Zadovoljstvo u tekstu – Bes i Buka

9. April 2021.
U novoj epizodi Remarkerovog podkasta „Zadovoljstvo u tekstu“, pod nazivom „Bes i Buka“ Vladimir Ćerić i Vukoman Stranjančević, ovaj put govore o dva filma novinovana za Oskara, „Zvuk metala“ Darijusa Maradera i „Otac“ Florijana Zelera.
engin-akyurt-AjMXxHwxW_k-unsplash

„Zvuk metala“, prati suočavanje Rubena (Riz Ahmed) sa gubitkom sluha; „Otac“, sa druge strane iz perspektive Entonija (Entoni Hopkins), pokušava da pokaže realnost života osobe koja pati od demencije. Priča o životu gluvonemih osoba, prikazane kroz vizuru Rubena koji pokušava da prihvati svoju novu realnost i Entonija koji na trenutke uspeva da (raz)otkrije realnost u kojoj živi, razlikuju se po mnogo stvari, od strukture preko stila i uopšte tehnika kojima su rađene („Otac“ je snimljen prema Zelerovom istoimenom komadu iz 2012.), ali ono što ih povezuje (pored Pariza), jeste želja da se publika stavi u poziciju glavnog lika i da svet iskusi iz njegove perspektive.

Vladimir i Vukoman nisu razgovarali o tome koji film ima bolje šanse da osvoji Oskara, mada stavovi u podkastu govore dovoljno (Vukoman je #teamSoundofMetal, Cerić #teamTheFather).

Članak je prenet sa portala Remarker.

Članak je prenet sa portala Remarker.

Share