Liceulice 80: Izbori – od demokratije do demokratske fasade, i natrag

8. March 2022.
O izborima se često mogu čuti sasvim protivrečne tvrdnje. Jedni tvrde da izbori nemaju smisla jer su ionako svi isti, a, drugi da oni koji ne glasaju nemaju pravo da kasnije budu нezadovoljni.
LuL-Naslovnica-FLAT-734x1024.png
Naslovna strana: Nikola Korać.

U novom broju nas je interesovalo da osvetlimo razne aspekte izbora – od toga zašto su oni bez sumnje najvažniji demokratski proces, do toga koji su sve načini da mu se legitmitet dovede u pitanje.

  • O značaju izbornog procesa, ali i mogućnostima da se on na različite načine korumpira, za Liceulice govore sociolog Nemanja Drobnjak, politikolog Luka Petrović i psihološkinja Kaja Damnjanović.
  • Prvi put u našem političkom životu imamo aktera koji se samoidentifikuje kao zeleno-levi. U pitanju je koalicija Moramo, koja na predstojeće izbore izlazi stavljajući na dnevni red teme poput socijalne pravde i demokratizacije donošenja političkih odluka, zaštite životne sredine i održivog razvoja. Razgovamo s Biljanom Đorđević iz pokreta Ne davimo Beograd, koji je deo ove koalicije.
  • Radna prava postaju tema uglavnom onda kada se u predizbornim govorima daju velika i prazna obećanja. O tome zašto bi ova pitanja morala biti ključni deo politike koja bi unela sistemske promene u naše društvo, čitajte u intervjuu sa Zoranom Stojiljkovićem, profesorom na Fakultetu političkih nauka i predsednikom Ujedinjenog granskog sidnikata „Nezavisnost“.
  • Na koje načine se tokom predizbornog perioda manipuliše najugroženijim ljudima u našem društvu, ali i zašto najsiromašniji često nemaju luksuz da izbegnu ovakvu vrstu izborne ucene čitajte u novom tekstu iz serijala „99 procenata“.
  • U ovom broju donosimo priču o našem mladom beogradskom prodavcu Đorđu Ćeliću, koji vredno radi i prodaje Liceulice kako bi napravio iskorak od trauma iz prošlosti i uneo promene u svoj život.
  • O aktivizmu javnih ličnosti kao obliku odgovornog korišćenja javnog prostora razgovarali smo sa glumcem i muzičarem Markom Grabežom.
  • Evo prilike da se upoznamo s Kreativnim pogonom, novosadskim udruženjem koje koristi savremeni cirkus da bi razvijalo poverenje i osećaj zajedništva među mladima, i s druge strane kao podršku u formiranju lokalnih kulturnih centara u vojvođanskim selima.
  • Nebojša Krivokuća je za ovaj broj pripremio listu od tri albuma koje treba slušati u očekivanju izbora. Neke pesme su tu da nas podsete na to u kakvom svetu živimo, druge su tu da nas okuraže, jer naša borba nije ni prva ni jedina, a treće da nas uvere da nema zida koji neće pasti pred snagom udruženih ljudskih glasova.
  • Novo izdanje rubrike „Jugoslavija za početnike“ posvećeno je arhitekti Bogdanu Bogdanoviću, autoru brojnih memorijalnih spomenika, o kome piše istoričar i pisac Dragan Markovina.

Članak je prenet sa portala LICEULICE.

Članak je prenet sa portala LICEULICE.

Click