca neće iskoristiti svoje pune potencijale, a kada odrastu biti će ovisne o tuđoj pomoći. Zaista, nitko ne želi biti ovisan o drugome ili ovisan o socijalnoj pomoći države. Takav pristup je i za državu skup. Svima bi nam trebao biti cilj razvoj samostalnosti i jačanje samopouzdanja djece”, ističe Lončar.

No, pristup sadržaju nije jedini problem za članove udruge i druge osobe s invaliditetom. Da bi se koristilo sadržaje, i one kvalitetne i manje kvalitetne, problem je i posjedovanje tehnologije. Djeca i mladi s poteškoćama u razvoju nisu ni tu u jednakoj poziciji, jer posjedovanje tehnologije ovisi o znanju i financijskim mogućnostima obitelji, a one su često i niže od prosjeka.

“U obiteljima u kojima je dijete s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom te mogućnosti su značajno smanjene u odnosu na druge. Primjerice, roditelji djece s teškoćama vrlo često nemaju priliku raditi obzirom da moraju pružati njegu i skrb svom djetetu, teško imaju priliku razvijati se u poslovnom svijetu”, kaže Lončar.

Portal koji to želi mijenjati, se zasad financira isključivo preko donacija, no i vremenski i financijski troškovi su značajni. Volonteri udruge posvećuju ovom velikom projektu puno vremena, riječ je o svakodnevnom višesatnom radu. Udruga uz to financira i skupe alate za izradu sadržaja, a uskoro će morati uzeti i veći hosting paket s obzirom da im postojeći prostor neće biti dovoljan.

“Puno su nam pomogle donacije firmi i građana, te ovim putem želimo pozvati sve da u skladu sa svojim mogućnostima i željama podrže ovaj projekt”, zaključuje Sabina Lončar.


Komunikacijska ploča na dječjem igralištu – još jedna novost u Hrvatskoj

Na dječjem igralištu u zagrebačkom Retkovcu udruga Sjena je postavila i prvu komunikacijsku ploču koja olakšava komunikaciju. Što djeci znači ta ploča?

Ta ploča osim što pomaže djeci različitih teškoća u komunikaciji, pomaže i ostalim članovima društva u podizanju svijesti o važnosti prilagodbe. Odnosno, ploča je jedan od oblika razumne prilagodbe. Kako bi djeca koja imaju teškoće u komunikaciji mogla aktivno participirati u društvu, u ovom slučaju komunicirati sa svojim vršnjacima u igri u parku ta ploča je od iznimnog značaja.


Udruga Sjena

Ciljevi Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom Sjena su okupljanje i organiziranje obitelji djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i drugih osoba koje mogu i žele pridonijeti podizanju kvalitete života, medicinske socijalne zaštite djece s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Udruga sa sjedištem u Zagrebu djeluje na području cijele Hrvatske od 2013.

Udruga nastoji ostvariti svoje ciljeve kroz praćenje i predlaganje izmjena zakonskih i drugih propisa u korist osoba s invaliditetom, pružanje pomoći u ostvarivanju njihovih prava, organiziranje stručnih skupova, savjetovanja, seminara i sl., izdavačku djelatnost, te organiziranje humanitarnih akcija, navode na svojoj web stranici.


Članak je prenet sa portala H-Alter.

Članak je prenet sa portala H-Alter.

Click