Zaštitimo uzbunjivače tokom pandemije i posle nje

7. April 2020.
Nekoliko desetina organizacija, sindikata, univerziteta i pojedinaca iz celog sveta upućuje ovo otvoreno pismo svim vladama, vlasnicima privatnih firmi i svim javnim institucijama, kao i svima onima koji žele da prijave zloupotrebe tokom pandemije kovida-19 i posle nje.
Coalition%20safe%20whistleblowing.jpg

Pištaljka je jedan od potpisnika otvorenog pisma, koje prenosimo u celini:

Potpisnici ovog pisma pozivaju sve javne vlasti i institucije da zaštite one koji prijavljuju ili otkrivaju štetu, zloupotrebe i ozbiljne nepravilnosti koje se pojavljuju tokom ovog kriznog perioda izazvanog pandemijom kovida-19. Takođe ohrabrujemo sve građane i radnike da učestvuju u obezbeđivanju stalne odgovornosti naših vlada, kompanija i tržišta, kao i u zaštiti ljudskih prava i sloboda svih ljudi.

Pandemija kovida-19 snažno nas podseća na značaj odgovornosti i potrebe da nam naše javne institucije i naše vođe pružaju stalne i pouzdane informacije. Narod svake ugrožene zemlje mora da zna istinu o širenju bolesti, i lokalno i na međunarodnom nivou, kako bi mogao efikasno da odgovori na nju i pomogne u zaštiti zajednice. Poštenje, otvorenost i saradnja su ključni, naročito tokom pandemije.

Već smo videli primere zloupotreba i lošeg upravljanja u našim javnim institucijama, komercijalnim tržištima i biznisu kao posledicu kovida-19. Sada su među stvarima za koje brinemo kapacitet zdravstvenog sistema i pružanje zdravstvenih usluga, javne nabavke, kršenje zakona o zdravlju, bezbednosti na radu i zakona o radu, neravnomeran i loše pripremljen globalni lanac snabdevanja, nepoštena konkurencija i zloupotreba tržišta, kao i ozbiljna kršenja prava na privatnost putem digitalnog praćenja pojedinaca.

Za poverenje javnosti u našu sposobnost da prevaziđemo ovu krizu ključni su pravovremeno obaveštavanje o rizicima za građane i radnike, pošteno i odgovorno ponašanje svih institucija i transparentno prikupljanje podataka. Ovo je još važnije kada je zaštita koju normalno pružaju osnovni demokratski stubovi naših društava privremeno uklonjeni ili ukinuti. Parlamenti i demokratske skupštine su suspendovani u mnogim zemljama. To što vlade koriste vanredne moći bez pravog nadzora javnosti i bez transparentnosti stvara opipljiv rizik od preteranih koraka i mogućih zloupotreba.

Kad se odluke donose u vanrednim okolnostima, često bez demokratske pažnje, uzbunjivači mogu da odigraju ključnu ulogu u ranom upozoravanju. Oni su korektivni mehanizam za sprečavanje propasti svakog društva, a naročito u međunarodnoj zdravstvenoj krizi kada pravo javnosti da zna može da ima posledice na život i smrt. U ovo vreme krize ali i posle nje, ohrabrujemo građane i radnike da učestvuju u održavanju prave odgovornosti naših vlada, kompanija i tržišta, kao i u odbrani ljudskih prava i sloboda svih ljudi.

Tokom ove pandemije, već smo videli zloupotrebe. U nekoliko navrata, ograničeni su osnovna prava na slobodu izražavanja i pristup informacijama. Cenu ovih poteza najteže podnose najranjiviji članovi naših zajednica: stari, siromašni, imigranti i izbeglice, LGBTQ zajednice, zatvorenici, mnogi prekarni radnici, kao i radnici koji su u ovoj krizi na prvoj liniji.

Uzbunjivanje se dokazalo kao snažno oruđe za borbu protiv poteza koji podrivaju javni interes i za sprečavanje takvih poteza. Naše organizacije pozivaju sve javne vlasti i kompanijske institucije da zaštite one koji otkrivaju štetu, zloupotrebe i ozbiljne nepravilnosti tokom krize za kovidom-19 i posle nje. Radnici svakodnevno rizikuju da bi održali mnoge neophodne službe od kojih zavisimo, naročito u ovo doba, naše zdravstvene službe, negu za stare i druge socijalne i javne službe, kao i nabavku hrane i logistiku, da navedemo samo neke. Značaj ovih radnika, njihovo pravo na bezbednu radnu sredinu i pravo da progovore o pretnjama javnom zdravlju i bezbednosti, korupciji i drugim zloupotrebama mora biti prepoznato i zaštićeno. Njihova otkrića, kao i ona svih građana, ključna su za sprečavanje velikih nesreća i smanjivanje uticaja ove krize na sve nas, a naročito na najranjivije članove naših društava i naših demokratskih sistema.


Access Info / ACREC / African Centre for Media & Information Literacy / APW-Fíltrala / Archiveros Españoles en la Función Pública / Article 19 / Atlatszo / Blueprint for Free Speech / Centre for Free Expression, Ryerson University / Center for Independent Journalism Romania / CFDT Cadres / Cibervoluntarios / CREW – Greenwich University / Daphne Caruana Galizia Foundation / Prof. David Lewis, Whistleblowing Research Unit, Middlesex University / ePanstwo Foundation / EPSU – European Public Service Union / Eurocadres – Council of European Professional and Managerial Staff / ETUC – European Trade Union Confederation / European Centre for Press and Media Freedom / European Federation of Journalists / European Organisation of Military Associations and Trade Unions   Fundación Ciudadanía Inteligente / Fundación Internacional Baltasar Garzón (FIBGAR) / Funky Citizens / Government Accountability Project / Prof. AJ Brown, Griffith University / Hermes Center for Transparency and Digital Human Rights / International Bar Association / Legal Legion Loyalty / Maison des Lanceurs D’Alerte / Media Development Center / Oživení / Pistaljka / Protect / Proyecto sobre Organización, Desarrollo, Educación e Investigación (PODER) / Reporters United / Stefan Batory Foundation / The Disruption Lab / The Ethicos Group / The good lobby / The Signals Network / Tom Mueller / Transparency International / Transparency International Australia / Transparency international Estonia / Transparency International Greece / Transparency International Ireland / Transparency International Italy / Transparency International Slovensko / Dr Vigjilenca Abazi, Maastricht University / Vouliwatch / WIN Whistleblowing International Network / Whistleblower-Network Germany / X-net

Članak je prenet sa portala Pištaljka.

Članak je prenet sa portala Pištaljka.

Click