Lalić: Sada se shvata obim prisluškivanja

18. February 2020.
Nakon što je ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarisao „autorski tekst Dragana Šutanovca u Nedeljniku“, a koji zapravo nikada nije objavljen u tom listu, niti bilo gde drugo, javnost je burno reagovala i pozvala nadležne organe da ispitaju slučaj. Kako su mejlovi između urednika Nedeljnika i Dragana Šutanovca došli do Vulina, ko je prisluškivan i zašto - najvažnija su pitanja koja su se otvorila. Glavni i odgovorni urednik Nedeljnika Veljko Lalić za Raskrikavanje kaže da ne veruje u objašnjenje ministarstva da je načinjena „gruba greška“ i ovu nesmotrenu reakciju smatra poklonom svim medijima - „koji sada mogu da shvate obim prisluškivanja, ukoliko je jedan mejnstrim časopis na merama“.
POCELA RAD RADNA GRUPA ZA IZRADU ZAKONA O VOJSCI
Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/DS

Piše: Vesna Radojević

Ministar odbrane Aleksandar Vulin juče je u izjavi dostavljenoj Tanjugu komentarisao tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca koji je on ponudio Nedeljniku, a koji nikada nije objavljen. O njemu su Dragan Šutanovac i glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić samo razmenjivali mejlove.

Nakon što je o tome list Nedeljnik obavestio javnost, Ministarstvo odbrane objavilo je saopštenje u kome priznaju „grubu grešku“ jer su pomešali list Kurir, u kome je Dragan Šutanovac imao intervju i list Nedeljnik.

Ova priča, za redakciju Nedeljnika ima nekoliko „šupljina“.

Kažu da im nije jasno kako je PR služba mogla da pomeša intervju Dragana Šutanovca u Kuriru i autorski, neobjavljen, tekst u listu Nedeljnik.

„U vesti koju je PR služba prosledila Tanjugu doslovno se kaže “naveo je Vulin reagujući na autorski tekst Dragana Šutanovca u kome kritikuje saradnju Srbije i Rusije“, navodi Nedeljnik i dodaje da ne mogu da poveruju „da se to desilo upravo kada je Šutanovac poslao tekst, koji nije objavljen, na koji doslovno reaguje Aleksandar Vulin.“

„Šutanovac čak na jednom mestu hvali Vladu kako izdvaja više za vojsku, tako da je potpuno bespredmentno govoriti da se ministar odbrane ostrvio na taj tekst. Jer, da jeste komentarisao bi političke poruke koje je Šutanovac tu izneo“,kaže za Raskrikavanje glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić.

Redakcija Nedeljnika zato je zvanično postavila pitanje kako je ministar Vulin znao šta piše u tekstu koji je, pored Dragana Šutanovca, bio samo u mejlovima glavnog i odgovornog urednika.

Sa druge strane, kako to obično i biva, sam ministar Aleksandar Vulin je pozvao nadležne organe da ispitaju navode da je nelegalno došao u posed elektronske prepiske glavnog urednika lista Nedeljnik Veljka Lalića i bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca. „Lično ću podneti prijavu da započnem proces”, obećao je Vulin.

Na pitanje Raskrikavanja da li će se obratiti Zaštitniku građana i tužilaštvu, urednik Nedeljnika Veljko Lalić kaže da prvo čeka Vulinov potez.

„Čekamo da ministar Vulin kako je najavio pokrene proces pred Tužilaštvom, pošto jedva čekamo da damo izjavu, da Dragan Šutanovac da izjavu, da ministar Vulin da izjavu na koji je tekst reagovao, a da izjavu da i njegov PR“, kaže Lalić i dodaje da bi to bilo mnogo interensantno, iako je siguran da do toga neće doći.

Za Veljka Lalić Vulinov potez je „poklon svim medijima i glavnim urednicima u Srbiji“.

„Meni je jasno da državni organi nikada neće javno reći da nekog prisluškuju. S druge strane sve to što se nalazi u takvim dokumentima po prirodi je državna tajna, tako da ministri to nikako ne bi smeli da koriste“, kaže Lalić i dodaje da se sad jasno može shvatiti obim prisluškivanja.

Brojni pritisci na redakciju Nedeljnika

Lalić kaže za Raskrikavanje da ne veruje da će institucije adekvatno reagovati na ovu situaciju i nabrojao nekoliko situacija kojima je zajedničko upravo nereagovanje institucija.

U jednom tabliodu pre nekoliko meseci pojavila se informacija da sam ja na merama, pored četvorice kolega, i to uz rečenicu da se i radnici BIA čude, u šta ne sumnjam, posle čega smo se mi obratili i BIA i Zaštitiniku građana. Tražili smo da demantuju to, ali do danas nismo dobili odgovor“, navodi Lalić.

„Pre godinu dana jedan čovek je u nekoliko dana napao mene i Branka Rosića na ulici, išli smo u policiju, identifikovali ga, pošto smo ga mi pronašli na kamerama u Delfiju, ali do danas ništa dalje od toga nije bilo“, prepričava Lalić još jedan primer pritiska i dodaje još jedan, najsvežiji.

„Pre nedelju dana u dva dana zaredom neki čovek nam se pojavljivao uveče na vratima, kada smo slučajno bili u redakciji, da bi nam onda odmah tog vikenda bila uništena celokupna arhiva novina. Prijavili smo to Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, koji su rekli da će nas pozvati da damo izjavu, ali se do danas ni to nije desilo“.

Šutanovac: Čekam da me tužilaštvo pozove za izjavu

Na pitanje da li će se obraćati nadležnim institucijama, bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac odgovara isto kao i urednik Nedeljnika – čeka da tužilaštvo načini prvi korak.

„Ministar Vulin je najavio da će sam podneti zahtev za istragu pa očekujem da ćemo i gospodin Lalić i ja biti pozvani da damo iskaz. Ukoliko do toga ne dodje konsultovaću se sa pravnim savetnikom o narednim koracima“, kaže Šutanovac.

Saopštenje ministarstva odbrane u kome kažu da su permutovali medije, naziva skretanjem pažnje.

„Ministar Vulin koji je poreklo novca za kupovinu stana objasnio pozajmicom od tetke sad ponovo izmišlja neku novu tetku ne bi li skrenuo pažnju sa krivičnog dela koje je evidentno učinjeno“.

„Nikada nisam napisao ni jedan autorski tekst za Kurir, a u intervjuu koji sam dao ne govorim ni jednom rečju o odnosima Srbije i Rusije niti pominjem ministra RF gospodina Šojgua. Medjutim, u autorskom tekstu na koji je Vulin reagovao kroz saopštenje, a koji je trebalo da se objavi u Nedeljniku upravo se bavim odnosima Srbije i Rusije i u tom tekstu se pominje ministar Šojgu“, objašnjava Šutanovac i dodaje da „imajući u vidu da u ovom trenutku ne znamo ko je sve bio predmet tajnog nadzora komunikacija“ očekuje da i uredništvo Nedeljnika pokrene pravne alate za zaštitu zakona i Ustava.

Click