BRAČNI PAR NA PUTU OKO SVETA: U SUBOTICI IZMEĐU FRANCUSKE I ŠPANIJE

18. February 2020.
Subotičanka Danijela Aladžić i Francuz Marvin Noš su nakon rođenja ćerke Tare, krajem 2019. godine, odlučili da potpuno promene svoj dotadašnji život – rasprodali su sve što su imali u Francuskoj, preselili se na brod i danas plove oko sveta.
nomad2-300x169.png
Foto: Danijela Aladžić/izvor: Radio Slobodna Evropa

Njihov životni projekat zove se “Nomad Citizen Sailing” i predstavlja ideju da je moguće biti slobodan, ne vezivati se za jedno mesto, nego živeti bilo gde u svetu i raditi od tamo.

Ovakvu odluku su doneli zato što su, kako kažu, u Francuskoj radili mnogo, bili su veoma zauzeti, a njihove dve plate, osim za plaćanje računa, nisu bile dovoljne za život. Zbog obaveza tokom dana nisu provodili dovoljno vremena sa Tarom što ih je navelo da započnu drugačiji život.

Porodična odluka

 

Danijela je studirala u Segedinu (Mađarska), nakon čega se preselila u Monpelje, u Francusku gde je radila kao zubarka. Govori srpski, mađarski, engleski i francuski jezik.

“Tara je počela da ide u obdanište kada je imala tri meseca, zato što žene imaju porodiljsko samo dva meseca, što znači da sam odmah morala da se vratim na posao. Bila je u obdaništu od 9 do 18 sati. Shvatili smo da uopšte ne vidimo naše dete, da ga neko drugi odgaja. Nekako je ona izvor naše odluke. To smo uradili da bi provodili više vremena zajedno sa njom”, kazala je Danijela za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema njenim rečima, Tara je srećno dete, a putovanja su u potpunosti prilagođena njenim potrebama.

“Ja imam osećaj da je ona srećna zato što provodi vreme sa nama i mi jako pazimo da sve to bude prilagođeno njoj. Čim vidimo da nešto nije u redu, promenimo planove kako bi to njoj odgovaralo. Njena ishrana je ostala nepromenjena, a upisaćemo je i u neko privatno obdanište, čim budemo više vremena provodili na jednom mestu, da bi bila sa drugarima”, rekla je Danijela.

Kako je rekla, njihovi prijatelji su bili veoma iznenađeni ovakvom odlukom.

Danijela, Marvin i Tara u Subotici, foto: Natalija Jakovljević/Radio Slobodna Evropa

“Svi naši prijatelji su bili strašno uplašeni kako će to u stvari da izgleda i mislim da niko ne može da zamisli nikakav život izvan ovog koji poznajemo, koji je samo mali deo onog što može da se ostvari i što postoji. Rekla sam tri meseca ili par godina, ali sada se nikad ne bih vratila nazad u onaj stari život. Ako nam se neko mesto sviđa, ostaćemo duže, ali sigurno nećemo provesti ceo život na brodu”, kazala je Danijela.

Kako je rekla, pokrenuli su projekat sa Ju tjub filmovima o njihovom životu na brodu i putovanju oko sveta što je postao njen posao, da snima i montira filmove koje jednom nedeljno objavljuju na svom kanalu.

“To mi se jako sviđa i želimo da pokažemo da je moguće, da ne treba čekati sutra, da ako neko nešto želi, treba da uradi danas. Želeli bi da motivišemo ljude da stvarno naprave od života ono što bi želeli da budu i da imaju život kakav zamišljaju, a ne da čekaju da se nešto desi ili da traže izgovore”, kazala je Danijela.

Marvin je oduvek želeo da živi na brodu, jer je radio u mornarici u Francuskoj i dobro je pripremljen za plovidbu. Trenutno radi svoj posao preko interneta, na daljinu. On je za RSE opisao da im je ranije bilo tesno u njihovim starim životima.

“Kad je Tara rođena, videli smo da nije moguće nastaviti takav život, jako puno raditi da bi neko drugi odgajao tvoje dete, puno raditi da bi samo platio račune bez nekog življenja. Zapitali smo se da li ćemo da živimo za posao ili ćemo da radimo da živimo”, kazao je Marvin.

Zašto su izabrali brod?

Kako je rekao, ne žele da čekaju na penziju ili na godišnji odmor, nego da žive onako kako smatraju da je ispravno.

“Počeli smo da razmišljamo kako to možemo da uklopimo u neki život gde ćemo da trošimo manje para, zato što nećemo imati prihod, da proizvodimo svoju struju, da imamo mašinu koja pravi slatku vodu od slane vode, da na našem brodu imamo naš mali sistem na kom smo sami sebi dovoljni – da ne zavisimo ni od čega. Izabrali smo brod jer želimo što manje da zagađujemo planetu, zato što je to jedino što imamo na svetu”, smatra Marvin.

Njegova želja je da što većem broju ljudi pokažu na koji način mogu da žive, da brinu o svom zdravlju, da se bave sportom i zdravim načinom ishrane. Oni su iz Francuske otplovili do Španije, a naredne dve nedelje će provesti u Danijelinom rodnom gradu, u Subotici na krajnjem severu Srbije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa (Natalija Jakovljević)

Članak je prenet sa portala Magločistač.

Članak je prenet sa portala Magločistač.

Click